×

Externe

China lanseaza exercitii in jurul Taiwanului, ca "pedeapsa" dupa investirea noului presedinte....

China lanseaza exercitii in jurul Taiwanului, ca "pedeapsa" dupa investirea noului presedinte. Tensiunea internationala, in crestere

23.05.2024, 11:15 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

China a lansat doua zile de exercitii militare in jurul Taiwanului ca "pedeapsa" pentru ceea ce a numit "acte separatiste" de organizare a alegerilor pentru un nou presedinte.

Presa de stat chineza a declarat ca zeci de avioane de lupta ale Armatei Populare de Eliberare, care transportau rachete, au efectuat lovituri simulate impotriva "tintelor militare de mare valoare", operand alaturi de fortele navale si de rachete.

Imaginile de propaganda vehiculate online si republicate de presa de stat au mentionat si rachetele balistice Dongfeng ale Chinei, dar fara a spune daca au fost folosite.

Ca raspuns la exercitii, Taiwanul a acuzat China de "provocare irationala si tulburarea pacii si stabilitatii regionale". Ministerul Apararii a declarat ca fortele maritime, aeriene si terestre au fost puse in alerta, securitatea bazei a fost intarita si fortele de aparare aeriana si antiracheta au primit ordin sa monitorizeze posibile tinte.

Exercitiile sunt primul raspuns concret al Chinei la inaugurarea lui Lai Ching-te ca noul presedinte al Taiwanului, care a avut loc luni, dupa castigarea alegerilor din ianuarie. Atat Lai, cat si predecesorul Tsai Ing-wen apartin Partidului Democrat Progresist (DPP), pe care Beijingul il considera separatist.

Presa de stat chineza a informat joi dimineata ca exercitiile, cu numele de cod Joint Sword-2024A, vor implica unitati din armata, marina, fortele aeriene si fortele de rachete, care opereaza in stramtoarea Taiwan, la nord, la sud si la est de insula principala. Unitatile se vor deplasa, de asemenea, in jurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu si Dongyin, toate aproape de China continentala.

Purtatorul de cuvant al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA), Li Xi, a declarat ca exercitiile "vor servi ca o pedeapsa puternica pentru actele separatiste ale fortelor de independenta din Taiwan" si ca un avertisment sever impotriva interferentelor si provocarilor fortelor externe", a raportat agentia de stiri de stat Xinhua.

Joi dupa-amiaza, postul de stat a declarat ca discursul lui Lai a fost "extrem de daunator" si ca exercitiile - pe care le-a numit "contramasuri" - sunt "legitime, legale si necesare".

"Actualul exercitiu militar nu numai ca nu ajuta la pacea si stabilitatea in stramtoarea Taiwan, dar evidentiaza si natura hegemonica a [Partidului Comunist Chinez]", a spus Ministerul Apararii din Taiwan.

Urmeaza un an de presiune pentru Taiwan

Analistii spun ca numele ales pentru exercitiu, cu sufixul "2024A", sugereaza ca mai multe exercitii care vizeaza Taiwan ar putea fi planificate in acest an.

"Acesta pare a fi un preludiu pentru exercitii militare ulterioare si mai mari", a spus Wen-ti Sung, analist politic si expert in China la Universitatea Nationala Australiana.

Beijingul sustine ca Taiwanul este o provincie a Chinei si a promis sa o anexeze cu forta, daca este necesar. Guvernul si poporul Taiwanului resping in mod covarsitor perspectiva guvernarii PCC, iar liderii din Taiwan au promis ca vor creste masurile de descurajare si vor intari apararea, indemnand China sa inceteze amenintarile si sa revina la dialog.

In ultimii ani, China si-a intensificat presiunea asupra Taiwanului, sporind incursiunile fortelor aeriene in zona de identificare a apararii aeriene si constrangerea economica, pentru a convinge Taiwan sa accepte o preluare fara razboi.

Hartile zonelor de exercitiu publicate joi dimineata au aratat exercitiile in zone similare cu cele din 2022, cand China a inconjurat Taiwanul cu exercitii cu foc real, ca raspuns la vizita la Taipei a presedintelui Camerei SUA de atunci, Nancy Pelosi. Cu toate acestea, analistii au remarcat adaugarea insulelor offshore ale Taiwanului, sugerand ca PLA practica noi strategii.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului Chinez (PLA) a lansat harta demonstrativa a exercitiilor militare Joint Sword-2024A desfasurate in apropierea insulei Taiwan.

Secretarul de cabinet al Japoniei, Yoshimasa Hayashi, a declarat joi ca guvernul sau va contacta Beijingul pentru a comunica "direct si clar" importanta mentinerii pacii si stabilitatii in stramtoarea Taiwan.

Japonia are o relatie puternica cu Taiwan si este un aliat apropiat al Statelor Unite. Japonia este din ce in ce mai ingrijorata de actiunile Chinei in stramtoarea Taiwan, in parte din cauza teritoriului Japoniei de langa Taiwan.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare