×

Cele 4 revoluții industriale – o scurtă istorie

Vă invit să urmărim împreună o scurtă istorie a revoluțiilor industriale și să ne gândim puțin la cea de-a patra, care se desfășoară chiar sub ochii noști. Încercăm chiar să vedem și unde s-ar situa cea de-a 5-a și ce ar însemna ea în viețile noastre.

articol

Prima revoluție industrială – Industry 1.0

A avut loc pe la sfarșitul secolului 18, începutul secolului 19 ( în anul 1765 James Watt a inventat primul motor cu aburi) și a avut ca principal impact tehnic mecanizarea proceselor de producție, proces care a înlocuit, treptat, agricultura cu industria ca bază a structurii economice a societății. Masivele extracții de cărbune și inventarea motorului cu aburi au creat un nou tip de energie, care s-a extins rapid și la alte procese – dezvoltarea liniilor de cale ferată și în consecință acelerarea schimbului economic, atât material cât și uman. Importante descoperiri se fac și în alte domenii, cum ar fi metalurgia, apar noi metode de prelucrare a metalului și, ca urmare, se deschide o poartă către creearea primelor fabrici și orașe industriale, unde muncitorilor le revine mai mult rolul de supraveghere, reglare și control al mașinilor.

A doua revoluție industrială – Industry 2.0

A avut loc la sfârșitul secolului 19 și a culminat cu apariția unei noi surse de energie : electricitatea. Au rezultat astfel primele motoare cu ardere internă, s-a dezvoltat industria de prelucrare a oțelului, au apărut noi metode de sinteză chimică care au dat naștere primelor fibre sintetice, au apărut vopselurile și substanțele de fertilizare a solului. De asemenea, mijloacele de comunicație au fost revoluționate ca urmare a apariției telegrafului și a telefonului. Au apărut apoi primele automobile și primele avioane, către începutul secolului 20.

A treia revoluție industrială – Industry 3.0

Începe practic, în cea de-a doua jumătate a secolului 20 și se întrepătrunde într-o oarecare măsură cu cea de-a patra, care se desfășoară chiar în zilele noastre. Acest al treilea val revoluționar are ca punct culminant apariția unei noi surse de energie și anume energia nucleară. Și-au făcut apariția apoi  produsele electronice, odată cu inventarea tranzistorilor și apoi a microprocesorului (1970) și, nu în ultimul rând, dezvoltarea industriei de telecomunicații și industria de computere. Dezvoltarea noilor tehnologii a dat naștere unor noi domenii de cercetare, în special cea spațială și în domeniul biotehnologiei. A luat naștere o nouă eră a automatizării proceselor de producție și apariția roboților industriali.

A patra revoluție industrială – Industry 4.0

Își are originea la începuturile mileniului 3, odată cu apariția internetului. Este singura revoluție care nu își are rădăcinile în descoperirea unei noi forme de energie, ci are la baza cel mai nou fenomen tehnologic – digitalizarea. Suntem deja înconjurați de inteligență artificială, de la vehicule autonome și drone până la asistenți virtuali. Tehnologia a făcut posible noi produse si servicii menite să ne ușureze atât viața personală cât și cea profesională.

Acesta este poate momentul să ne întrebăm încotro ne îndreptăm? Putem să vorbim despre a 5-a revoluție industrială?

Dacă ne gândim că se vorbește din ce în ce  mai mult despre inteligența artificială (AI), robotică, Internet of Things (IoT), autovehicule autonome, sistemele de imprimare 3D, realitate augmentată și realitate virtuală, wearables, nanotehnologie, atunci da, putem să vorbim despre începuturile Industry 5.0. Cu alte cuvinte, Industry 5.0 este despre relația dintre om și mașină și cât de Smart va deveni lumea noastră.

În loc de concluzie, aș vrea să vă prezint o imagine semnificativă a evoluției celor mai mari brand-uri din lume în perioada 2000- 2018.

Anii 2000:



vs. 2018:



Întreaga animație este prezentată de TheRankings și o puteți urmări în videoclipul de mai jos.  Veți observa cu siguranță faptul că, apariția Google în ”imagine” (minutul 2:21), urmat apoi de Apple, Facebook și Amazon, marchează trecerea la noua formă de industrializare, digitalizarea.
 

Toate cele bune!

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.