×

Ce este 4G şi de ce avem nevoie de el.

Auzim din ce în ce mai mult în jurul nostru termenul 4G. Pentru cei care doresc să ştie mai multe despre ce înseamnă 4G, apel 4G sau VoLTE, cum şi de ce îl folosim, vă invit să citiţi articolul.

articol
Zilele tecute m-am întâlnit cu o prietenă care, chiar după primul salut, m-a întrebat: "Ce telefon ai?” I-am arătat ce telefon am şi apoi a venit, foarte natural, următoarea intrebare: "Are 4G, nu?". Răspunsul meu a fost, evident, da.

După ce ne-am despărţit si am ajuns acasă, în mintea mea s-au năpustit o mulţime de alte întrebari, legate de smartphone, de 4G şi câte şi mai câte. Cine foloseşte smartphone şi de ce? Avem nevoie de 4G? Dar ce înseamnă, de fapt, 4G? Dar LTE? Şi aşa a început cercetarea mea.

M-am gândit ca mulţi dintre voi sunt asemenea mie, oameni curioşi şi interesaţi să afle cât mai multe despre lumea în care trăim. Da, lumea noastră digitală.

În mai 2013, Our Mobile Planet a publicat un studiu al IPSOS Media CT, făcut la cererea Google, în care am vazut cum folosesc românii telefoanele mobile şi câţi dintre ei au smartphone.

Studiul arată, printre altele, că:”dispozitivele smartphone au devenit parte indispensabilă a vieţii noastre zilnice”. Cam 28% din populaţia României foloseşte un smartphone, 50% dintre ei folosesc internetul zilnic şi cei mai mulţi nu pleacă de acasă fără telefon. Ce spuneţi de faptul că 33% dintre cei care utilizează un smartphone ar renunţa mai degrabă la televizor decât la telefon? Nici eu nu îmi mai amintesc de câte ori nu m-am întors din drum pentru ca mi-am uitat telefonul acasă…

Nu vreau să va ocup timpul cu cifre şi statistici, dar dacă sunteţi cel puţin la fel de curioşi ca şi mine, iată aici rezultatele acestui sondaj.

Să revenim. Aşadar, folosim internetul mobil în fiecare zi. 4G? Da.

Ce înseamnă de fapt 4G?

4G este, pe scurt, prescurtarea de la a patra generaţie de servicii wireless care oferă utilizatorilor viteze de până la 10 ori mai mari decât precursorul său, 3G. Stiţi cum se spune ca nu ştii ce ai până nu eşti nevoit să te descurci fără? Ei bine, 4G face parte din această categorie.

Ca sa vă faceţi o idee, 4G oferă viteze de download de până la 100 Mbps faţă de 400 kbps în 3G. Cu alte cuvinte, poţi să descarci un întreg album de muzică în aproximativ 3 minute. Impresionant, nu? Şi dacă vreţi mai multe detalii, intraţi aici.

De ce avem nevoie de 4G?

Pentru că 4G îţi oferă o calitate mult mai bună, indiferent ce vrei să faci cu telefonul tau. Email-ul se trimite instant, videoclipurile se vad ireproşabil, fără întreruperi, chiar şi când eşti în maşină. Ca pasager, evident, nu şofer. Iar dacă vrei, poţi să te uiţi la un film sau chiar la TV, în metrou, în drum spre serviciu. Poţi să şi citeşti, pentru că ai descărcat aplicaţia în care ai cartea preferată, nu?

4G LTE?

Adevărata tehnologie 4G este cea LTE, după cum menţionează autorităţile în materie. LTE adică Long Term Evolution, cea mai nouă tehnologie wireless, care oferă viteze mari de transfer chiar şi în mişcare.

Ce se întâmplă când primeşti un apel şi eşti conectat la 4G?

Conectat fiind la 4G, când primeşti un apel, conexiunea se transferă automat în 3G, iar la terminarea apelului, revii la 4G instantaneu. Asta se întâmpla pană mai ieri. Pentru că acum, poţi sa apelezi cu 4G prin Voice Over LTE. În 3G durează câteva secunde până se realizeză conexiunea, dar cu VoLTE cuvântul „imediat” capătă o nouă dimensiune. Tot ce ai nevoie este un abonament şi un telefon compatibil.

Mai multe detalii găsești aici.

Vă spun că am testat. Cu un smartphone Samsung Galaxy S6 edge. Greu mi se întâmplă să rămân fără cuvinte, dar acum am amuţit. Nu pentru mult timp, ce-i drept. Mi-au mai rămas câteva cuvinte ca să vă recomand să mergeţi într-un shop Orange să încercaţi şi voi.


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.

sus