×

Business Hi-Tech

Gigantul SES, unul dintre cei mai mari operatori globali de sateliti, cumpara Intelsat S.A. pentru...

Gigantul SES, unul dintre cei mai mari operatori globali de sateliti, cumpara Intelsat S.A. pentru 3,1 miliarde de dolari. SES gestioneaza de la Bucuresti o constelatie de sateliti O3b mPOWER, in care a investit 2 mld. dolari in 2022

01.05.2024, 17:57 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Gigantul SES (Societe Europeenne des Satellites) din Luxemburg, unul dintre cei mai mari operatori de sateliti din lume, a anuntat ca va achizitiona Intelsat S.A. pentru 3,1 miliarde de dolari intr-o tranzactie care ar crea un jucator major european, scrie Reuters. Tranzactia, aprobata in unanimitate de consiliile celor doua companii, ar trebui sa se incheie in a doua jumatate a anului 2025 si va fi finantata prin numerar si noi indatoriri, inclusiv obligatiuni hibride, au declarat cele doua companii.

Potrivit sursei citate, SES va achizitiona 100% din capitalul Intelsat Holdings S.a.r.l, si va putea sa concureze la un nivel mai ridicat cu jucatori precum Starlink, detinut de SpaceX al lui Elon Musk, si Project Kuiper al Amazon.

In urma achizitiei, noua companie ar avea o flota de peste 100 de sateliti pe orbita Pamantului (GEO) si 26 de sateliti pe orbita terestra medie (MEO), au declarat cele doua companii. Spre comparatie, Starlink detine aproximativ 5.800 de sateliti.

Achizitia a ridicat ingrijorari din partea investitorilor legate de datoria companiei, ceea ce a dus la scaderea actiunilor SES la un minim istoric. Potrivit Reuters, actiunile SES au scazut cu pana la 16,5% pe bursa de la Paris, la cel mai scazut pret, de 4,13 euro.

"Noua companie risca un nivel ridicat de indatorare, avand in vedere ca operatorii traditionali se confrunta cu costuri din ce in ce mai mari ale datoriei si randamente de capital in scadere," a spus analistul Antoine Lebourgeois de la Bryan Garnier, citat de Reuters.

SES si Intelsat, care au iesit din faliment in 2022, au mai purtat discutii despre fuziune inainte, dar acestea s-au oprit la mijlocul anului 2023. Intrebat ce s-a schimbat de atunci, CEO-ul SES, Adel Al-Saleh, le-a spus analistilor ca o achizitie este mai usor de aprobat din punct de vedere reglementar decat o fuziune, in timp ce iesirea Intelsat-ului din faliment a fost si ea un factor. Noua companie ar urma sa aiba sediul central in Luxemburg si sa mentina o prezenta semnificativa in Statele Unite, conform declaratiei celor doua companii.

Compania SES, fondata in anii '80 in Luxemburg, gestioneaza din Bucuresti noua constelatie de sateliti O3b mPOWER, in care a investit 2 miliarde de dolari.

SES a deschis in 2020, in Romania, un centru dedicat serviciilor video - de unde monitorizeaza circa 4.000 de posturi TV din intreaga lume, spunea in 2022 pentru ZF Gabriel Stefan, Operation Manager, Service Management Center, SES Satellites. Succesul acelui centru a impins compania sa investeaza in noul centru pentru noua constelatie de sateliti, a spus pentru ZF reprezentantii companiei, in 2022.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare