Infrastructură: Rețele și conectarea senzorilor

Rețele și conectarea senzorilor

Orașul inteligent are la bază rețele ce permit conectarea unui număr mare de dispozitive și senzori, pentru administrarea eficientă a resurselor orașelor.

În cadrul proiectelor de smart city din România, Orange a implementat rețele LPWA (Low Power Wide Area) variate, utilizând tehnologii LoRaWAN, LTE-M sau NB-IoT, în funcție de arhitectura specifică fiecărui oraș. Prin intermediul rețelelor LPWA se pot conecta senzori și se pot instala diverse aplicaţii ce necesită transfer mic de date.

Cum funcţionează


Un oraş inteligent sau smart city are la bază conceptul IoT – Internet of Things (internetul lucrurilor) şi dezvoltarea de soluţii care să fie independente uman şi care să permită comunicarea M2M – machine to machine (echipament cu echipament). Aceste conexiuni folosesc tehnologii LPWA (Low Power Wide Area) ce utilizează diferite protocoale ce permit conectarea de senzori și echipamente ce transmit permanent pachete mici de date, indiferent de standardul folosit (LoRaWAN, LTE-M, NB-IoT). Acestea sunt agregate și utilizate fie pentru administrarea eficientă a resurselor orașelor (de exemplu, iluminat public, utilități, managementul traficului), fie pentru informarea în timp real a locuitorilor (de exemplu, smart parking, informarea călătorilor asupra orarului de sosire a mijloacelor de transport în stație).

Rețelele IoT se caracterizează de regulă prin acoperiri pe distanțe mari (15-20 de kilometri), costuri reduse de conectare, durată mare a bateriilor ce alimentează senzorii și capacitatea de a conecta simultan un număr mare de dispozitive.


Rețelele IoT din orașul inteligent

LoRaWAN (Long Range Wide Area Network)

Un protocol de radio transmisii prin care se formează o reţea sau mai multe reţele de obiecte inteligente care comunică între ele. Rețeaua LoRaWAN folosește o topologie star-of-stars, cu gateway-uri cu rol de bridge-uri, care transmit datele între senzori și apoi la serverul central.

NB-IoT (Narrowband IoT)

Un standard specific pentru acoperirea indoor și utilizează un subset al standardului LTE, însă cu limitarea lățimii de bandă la 200 kHz. Această tehnologie oferă posibilitatea extinderii cu usurință a acoperirii de tip LTE-M. Principalul avantaj este capacitatea bună de pătrundere în interiorul clădirilor, în special în anumite domenii de utilizare.

LTE-M (Long Term Evolution, category M1)

O tehnologie capabilă să conecteze dispozitive și senzori direct la rețeaua 4G, fără a mai fi necesară utilizarea unui gateway. Printre cele mai frecvente domenii de utilizare se numără citirile de consum automate (contoare inteligente), aplicații de asset tracking (monitorizarea parcului auto) și conectarea de senzori cu densitate redusă.

Aceste reţele pot fi folosite de către diverse entităţi din zona publică sau privată (startup-uri, studenţi, pasionaţi şi creatori de software) care dezvoltă aplicaţii şi produse software şi/sau hardware în zonele de IoT, smart city sau M2M. Informaţiile preluate de rețelele IoT vor ajunge prima dată într-un Network Server, iar apoi vor fi redirecţionate către diversele entităţi ce dezvoltă aplicaţii peste această reţea.


Pentru informații suplimentare și detalii despre soluția Smart City și implementarea acesteia:

  contactează persoana dedicată companiei sau instituției tale din cadrul Serviciului Clienți

  apelează 776 (gratuit de pe telefonul mobil Orange) sau 0374.44.7766 (apel cu tarif normal din orice rețea)