×

4 motive pentru care ar trebui sa foloseşti un serviciu Cloud

Vă prezint câteva informatii interesante despre sistemele Cloud care sper să vă fie de ajutor.

articol
De curând am auzit absolut întâmplător, în parc, doi copii de vreo 14, 15 ani, vorbind despre...spaţiu de stocare. Da, da, aţi citit bine.

„Nu mai am destul spaţiu pe telefon...”
„De ce nu foloseşti Cloud?”
„Ce Cloud?”

Am fost evident, plăcut surprinsă să îi aud vorbind atât de serios despre acest subiect şi mi-ar fi plăcut şi mie să ma alătur conversaţiei lor şi să aflu mai multe. De exemplu:

Ce este Cloud?

Tot mai mult auzim în ultima vreme despre „cloud”, „spaţiu de stocare în cloud” dar mă întreb, câţi dintre noi ştim cu adevărat ce înseamnă cloud şi, mai ales, de ce l-am folosi?  În primul rând, cuvântul cloud, aşa cum ştiţi, înseamnă „nor” în engleză şi a fost simbolul internetului acum mulţi ani.
Într-un mod foarte simplist, cloud-ul este un spaţiu de stocare virtual, care se găseşte pe un server. Practic, un hard disk pe internet. Acest spaţiu de stocare este oferit ca serviciu al unei companii şi poate fi accesat prin internet. Unde este localizat acest spaţiu şi care sunt detaliile tehnice din spatele lui sunt aspecte, spun eu, mai puţin importante pentru utilizator.

Ce mi se pare mie interesant, însă, este faptul că mai toţi folosim un serviciu de cloud, fără să ne dăm seama. De exemplu, atunci când faci o căutare pe Google, computer-ul tău are doar un rol de...mesager. Cuvintele pe care tu le tastezi sunt distribuite printr-un algoritm miraculos, din punctul meu de vedere, în reţeaua de sute de mii de computere Google, care caută rezultatele şi pe care, mai apoi, ţi le afişează aproape instant pe ecran. Acesta este un exemplu de serviciu cloud.

Acelaşi sistem se foloseşte şi pentru email. Acum foarte mulţi ani, puteai să trimiţi un email doar dacă aveai instalat un anumit program – mail client pe numele lui. Mai târziu însă, au apărut serviciile web based, care stochează email-urile într-un server virtual – cloud - accesibil din orice loc al lumii. În mod similar funcţionează şi Google Drive unde poţi stoca toate documentele cu care lucrezi şi pe care le poţi accesa şi de acasă şi de la birou şi chiar de pe telefonul mobil.
 
De ce aş folosi un serviciu cloud?

Sunt multe motive, dar am să le menţionez doar pe cele care mi se par mie cele mai importante.
 
  1. este foarte uşor acccesibil. Ai acces la toate datele tale, oricând şi de oriunde. Ceea ce înseamnă, practic, că atunci când te întâlneşti cu un prieten la o cafea, ai putea să îi arăţi toate pozele tale din concediu, chiar de pe tableta lui. Interesant, nu?
  2. este foarte convenabil şi confortabil pentru că toate serviciile de cloud sunt oferite şi gestionate de un provider extern, într-un spaţiu virtual, aşa încât grijile tale cu păstrarea datelor în siguranţă este inexistentă. Tot ce ai nevoie este un device mobil, ceea ce nu ar trebui să fie o problemă într-o eră digitală în care numărul de device-uri mobile aproape că depăşeşte populaţia mondială: aproape 7.22 miliarde de device-uri mobile faţă de 7.19 miliarde de oameni pe planetă – conform unui articol din independent.co.uk. Wow!
  3. spaţiul de stocare din Cloud este extensibil. Dacă spaţiul de pe un hard disk se poate umple complet la un moment dat, hard-ul virtual cloud se poate extinde oricând,  lipsindu-te pe tine de efortul de a cumpara un hard disk mai spaţios.
  4. îţi ţine toate datele în siguranţă. Chiar dacă se strică calculatorul sau telefonul mobil, tu nu vei pierde niciodată documentele importante pentru ca serverul virtual este activ 24 de ore din 24 şi nu îţi va face niciodată surprize.

Sunt multe opţiuni de cloud pe piaţă, unele gratuite, altele contra cost, în funcţie de mărimea spaţiului de stocare de care ai nevoie. De exemplu, există serviciile de cloud tradiţionale, cum sunt Dropbox, iCloud, Gmail, Amazon, Google Drive, servicii de stocare video cum sunt YouTube sau Netflix sau serviciile de social cloud, adică Facebook, Twitter, etc.

Poţi de asemenea să folosiţi seviciul Orange Cloud care vă oferă 10 GB sau 25 GB spaţiu de stocare, gratuit, inclus atât în unele tipuri de abonamente cât şi pentru utilizatorii PrePay sau poţi activa optiuni care îţi oferă spaţiu de stocare nelimitat.

Utilizarea Orange Cloud este cum nu se poate mai simplă.

Tot ce ai nevoie este un cont online, apoi descarci aplicaţia pe telefonul mobil - disponibilă în Google Play pentru Android şi în AppStore pentru iOS) şi de aici până la încărcarea contactelor, fotografiilor, videoclip-urilor, muzica sau documentele  tale importante, este doar un pas.



Vă doresc să aveţi cât mai multe amintiri frumoase pe care să le păstraţi în Cloud şi, ca întotdeauna, toate cele bune! 
 
TAGS:
SERVICII CLOUD

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.