Proiecte implementate în România

Alba Iulia

Alba Iulia

Alba Iulia Smart City powered by Orange este un program ce își propune digitalizarea și dezvoltarea orașului Alba Iulia. A fost demarat de Primăria din Alba Iulia și Orange, împreună cu partenerii săi, ce ajută la dezvoltarea soluțiilor bazate pe infrastructura și arhitectura Orange.

Conceptul Orange România pentru Alba Iulia Smart City 2018 include:

  • Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice (în Cetatea Alba Carolina, în autogări, în gară, în licee și universitate)
  • Soluție de transport public inteligent în 15 mijloace de transport gestionate de Societatea de Transport Public Alba Iulia, ce include accesul Wi-Fi la Internet securizat pentru călători și accesul în timp real la informații de poziționare, viteză și direcție de deplasare a mijlocului de transport pentru compania de transport public
  • Soluție de comunicare cu cetățenii prin hotspoturile Wi-Fi și prin aplicația E-Alba Iulia
  • Vizualizarea și optimizarea traficului pedestrian și al mijloacelor de transport public, prin utilizarea soluției City Analytics

Conectivitate

Orașul Alba Iulia se bucură de rețele de internet în bandă largă și IoT, 4G/4G+, Wi-Fi, LTE-M și LoRaWAN furnizate de Orange România și securizate prin platforma Business Internet Security.

Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, mai mult de 10% din populația de 70.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 2 TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute.

Rețeaua dedicată obiectelor conectate la internet (IoT), LoRaWAN, acoperă prin 6 gateway-uri întregul oraș și conectează 150 de senzori de iluminat și apă. La finalul anului 2017 a fost activată și capabilitatea de LTE-M în Alba Iulia pentru a completa beneficiile aduse dezvoltatorilor și utilizatorilor de aplicații de tip IoT.

Această infrastructură deschisă are la bază o platformă open data prin intermediul căreia aplicațiile dezvoltate de start-up-urile partenere conectează autoritățile locale, localnicii, turiștii, precum și micii întreprinzători din Alba Iulia. În acest mod, infrastructura digitală a orașului facilitează noi oportunități, precum și o optimizare a resurselor locale.

E-guvernare și administrare participativă

Prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi și a soluțiilor de administrare participativă, cetățenii pot comunica mai ușor cu autoritățile pe subiecte de interes public, iar Primăria poate realiza sondaje către utilizatorii din mijloacele de transport în comun.

Iar prin soluția City Analytics, Primăria poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș, în funcție de momentul zilei sau condițiile meteorologice, identificând, de asemenea cele mai comune trasee. În Alba Iulia media de vizitatori unici în cetate este între 30.000 și 15.000 de oameni pe săptămână.

Societate digitală

Soluția de clasă digitală a fost instalată în 2 licee din Alba Iulia: Colegiul Economic "Dionisie Pop Marțian" și Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan. Aceasta include tablete, prin parteneriatul cu Lenovo, catalog digital, plus acces la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul școlar 2017-2018, în aplicație au fost încărcate datele legate de performanța școlară pentru ultimii 3 ani. În total, în 2017 au beneficiat în Alba Iulia de această soluție 120 de profesori și aproape 1500 de elevi.

Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despre principalele obiective ale orașului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate. În acest moment, aplicația are 1200 de utilizatori care au inițiat peste 11.300 sesiuni.

De asemenea, ca urmare a acceptării Orange în programele de cercetare și dezvoltare Horizon2020, MATILDA și SLICENET, realizate la nivel european, Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.

Orașe sustenabile

Prin senzorii de monitorizare a calității aerului instalați în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetățenii pot ști în orice moment care sunt zonele din oraș în care pot avea fără probleme activități în aer liber. De asemenea, soluția oferă atât autorităților, cât și cetățenilor, informații cu privire la impactul pe care activitățile de zi cu zi le au asupra mediului. Astfel, s-a observat că, în prima zi de școală din anul scolar 2017-2018, când a crescut utilizarea mașinilor personale, a fost influențat negativ nivelul de compuși organici volatili din atmosferă.

Soluția de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluția de management al apei este în curs de instalare.

Proiectul Alba-Iulia Smart City powered by Orange a fost desemnat proiectul anului 2016 la prima ediție a Smart City Industry Awards, organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, iar Orange a fost desemnat campionul smart city pentru întreaga activitate în 2016 la Gala Smart Cities of Romania.

Pentru informații suplimentare și detalii despre soluția Smart City și implementarea acesteia:

  contactează persoana dedicată companiei sau instituției tale din cadrul Serviciului Clienți

  apelează 776 (gratuit de pe telefonul mobil Orange) sau 0374.44.7766 (apel cu tarif normal din orice rețea)