×

Companii

Best of ZF Power Summit 2024. Radu Mustata, Marsh: Europa are nevoie de o strategie de a reloca...

Best of ZF Power Summit 2024. Radu Mustata, Marsh: Europa are nevoie de o strategie de a reloca productia de echipamente in Europa, asa cum vedem in SUA. Focusul Romaniei trebuie sa fie pe proiectele mari, strategice

29.03.2024, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ In contextul tranzitiei energetice, misiunea Romaniei, unde 70% din productia de energie este lipsita de emisii de CO2, nu este la fel de dificila ca a altor state, cum este cazul Poloniei, unde 70% din energie se bazeaza pe carbuni ¬ Astfel, focusul Romaniei trebuie sa fie pe proiectele mari, iar pentru acestea este necesar un cadru legal adecvat si stabil, a spus Radu Mustata, energy & power leader for CEE, Marsh, in cadrul interventiei sale de la ZF Power Summit 2024. Pe plan local cei 3.000 MW pe care Romania ii are in proiecte de energie eoliana au livrat anul trecut 14% din productia de energie locala. Eolienele au devenit a patra forta de productie de energie din Romania, dupa hidro, nuclear si gaz, dar peste carbuni, care au ajuns sa reprezinte doar 13%. Mai departe, circa 2% din productia de energie a fost livrata de cei 1.400 MW pe care Romania ii are in proiecte de energie solara. Dar peste aceste surse verzi relativ noi se adauga o componenta hidro de productie care anul trecut a ajuns la 33,5% si energia nucleara care a livrat peste 19% din productia de energie din 2023. Astfel, aproape 70% din productia de energie a Romaniei de anul trecut au venit din surse lipsite de emisii de CO2, lucru care asigura Romaniei o pozitie extrem de confortabila in discutia legata de tranzitia energetica. Spre deosebire, Polonia porneste pe drumul decarbonizarii cu o productie de energie dependenta in proportie de 70% de carbuni. "Unele investitii nu merg mai departe pentru ca tranzitia energetica nu cere Romaniei investitii majore. Este foarte important ca nu inchidem carbunii inainte de a pune ceva in loc. Romania nu are nevoie de o strategie de castig rapid. Avem nevoie de o strategie mare, care sa ne asigure castigul pe termen lung. M-as concentra pe proiecte mari si pentru a face asta Romania are nevoie de un cadru legal adecvat, de CfD-uri, garantii de stat, sprijin pentru investitorii internationali in dezvoltarea si implementarea planurilor de afaceri", a spus Radu Mustata, energy & power leader for Central, CEE, Marsh, in cadrul interventiei sale de la ZF Power Summit 2024, eveniment care a avut loc in perioada 27-29 februarie in Bucuresti.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare