×

Valentin sau Dragobete

Cine este Dragobete? Dar Valentin? Sincer, eu nu ştiam prea multe şi ca atare, m-am documentat. Cu voia voastră, vă împărtăşesc ce am descoperit.

articol
Legenda lui Dragobete ne spune ca el este fiul babei Dochia, pe vremea când era o tânără deosebit de frumoasă de care s-a îndragostit chiar Duhul Muntelui atunci când a zărit-o dormind într-o poiană. La naşterea lui Dragobete se spune că l-au vizitat 4 ursitori: Primăvara, care i-a dăruit prospeţimea florilor şi tinereţea fără bătrâneţe, Vara care i-a dăruit dulceaţa fructelor şi căldura dragostei, Toamna, care i-a oferit un fluier cu care să-i înveselească pe oameni, iar Iarna i-a dat în dar veştmintele albe cu sclipiri de diamant. Dragobete era un fecior foarte frumos de care toate fetele se indragosteau, iar el le fura inima tuturor. De aici şi expresia care se foloseşte pe 24 februarie: “Dragobetele sărută fetele!” Dragobete a rămas în memoria populară ca un tânăr care îi ocroteşte pe îndrăgostiţi şi pe tineri, în general.

Despre Sfantul Valentin există multe poveşti, unele mai interesante, altele mai puţin, dar cea care mi-a atras mie atenţia în mod special este aceasta:

Se spune că pe vremea împăratului roman Claudiu al doilea, soldaţilor romani le era interzisă casătoria, doar pentru că se considera că ei trebuie să fie dedicaţi întru totul Romei. Valentin, un preot care a trăit în aceeaşi perioadă, s-a răzvrătit împotriva acestui decret injust şi a decis să îi ajute pe soldaţi să îşi unească vieţile de cele ale iubitelor lor, ceremoniind căsătoriile lor în secret. Din nefericire, însă, acţiunile preotului Valentin au fost descoperite şi el a fost aruncat în temniţă. Legenda spune că  în timpul încarcerării sale, Valentin s-a îndragostit de fiica nevăzătoare a gardianului său, pe care a vindecat-o cu dragostea lui şi căreia i-a scris o ultimă scrisoare pe care a semnat-o: “Al tău, Valentin”.

Indiferent în ce zi a anului vrem să o onorăm – 14 sau 24 februarie - sau cum se numeşte sărbătoarea pe care i-o dedicam – Valentine’s Day sau Dragobete, sărbătoriţi iubirea, fie că oferiţi cadouri, scrieţi felicitări sau spuneţi simplu “Te iubesc”. Toate bune!
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.