×

Externe

Rusia a pus ochii pe Marea Baltica

Rusia a pus ochii pe Marea Baltica

23.05.2024, 12:08 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Generalul Micael Byden, seful Armatei suedeze, a declarat miercuri ca Putin este cu ochii pe Insula Gotland, care ar insemna sfarsitul pacii in regiune. Byden nu a exclus posibilitatea ca Rusia sa foloseasca deja petroliere pentru a efectua recunoasteri si sabotaje in Marea Baltica si in apropiere de Gotland.

Si ministrii de Externe din Finlanda si Lituania au reactionat la intentia Rusiei de a schimba unilateral granitele maritime.

Tot miercuri, ministrii Apararii din statele baltice (Lituania, Letonia si Estonia) au anuntat ca la summitul NATO din iulie vor cere aliatilor cresterea la cel putin 2,5% din PIB a bugetelor apararii statelor membre, relateaza agentia EFE.

Ministerul rus al Apararii a propus pe 21 mai ca guvernul rus sa reevalueze frontierele maritime ale Rusiei in Marea Baltica, astfel incat aceste frontiere "sa corespunda situatiei geografice moderne". Astfel, Ministerul rus al Apararii a produs un document, pe care ulterior l-a retras de pe portalul juridic al guvernului rus, propunand ca Moscova sa reevalueze frontierele maritime din 1985 din Golful Finlandei, deoarece aceste frontiere se bazau pe "harti de navigatie nautice la scara mica" invechite, dezvoltate la mijlocul secolului 20.

Documentul nu mai recunostea rezolutia din 1985, pe care a numit-o ca fiind "defuncta". In schimb, sugera ca guvernul rus ar trebui sa ajusteze coordonatele frontierelor maritime din Golful Finlandei in zona insulelor Jahi, Sommers, Gogland, Rodsher, Malyy Tyuters si Vigrund si in apropierea deltei nordice a raului Narva. Documentul propunea, de asemenea, ca guvernul rus sa revizuiasca zona Curonian Spit, Capul Taran in Marea Baltica.

Sommers, Gogland, Rodsher, Malyy Tyuters si insula Vigrund sunt sub control rusesc, in timp ce Rusia si Finlanda isi impart controlul asupra insulei Jahi, precizeaza Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW), un think-tank cu sediul in SUA.

Delta nordica a raului Narva este situata intre Rusia si Estonia, in timp ce Curonian este la granita internationala dintre Rusia si Lituania. Vistula Spit (cunoscut si sub numele de Baltic Spit in Rusia) este impartit intre Regiunea Kaliningrad, Rusia si Polonia, iar Capul Taran este la nord-vest de orasul Kaliningrad.

Documentul prevedea ca aceste modificari propuse vor stabili un sistem de linii de baza pentru frontierele maritime in partea de sud a insulelor rusesti, in partea estica a Golfului Finlandei, precum si in zonele Baltiysk si Zelenogradsk, ambele in regiunea Kaliningrad. Documentul mentioneaza, de asemenea, ca aceste modificari vor permite Rusiei sa utilizeze zonele de apa corespunzatoare ca ape maritime interne rusesti si ca linia frontierei de stat ruse se va schimba din cauza modificarilor in pozitia frontierei externe a marii teritoriale.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca propunerea Ministerului rus al Apararii nu este motivata politic, in ciuda faptului ca "situatia politica s-a schimbat semnificativ" din 1985. Peskov a adaugat ca escaladarea tensiunilor si nivelul crescut al confruntarii in regiunea baltica "necesita masuri adecvate" din partea agentiilor ruse relevante pentru a "asigura securitatea rusa". Cu toate acestea, oficialul rus nu au explicat de ce propunerea Ministerului Apararii a fost eliminata de pe portalul juridic al guvernului si nici daca va fi inaintata o alta propunere.

Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a declarat pe 22 mai ca Finlanda se asteapta ca Rusia sa actioneze in conformitate cu Conventia ONU privind dreptul marii.

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a anuntat ca Lituania l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri rus in legatura cu reevaluarea. MAE lituanian a declarat pentru Politico ca Lituania vede actiunile Rusiei drept "provocari deliberate, tintite, escaladatoare pentru a intimida tarile vecine si societatile lor". MAE lituanian a adaugat ca propunerea Ministerului rus al Apararii este "o dovada in plus ca politica agresiva si revizionista a Rusiei este o amenintare la adresa securitatii tarilor vecine si a Europei in ansamblu".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare