×

Black Friday. De ce Black şi de ce Friday?

Black Friday sau “Vinerea neagră” în traducere liberă, este o zi strâns legată de sărbătoarea de Thanksgiving – Ziua Recunoştinţei – pe care americanii o sărbatoresc în ultima zi de joi a lunii noiembrie.

articol
Black Friday sau “Vinerea neagră” în traducere liberă, este o zi strâns legată de sărbătoarea de Thanksgiving – Ziua Recunoştinţei – pe care americanii o sărbatoresc în ultima zi de joi a lunii noiembrie.

Se pare că ziua de vineri care urma zilei de Thanksgiving era şi ea zi liberă pentru mulţi oameni, ceea ce însemna un sfârşit de săptămână prelungit pe care mai toţi îl foloseau pentru a face cumpărături. În felul acesta, ziua de Thanksgiving a devenit, în mod neoficial, deschiderea sezonului de cumpărături pentru sarbatori.

În consecinţă, vânzătorii au decis să folosească acest prilej şi să ofere reduceri substanţiale la produsele pe care le aveau în stoc.

Aşa a devenit Black Friday ziua cu cele mai spectaculoase reduceri.

Denumirea de Black Friday este una destul de controversată.

Iniţial se pare că expresia a fost folosită de către poliţiştii din Philadelphia şi făcea referire la aglomeraţia şi traficul infernal cu care se confruntau în zilele respective. Unde mai pui la socoteala faptul că în aceeaşi perioadă se desfăşura şi un mare derby sportiv cu o audienţă specială.
Pe 29 noiembrie 1975, New York Times publica un articol în care menţiona, printre altele: “PHILADELPHIA, Nov. 28 – poliţiştii şi şoferii de autobuze din Philadelphia numesc această zi “Vinerea Neagră” – ziua dintre Thankgiving şi meciul dintre echipele armatei şi marinei. Este cea mai aglomerată zi a anului în oraşul bicentenar, ziua în care se fac cumpărăturile pentru sărbatori şi ziua care decide cine va câştiga sezonul de fotbal ”.

Vă imaginaţi cam cum arătau străzile?

Apoi, din dorinţa de a da o conotaţie mai puţin “întunecată” acestei zile, s-a lansat explicaţia conform căreia expresia îşi are originea în practica contabilă: proprietarii americani de magazine foloseau cerneala roşie pentru a nota în registre pierderile, în timp ce profiturile erau notate cu cerneală neagră. Black Friday ar fi, în consecinţă, ziua în care magazinele înregistrează câştiguri.

Indiferent de explicaţie, cert este că pentru noi, Black Friday este perioada reducerilor masive, când avem ocazia să cumpărăm ceva ce ne-am dorit de mult la un preţ mai mic. Spun “perioada” pentru că în ultimii ani, odată cu naşterea magazinelor online, fenomenul Black Friday s-a extins.

Multe magazine oferă reduceri serioase nu doar o singură zi, ci chiar şi o săptămână, chiar şi noaptea, iar conceptul a fost adaptat şi pentru alte zile din an tocmai pentru că a devenit echivalentul reducerilor avatajoase de preţuri.

În SUA este foarte cunoscută şi Cyber Monday – prima zi de luni după Black Friday- care este ziua destinată reducerilor în magazinele online. 

Eu personal prefer cumpărăturile online. De ce? Pentru că mă simt mult mai confortabil în faţa calculatorului meu, iar in linişte mă pot concentra mai bine la ceea ce vreau să cumpăr. Iar în ultimul timp reducerile online sunt şi mai spectaculoase, uneori până la 90%.

Vă invit aşadar să vă aşezaţi comod în faţa computerului şi să descoperiţi ofertele Orange la telefoane, tablete şi accesorii şi toate beneficiile de care vă puteţi bucura în magazinul online Orange. 

Vă doresc să vă îndepliniţi dorinţele şi, ca întotdeauna, toate cele bune!

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.