×

Economic

Ziua Muncii. Fabricile din Romania au pierdut aproape 500.000 de angajati in ultimii 25 de ani

Ziua Muncii. Fabricile din Romania au pierdut aproape 500.000 de angajati in ultimii 25 de ani

01.05.2024, 08:21 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Fabricile din Romania au pierdut aproape 500.000 de angajati in ultimii 25 de ani, arata calculele ZF pe baza datelor de la Institutul National de Statistica (INS). Astfel, in prezent, in industria prelucratoare lucreaza 1,09 milioane de oameni, pe cand in anul 2000 numarul lor era de 1,56 milioane.

In Romania, mai multi factori influenteaza stabilitatea industriei prelucratoare. In primul rand, intreruperile lantului de aprovizionare, care au atins apogeul in timpul pandemiei, inca afecteaza industria. Astfel, cand producatorii nu pot asigura materiile prime de care au nevoie, se poate ajunge la reducerea orelor de lucru ale angajatilor.

Salariile platite de companiile din industrie au crescut in ultimii ani, dar sunt inca sub media pe economie. Salariul mediu net din industria prelucratoare a ajuns la 4.325 de lei in februarie 2024, in crestere cu 11% fata de aceeasi luna a anului trecut. Spre comparatie, salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 4.900 de lei in a doua luna din acest an, in crestere cu putin peste 14% de la an la an.

Unul dintre factorii care au condus la cresterile salariilor angajatilor din fabrici este lipsa fortei de munca cu care se confrunta companiile din acest sector. Problema penuriei de forta de munca in industria prelucratoare este una cu care angajatorii de pe piata locala se confrunta de multi ani, astfel ca lipsa de muncitori calificati a fost o provocare continua pentru industrie de ani de zile.

Datele de la Institutul National de Statistica arata ca, in ultimul trimestru din anul 2023, cele mai multe locuri de munca vacante din economia locala erau in industria prelucratoare, de peste 7.800. "Industria prelucratoare pune accentul pe uman, in sensul in care operatiunile specifice acesteia nu pot fi inlocuite de roboti intr-un procent mare. Au nevoie de personal calificat in anumite meserii, care sa poata opera utilajele si sa se adapteze mediului de lucru. Din nefericire, lipsa unui cadru educational in care tinerii sa invete o meserie si sa aiba o calificare in acest sens reprezinta un motiv in plus pentru care industria prelucratoare are cele mai multe locuri de munca vacante", spunea anterior pentru ZF Catalin Ciupag, branch manager in cadrul companiei de recrutare in regim temporar Prohuman Romania.

Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers, sustine ca problema fortei de munca in industria prelucratoare din Romania este destul de complexa si are mai multe cauze. In primul rand, ea spune ca o parte din aceasta lipsa de forta de munca poate fi atribuita migratiei fortei de munca spre alte tari, unde conditiile de munca sau salarizarea sunt mai atractive.

"In al doilea rand, exista o lipsa de adaptare a educatiei si formarii profesionale la cerintele reale ale pietei muncii, ceea ce duce la lipsa de angajati calificati in aceasta industrie. De asemenea, un alt factor care contribuie la aceasta problema este si schimbarea tehnologica rapida din industria prelucratoare, care necesita abilitati si calificari noi, pe care multi angajati nu le detin", spunea ea anterior pentru ZF.

Industria prelucratoare din Romania este aproape sinonima cu automotive-ul. Cele mai mari 20 de companii din industria prelucratoare au avut in 2022 o cifra de afaceri cumulata de aproape 145 mld. lei, in crestere cu 28% fata de anul anterior, apasand inca o data pedala de acceleratie dupa un 2021 care a adus o incetinire din cauza crizei materiilor prime, arata o analiza ZF pe baza datelor de la Registrul Comertului..

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare