×

Companii

Inainte si dupa pandemie. Coface: Costurile de constructie in UE erau in T3/2023 cu 25% mai mari...

Inainte si dupa pandemie. Coface: Costurile de constructie in UE erau in T3/2023 cu 25% mai mari fata de cele din T3/2019

28.03.2024, 18:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ In Romania, constructiile au continuat sa dea cel mai mare numar de insolvente in 2023, un total de 1.446 de firme intrand anul trecut in aceasta procedura, cu 6% mai mult fata de 2022, potrivit Coface.

Pandemia de Covid-19 si schimbarea modului de lucru au transformat industria constructiilor din toata Europa, cea mai mare problema in acest moment fiind lipsa fortei de munca in toate tarile, arata un studiu realizat recent de Coface pentru industria constructiilor.

"Constructorii de case s-au trezit in fata unor provocari succesive in ultimii ani, cu o perioada de izolare (lockdown - engl.) care le-a provocat modul obisnuit de lucru, cu o pandemie, precum si cu valuri de deficit de forta de munca dupa lockdown. In Europa, aceste situatii au dus la insuficienta numarului de muncitori si la lipsa de materiale si/ sau echipamente. Acestea sunt cele mai mari impedimente invocate de companiile de constructii in perioada 2021-2023", se arata in raportul Coface cu focus pe piata constructiilor.

Cu toate aceste provocari la orizont, indicele costurilor de constructie in Uniunea Europeana a crescut cu 25% in trimestrul al treilea din 2023 fata de trimestrul al treilea din 2019, anterior pandemiei.

In Romania, constructiile au continuat sa dea cel mai mare numar de insolvente in 2023, un total de 1.446 de firme intrand anul trecut in aceasta procedura, cu 6% mai mult fata de 2022, potrivit Coface.

Totusi, constructiile au ajuns sa reprezinte 8% din economie, mai mult decat IT-ul sau tranzactiile imobiliare, si au adus aproape jumatate din cresterea economica de 2,1% din 2023.

Este adevarat insa ca nu toate subramurile constructiilor au performat: constructiile rezidentiale au batut pasul pe loc, din cauza preturilor mari ale materialelor de constructii si din cauza dobanzilor mari, care au incetinit acordarea de credite ipotecare si deci de cumparare de locuinte. In 2024, prognozele sunt ca inflatia si dobanzile vor scadea si ambele evolutii ar trebui, conform teoriei economice, sa impulsioneze consumul, inclusiv vanzarile de apartamente, care ar impulsiona si piata constructiilor rezidentiale.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare