×

Opinii

Andra Stroe, Business MAGAZIN: 40% dintre tinerii romani cu varsta de 25-34 de ani locuiesc cu...

Andra Stroe, Business MAGAZIN: 40% dintre tinerii romani cu varsta de 25-34 de ani locuiesc cu parintii Asa ca, parinti, taiati cordonul ombilical cu care va tineti copilul-adult legat financiar de voi!

04.05.2024, 19:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

I i cer lui tata bani pentru chirie, trece mama sa-mi aduca de mancare si sa ma ajute la curatenie, imi platesc ai mei ratele la casa/telefon, s-au oferit sa ne ajute ei sa mergem in concediu, ca dupa ce ne luam apartamentul va fi mai greu cu plecarile"... sunt doar cateva dintre replicile pe care le tot aud de la prietenii mei adulti, de-o seama cu mine, adica in jurul varstei de 30 de ani, ori chiar peste. Trecuti de mult de majorat, iar unii cu salarii mult mai mari decat pensia/salariul parintilor.

La nivel european, o statistica a Eurostat arata ca romanii isi parasesc casa parinteasca in jurul varstei de 25-30 de ani (25,7 femeile si 30,3 barbatii - la noi fiind intalnita cea mai mare diferenta intre sexe), in timp ce suedezii, de pilda, pleaca de acasa cu 5-6 ani mai devreme, media europeana fiind de circa 24 de ani. De asemenea, in Romania peste 40% dintre adultii cu varsta de 25-34 de ani locuiau cu parintii (in 2018, la data publicarii statisticii), Danemarca avand aici cel mai mic scor, de circa 4%, cu o medie a EU de aproximativ 30%.

In ceea ce priveste dependenta financiara, trecand dincolo de granitele Europei, un studiu citat de cbsnews mentioneaza ca in Statele Unite doar 45% dintre adultii de 18-34 de ani se declara 100% independenti financiar de parinti, iar 1 din 5 adulti cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani recunoaste ca inca are nevoie de sprijin, apeland la parinti pentru plata utilitatilor, printre altele, in timp ce numarul e si mai mare in randul celor de 18-24 de ani.

In plus, aceasta dependenta vine la pachet cu un surplus. Potrivit aceluiasi studiu, 45% dintre studentii de 25-29 de ani din prezent sunt indatorati, in timp ce in 1993, cu trei decenii in urma, procentajul era de 28%. Nu e de mirare, caci acum tinerii calatoresc mai des si in destinatii mai exotice, vor cel mai nou model de smartphone la fiecare lansare, vor masini electrice sau hibrid, vor sa mearga la studii peste granite - dar nu toti invata pentru o bursa de studiu, vor sa manance la fine-dining sau cu dieta raw-vegana - optiuni mult mai scumpe decat clasicele meniuri de fast-food preferate la iesirile cu prietenii in trecut, vor, inca de prin adolescenta, cele mai trendy outfituri, caci uniformele nu mai sunt obligatorii in multe scoli si esti aratat cu degetul daca nu porti un model-racnet de Jordans. Si gradul de indatorare pentru locuinta e mai mare decat in ᅧ90 - datoria medie a unui tanar de 29-34 de ani din State e de 190.000 de dolari, in timp ce in 1993 era de 120.000 de dolari, cifrele fiind calculate la o inflatie ajustata.

Cititi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare