×

Burse

Editia a XVI-a Fidelis, cea mai mare de pana acum, debuteaza marti la Bursa de Valori Bucuresti....

Editia a XVI-a Fidelis, cea mai mare de pana acum, debuteaza marti la Bursa de Valori Bucuresti. Ministerul Finantelor s-a imprumutat de la populatie cu 3,2 mld. lei

23.04.2024, 10:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ministerul Finantelor a atras 1,27 miliarde lei, respectiv 383,6 milioane euro (in total aproape 3,2 miliarde lei/641 milioane euro) prin a doua oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (Fidelis) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti. Emisiunea debuteaza la BVB astazi, 23 aprilie, pretul titlurilor urmand sa depinda in functie de raportul dintre cerere si oferta.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (lead manager si intermediar) si Banca Transilvania (grup de distributie), precum si Alpha Bank Romania, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale (intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin 11 participanti eligibili, conform unui comunicat al BVB.

"Cea mai recenta emisiune Fidelis stabileste noi standarde in ceea ce priveste investitiile in titluri de stat, fiind doborate trei recorduri importante: cea mai mare suma investita, cel mai mare numar de investitori-donatori si cea mai mare suma investita de acestia. Este o performanta pe care o consideram dovada increderii investitorilor in economia noastra. Prin canalizarea acestor resurse financiare catre investitii strategice, deschidem drumul catre o bunastare durabila pentru toti romanii. In ceea ce priveste transa pentru donatori-investitori, de fiecare data cand credem ca nu ne mai pot surprinde, vin si ne demonstreaza ca ne pot depasi orice asteptare: peste 9.000 vieti salvate in primele patru luni ale anului ", a declarat Marcel Bolos, Ministrul Finantelor.

Romanii au plasat peste 19.000 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro in perioada 8 - 17 aprilie. Veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile. In emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv.

In editia a XVI-a, dobanda pentru finantarea in lei cu scadenta aprilie 2025 a ajuns la 6%, urmata de 7% pentru donatorii de sange cu aceeasi scadenta si 6,85% pentru titlurile de stat in lei scadente in aprilie 2027. Pentru moneda unica europeana, dobanzile sunt de 4% pentru titlurile de stat scadente in aprilie 2025 si 5% pentru cele in aprilie 2029.

"Succesul ofertelor de titluri de stat Fidelis dovedeste ca Statul roman si Bursa de Valori Bucuresti au un parteneriat de succes in beneficiul pietei si al investitorilor de retail. Aceasta colaborare valorifica infrastructura pietei de capital pentru a oferi romanilor o platforma sigura si transparenta pentru economisire si investitii. Continuitatea programului si accelerarea cadentei cu care aceste oferte sunt derulate, alaturi de conditii atractive, au atras un interes semnificativ. Acest lucru este evident din cele aproape 29,5 miliarde de lei atrase in ultimii cinci ani", spune Radu Hanga, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare