×

Ce este WPS și cum se folosește?

Dacă ai setat vreodată un router wireless cu siguranță ai văzut și acronimul WPS, fie că ai știut sau nu depre ce este vorba. Ce este WPS? De ce este util? Aflăm împreună în cele ce urmează.

articol

Ce înseamnă WPS (Wi-Fi Protected Setup)?

WPS înseamnă WiFi Protected Setup sau Configurare WiFi protejată și are scopul de a simplifica procesul de conectare a unuia sau mai multor dispozitive wireless la un router. Tehnologia funcționează doar pentru rețelele care au o parolă criptată cu protocolul de securitate WPA Personal (WiFi Protected Access) sau WPA2, și nu este disponibilă pentru rețelele criptate prin protocolul WEP (Wired Equivalent Privacy).

Cine a inventat WPS?

WPS a fost inventat de Wi-Fi Alliance (proprietarul mărcii înregistrate Wi-Fi) și introdus pe piață în 2006, pentru a permite utilizatorilor casnici care nu vor să lucreze cu parole lungi și complexe pentru rețeaua WiFi, să-și conecteze rapid noile dispozitive la rețea.

De ce este util WPS?

Cu ajutorul WPS poți să conectezi orice dispozitiv compatibil la o rețea Wi-Fi fără să mai fie nevoie să introduci o parolă.

Cum funcționează WPS?

Aproape toate routerele moderne sunt compatibile cu WPS. Unele dintre ele au această funcție activată by default, dar pentru unele este nevoie de accesarea interfeței router-ului pentru activarea manuală a WPS și folosirea butonului WPS .
Butonul WPS se află în spatele router-ului sau pe una dintre laturi și este, de obicei, inscripționat, așa încât nu este foarte dificil de găsit.

Iată cum arată butonul pe un router Huawei HG658:sau pe un router Huawei HG8247H:Din motive de securitate, la toate routerele furnizate de Orange pentru abonamentele de interfnet prin fibră, butonul WPS nu este activ by default. Pentru activarea lui, trebuie să accesezi interfața router-ului și să urmezi calea: HomeNetwork - WLAN Access - Enable WPS (bifează căsuța corespunzătoare).Vei vedea apoi mai multe opțiuni disponibile:
  • WPS by push button - permite, așa cum spuneam, conexiunea WiFi prin apăsarea acestui buton.
Apasă butonul WPS pe router, apoi, mergi la dispozitivul pe care vrei să-l conectezi și alege rețeaua la care vrei să te conectezi. Dispozitivul respectiv va primi automat detaliile de conectare de la router și este conectat fără a introduce parola rețelei. Dacă ambele dispozitive pe care vrei să le conectezi au buton WPS, conexiunea se va face apăsând ambele butoane.
  • WPS by client PIN - permite conexiunea prin intermediul unui PIN de 8 cifre, generat de dispozitivul pe care vrei să îl conectezi.
Unele dispozitive cu suport pentru WPS dar fără buton WPS vor genera un cod PIN client. Notează acest PIN și introdu-l în interfața de configurare WPS a routerului. Acesta va folosi PIN-ul pentru a comunica cu dispozitivul respectiv și a îl conecta la rețea.
  • WPS by AP-PIN - permite conexiunea prin intermediul unui PIN de 8 cifre, generat de router.
Toate routerele cu WPS au un astfel de PIN care este generat în mod automat și care nu poate fi schimbat. Se găsește în interfața de configurare a router-ului. Unele dispozitive au suport pentru WPS dar fără un buton WPS și acestea vor cere să introduci PIN-ul routerului. După ce îl introduci, aceste dispozitive se vor conecta automat la rețeaua fără fir.


 

Cât de sigură este conexiunea prin WPS?

Standardul WPS folosește un cod PIN pe fiecare router cu suport pentru această tehnologie. Chiar dacă nu vei folosi niciodată acest cod PIN, el va fi generat mereu de routerul tău. Specialiștii consideră însă că aceste coduri PIN nu sunt complet infailibile și de aceea recomandă folosirea WPS doar pentru situații punctuale (nu ar trebui să fie activat by default).

Sper ca informațiile acestea să vă fie de folos și vă doresc toate cele bune!


 
TAGS:
TEHNOLOGIE

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.