×

Laptop

Cu noile MacBook Air cu cip M3, Apple a corectat unul dintre cele mai mari neajunsuri ale modelelor...

Cu noile MacBook Air cu cip M3, Apple a corectat unul dintre cele mai mari neajunsuri ale modelelor M2

13.03.2024, 12:50 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In 2020, atunci cand Apple a lansat prima generatie de laptop-uri MacBook Air dotate cu cipul de fabricatie proprie M1, modelele de baza dispuneau de o stocare SSD de 256 GB, formata din doua module NAND de 128 GB care lucrau in paralel. Aceasta abordare permitea atingerea unor viteze de transfer foarte bune pe stocarea interna a laptop-ului.

In 2022, odata cu lansarea laptop-urilor MacBook Air bazate pe cipul M2, utilizatorii au avut neplacuta surpriza sa descopere ca modelele de baza aveau o stocare de 256 GB formata dintr-un singur modul NAND, latimea de banda a acestui tip de memorie fiind injumatatita fata de modelele din generatia anterioara. Mai grav este ca Apple s-a incapatanat sa foloseasca aceasta solutie si pentru laptop-urile din gama MacBook Pro bazate pe M2, modele pe care compania le recomanda pentru creatori si dezvoltatori (adica exact scenariile de utilizare care ar beneficia de o viteza cat mai ridicata a mediului de stocare inclus).

Modelele M3 corecteaza aceasta problema

Din fericire, acest neajuns pare sa fi fost rectificat pe noua generatie de laptop-uri MacBook Air bazate pe cipul M3. Modelele de baza in continuarea beneficiaza de numai 8 GB de memorie RAM unificata si un SSD de 256 GB, insa solutia de stocare este, din nou, formata din doua module NAND care lucreaza in paralel.

YouTube-ul Max Tech a scos la iveala acest aspect dupa ce a decis sa demonteze un astfel de laptop, in teardown-ul video-ul pe care il puteti urmari mai jos. Astfel, in timp ce laptop-urile MacBook Air cu cip M2 erau limitate la viteze de citire si scriere, pe SSD-ul intern, de aproximativ 1700 MB/s, solutiile de stocare din noile editii cu M3 pot atinge viteze de citire de 2800 MB/s si de scriere de 2000 MB/s. Avem parte astfel de diferente semnificative de performanta, in favoarea modelelor cu cip M3, chiar daca Apple insista in continuare sa foloseasca doar SSD-uri compatibile cu standardul PCIe 3.0.

Sursa: ExtremeTech.com, Max Tech YouTube

Articolul Cu noile MacBook Air cu cip M3, Apple a corectat unul dintre cele mai mari neajunsuri ale modelelor M2 apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare