×

Ce este NFC și cum îl folosim?

Auzim tot mai mult în ultima vreme despre conexiune prin tehnologia NFC. Dar ce este această tehnologie și mai ales la ce folosește, aflăm împreună în rândurile de mai jos.

articol

Ce este NFC?

NFC – Near Field Communication sau comunicare în câmp apropiat - este un standard de comunicare wireless care permite dispozitivelor care au această funcție să comunice între ele prin unde radio, prin simpla lor apropiere la o distanță mai mică de 10 cm.
Tehnologia NFC este oarecum asemănătoare cu RFID – Radio Frequency  Identification – pe care, chiar dacă nu ați auzit de ea, o folosiți atunci când faceți o plată cu un card bancar contactless. Diferența dintre aceste două tehnologii este aceea că cipurile RFID pot fi doar citite, în timp ce NFC permite dispozitivelor să transmită și să primească informații unul de la celălalt, ceea ce o face foarte utilă pentru telefonul mobil și vom vedea mai jos și de ce.

Cum verific dacă telefonul meu are funcția NFC?

În principiu, toate telefoanele Apple, începând cu iPhone 6 și toate telefoanele Android cu o versiune a sistemului de operare nu mai veche de 4.0, au funcția NFC.

Dacă ai un telefon Android, poți verifica astfel: Setări – Conectare dispozitive – NFC.Imaginea de mai sus este valabilă pentru un telefon Huawei.

Cum pot să folosesc NFC pe telefonul mobil?

NFC poate fi folosită pentru multe lucruri cum ar fi transferul de contacte sau alte fișiere (chiar și adrese de pagini web) dintr-un smartphone în altul, pentru conectarea telefonului la un televizor cu funcție NFC, o boxă sau o pereche de căști sau pentru sincronizarea telefonului cu sistemele multimedia ale unui automobil. Nu în ultimul rând, funcția NFC poate fi utilizată pentru efectuarea de plăți cu telefonul sau ceasul inteligent, prin intermediul unor aplicații speciale.

Cum funcționează plata cu telefonul?

Modulul NFC poate tranforma telefonul într-un portofel virtual – informațiile bancare sunt încărcate într-o aplicație securizată de plată cu telefonul, instalată pe smartphone. Prin apropierea telefonului de un POS, acesta din urmă citește informația, cu acordul utilizatorului.

De exemplu, dacă ai un card Orange Money, poți face plăți cu telefonul sau chiar cu un smartwatch Fitbit sau Garmin la orice terminal care acceptă VISA, prin intermediul aplicației Orange Pay.

Practic, tot ce trebuie să faci este să deschizi un cont Orange Money și să soliciți un card de debit.  Apoi descarci aplicația Orange Pay pe telefonul Android (în curând va fi disponibilă și aplicația Apple Pay pentru telefoanele Apple), introduci detaliile cardului Orange Money și cam atât. Din acest moment, poți să plătești cu portofelul tău electronic integrat in telefon sau în smartwatch.

Cool, nu-i așa? Dacă vrei mai multe detalii despre plățile prin NFC cu Orange Pay, le găsești aici.

Sper ca aceste informații să vă ajute, vă doresc să aveți o primăvară însorită și, ca întotdeauna, toate cele bune!
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.