×

Fitbit Versa 4 vs Versa 3. Ce s-a schimbat?

Produsele Fitbit Versa 4, Sense 2 și Inspire 3 sunt primele lansate după finalzarea achiziției companiei Fitbit de către Google, achiziție care s-a finalizat oficial în ianuarie 2021. Astăzi povestim despre Versa 4, din perspectiva mea de utilizator avid al fitness tracker-elor și apoi smartwatch-urilor Fitbit (Fitbit Charge – Charge 2 – Versa – Versa 2 – Versa 3).

articol
Am cumpărat noul Fitbit Versa 4 imediat ce a devenit disponibil în oferta Orange, ca înlocuitor pentru vechiul și mult-încercatul Versa 3, care funcționa în continuare fără probleme, dar își arăta vârsta și un oarecare grad de uzură.
Comparând feature cu feature, Versa 4 reprezintă doar o ușoară evoluție a lui Versa 3, unele noi funcționalități, care lipsesc în acest moment, urmând să se adauge la Versa 4 ”în curând”.
Dar să o luăm cu începutul.

Design și display

Fitbit Versa 4 are un display de 1.58”, AMOLED, cu touch, carcasa este din aluminiu si tot device-ul cântărește puțin peste 35g. Are 4GB de spațiu de stocare, microfon, difuzor încorporat și este compatibil cu sistemul de operare Android de la versiunea 8 în sus, respectiv cu iOS 14.0 și mai recent. Până aici, nicio diferență față de Versa 3.
Constructiv, Versa 4 arată și se simte ca un produs premium, din nou, fără vreo diferența față de precedentele modele.
Principala diferență din punct de vedere hardware este re-apariția butonului fizic pe partea stângă a Versa 4, prezent și pe Versa 2, după ce Versa 3 a venit cu un buton haptic.

Autonomie baterie

Autonomia lui Versa 4 conform Fitbit este de ”până la 6 zile sau mai mult, confirmată în viața de zi cu zi într-o săptămână doar cu exerciții indoor (pentru exerciții outdoor gen plimbări, alergare, bicicletă, etc, se activează modulul GPS, iar durata de funcționare între încărcrări scade drastic).

Conectivitate

Pentru noul smartwatch Versa 4, Fitbit a ales să renunțe la conectivitatea WiFi, rămânând doar cu cea Bluetooth, care se comportă foarte bine. Nu am avut probleme de conectare/sincronizare între device și telefon sau notificări pierdute pe smartwatch din cauza lipsei de conectivitate.

Funcționalități muzică

O altă funționalitate la care Fitbit a renunțat față de modelele anterioare este controlul aplicațiilor de muzică prin intermediul interfeței Versa 4. La modelele anterioare se putea controla aplicația de streaming de pe telefon (Deezer, Pandora, etc) prin intermediul smartwatch-ului, pentru comezi ca Play, Pause, Skip, etc.
Tot la capitolul funcționalităților legate de muzică, Fitbit a eliminat de pe Versa 4 posibilitatea descărcării de melodii dintr-o aplicație de streaming direct pe smartwach, pentru audiție fără ca telefonul să fie necesar. La modelul precedent se puteau descărca melodii în limita spațiului de stocare disponibil și puteau fi ascultate la căști audio wireless, împerecheate cu smartwatch-ul prin Bluetooth. Pentru mine asta era o funcție utilă pentru turele cu bicicleta, când puteam să plec fără telefon, doar cu ceasul și căștile.

Fitness&tracking

În folosirea de zi cu zi, Versa 4 este ceva mai precis decât predecesorul, detectând mai bine variațile de puls pe parcursul unei sesiuni de fitness sau ora de culcare, respectiv de trezire, unde am întâlnit probleme cu Versa 3. Ca și la precedentele modele, contează foarte mult cum este poziționat pe mână în timpul exercițiilor, dar Versa 4, poziționat identic cu Versa 3 nu dă la fel de multe rateuri, adică să indice un puls mai scăzut decât cel real.
Tot la capitolul fitness, față de Versa 3, pe interfața Versa 4 sunt disponibile mult mai multe exerciții pe care le poți selecta ca indicație pentru tipul de mișcare făcut. De la aerobic la lucrul cu greutăți, mers, alergare, bicicletă sau diverse aparate prezente în sălile de fitness, cu Versa 4 poți alege mult mai precis.

Plăți contactless

Lansat cu Fitbit Pay, sistemul de plăți contactless al celor de la Fitbit, prezent si pe modelele precedente, Versa 4 a primit un update la Google Wallet, dar, deși pe telefonul pe care-l folosesc cu aplicația Fitbit am deja câteva carduri înrolate în Google Wallet, pentru adăugarea pe Versa 4 a trebuit să parcurg din nou pașii de înregistrare a fiecărui card, unul din ele, cel emis de ING fiind în continuare incompatibil cu smartwatch-ul. Suspectez că integrarea Google Wallet (unde cardul ING a putut fi înrolat fără probleme) cu Versa 4 este doar o redenumire a Fitbit Pay (cu care cardul ING nu funcționează).

Ce urmează?

O funcționalitate importantă trecută la ”în curând” este integrarea cu Google Maps, care permite navigarea ghidată pas cu pas pe smartwatch, dar nu în lipsa telefonului. Site-ul oficial Fitbit descrie această funcționalitate ca o extensie a navigației asistate de pe telefon pe Versa 4. Cel mai recent update al aplicației Fitbit pregătește deja apariția Google Maps pe noile smartwatch-uri Sense 2 și Versa 4.

Concluzie

În concluzie, Fitbit Versa 4 ”by Google” este o evoluție a produselor precedente, fără prea multe adaosuri. Sper ca de la următoarele modele să vedem o revoluție în domeniul obiectelor conectate lansate de Google sub marca Fitbit, care să le facă cel puțin la fel de atractive ca produsele concurente de la Apple și Samsung sau, de ce nu, propria gamă Google, reprezentată de Pixel Watch.
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!