×

Cum funcționează conexiunea Wi-Fi?

V-ați oprit vreodată un moment ca să vă întrebați cum funcționează un lucru pe care îl folosiți zilnic? De exemplu, cum pot computerele să se conecteze între ele fără cabluri? Sau cum funcționează conexiunea Wi-Fi? Ei bine, aceasta este întrebarea auspra căreia ne vom îndrepta atenția astăzi, în rândurile ce urmează.

articol

Wireless?

În traducere liberă, înseamnă ”fără fir”, dar, evident, nu la asta ne vom referi  în continuare.

Dar, imaginați-vă pentru o clipă că toate conexiunile wireless din lume ar fi înlocuite de cabluri. Fiecare aparat radio din lume ar fi conectat cu un cablu de transmițător, fiecare telefon ar fi legat cu un cablu de antena și tot așa. Practic, nu ai mai putea să faci un pas fără să calci pe un cablu, avioanele nu ar mai putea zbura din cauza cablurilor suspendate... Cu alte cuvinte, întreaga noastă lume ar fi dominată de cabluri. Și vă provoc să vă mai imaginați pentru un minut cum apariția conexiunilor wireless (fără cablu) ar elibera, dintr-o dată străzile și ați putea vedea cerul? Da, acesta este ”miracolul” conexiunii wireless.

Cum funcționează internetul prin Wi-Fi?

Foarte mulți dintre noi folosim termenii ”wireless” și ”Wi-Fi” gândindu-ne la același lucru – conectare fără cablu.

Așadar, dacă aveți internet acasă cu siguranță aveți și o cutie mică, numită router. Acesta poate avea două sau mai multe antene și, în termeni de specialitate i se mai spune și Gateway (poartă de acces) pentru că facilitează accesul oricărui echipament conectat la el, fie el laptop, telefon sau tableta, catre internet.

Router-ul poate susține două tipuri de conexiune:

LAN – Local Area Network (conexiune prin cablu)
WLAN – Wireless Local Area Network (conexiune făra fir, prin unde radio așa cum am descris mai sus).

Printre avantajele conexiunii Wi-fi este acela că permite accesul către internet, chiar și în cele mai greu accesibile locuri. Închipuiți-vă cum ar fi, de exemplu, în locuința voastră, ca fiecare utilizator de telefon mobil, ca să poată accesa internetul , să fie conectat la router printr-un cablu. Cât de greu ar fi să vă mișcați? Nici nu mă mai pot gândi la o petrecere....

Router-ul, un modem mai sofisticat, este de fapt un mic computer care are sarcina de a transmite semnalul către și dinspre rețeaua de internet. La un router se pot conecta mai multe computere în același timp, ceea ce înseamnă, pe scurt, faptul că router-ul crează o rețea care leagă toate computerele, tabletele , telefonele cu acces wireless sau prin cablu , împreună și care au în felul acesta aceeași poartă de acces la internet. Tipul  de conexiune WLAN funcționează după niște reguli foarte bine stabilite, ce permit conexiuni stabile , fără interferențe.

Într-o accepțiune mai plastică, aș putea spune, în jurul router-ului se creează un spațiu invizibil de conectivitate, cunoscut ca wi-fi hotspot și la care se pot conecta toate dispozitivele mobile pe care le aveți. Această  conexiune Wi-Fi funcționează după un standard foarte bine definit, cunoscut sub numele de IEEE 802.11
Același sistem este folosit și în spațiile publice unde există Wi-Fi Hotspots. Hotspot-urile pe care le găsiți în aeroporturi, cafenele, librării, hoteluri, etc., folosesc unul sau mai multe routere wireless pentru a oferi acces la o rețea de internet.

Wi-Fi = Bluetooth?

Cred că există mulți oameni care nu cred că fac diferența între o conexiune Wi-Fi și una prin Bluetooth.

Este foarte adevărat că ambele tehnologii reprezintă metode de conectare a dispozitivelor între ele fără cablu. Dar diferența este destul de mare.

Bluetooth este o metodă de conectare a doua dispozitive între ele, aflate la o distanță relativ mică (de nivelul zecilor de metri) fără a fi nevoie de un cablu și care nu oferă acces la internet ci doar comunică unul cu celălalt. Gândiți-vă la conectarea prin bluetooth cu o boxă care să redea astfel muzica de pe telefon sau conectarea a două dispozitive pentru transferul de poze, să spunem, de pe un dispozitiv pe altul.

 Conexiunea Wi-Fi este o metodă de a conecta mai multe dispozitive (laptopuri, tablete, smatphone-uri, Smart TV-uri ) la o rețea de internet printr-un punct comun de acces – router-ul despre care vorbeam mai sus – care, la rândul lui este conectat la rețea prin intermediul unui cablu Ethernet sau direct prin fibră optică (cum e cazul echipamentelor Orange Box).

Adevăruri și mituri despre conexiunea Wi-Fi

Un dispozitiv Wi-Fi mai vechi încetinește întreaga rețea

Adevărat.

Orice dispozitiv care nu beneficiaza de cele mai noi standarde Wi-Fi va afecta viteza de transfer pentru toate celelalte dispozitive conectate la același Wi-Fi hotspot.
Există conexiuni Wi-Fi cu două frecvențe: 2.4 Ghz și 5 Ghz. Fizica ne spune că o frecvență mai mică poate să asigure semnal pe o distanță mai mare. Dar o frecvență mai mare oferă o capacitate mai mare de transfer și ca urmare este și mai rapidă, chiar dacă nu pe distanță atât de mare. Imaginați-vă că frecvența 2.4 ar fi o autostradă cu o lungime de sute de km, dar cu o singură bandă de mers, iar cea de 5 ar fi o autostradă mai scurtă dar cu 6 benzi. Recomadarea mea ar fi, așadar, să vă conectați la un router de 5Ghz dacă aveți nevoie de viteză mai mare și/sau la un router 2.4Ghz dacă aveți nevoie de o acoperire mai mare a semnalului.

Restartarea periodică a router-ului îmbunătățește viteza Wi-Fi

Fals.

Vă spuneam mai sus că router-ul este ca un mic computer care se poate încălzi în timpul verii, care are nevoie de un update al firmware-ului, etc. În general, este recomandabil să restartați router-ul din când în când pentru ca acesta să poată găsi un canal ”mai puțin ocupat”.

Oricine se poate conecta la rețeaua mea Wi-Fi?

Adevărat, dar...

... cu condiția să cunoască parola pentru acces. Orice router wireless vine din fabrică preconfigurat cu o parolă de acces (de obicei notată pe eticheta router-ului wireless) la conexiunea Wi-Fi. Această parolă poate fi modifica de utilizator din interfața de administrare a router-ului, în cazul în care doriți o altă parolă, alta decât cea  prestabilita.

Conexiunea Wi-Fi este mai bună dacă router-ul este situat într-un loc mai central.

Adevărat.

Plasarea router-ului într-un loc strategic, care să acopere o suprafață cât mai mare, este primul lucru pe care trebuie să îl faceți ca să vă asigurați de cea mai bună performanță si acoperire  a router-ului. Un sfat bun, zic eu, este s sa pozitionati router-ul într-un loc mai central care să permită difuzarea semnalului de jur împrejurul router-ului (360 grade).

Sper ca aceste detalii despre cum funcționează conexiunea Wi-Fi să vă fie de folos și să vă ajute să luați o decizie bună atunci când decideți să cumpărați un router.

Toate cele bune!
 
TAGS:
TEHNOLOGIE

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.