×

Cum alegi cea mai potrivită boxă portabilă? Caracteristici de care să ții cont

Cum alegi cea mai potrivită boxă portabilă? Ce caracterisitici ar trebui să ai în vedere dacă vrei să cumperi o boxa portabilă? Citește recomandările noastre.

articol
Când decizi să cumperi o boxă portabilă trebuie să ai în vedere anumite aspecte pe care le voi menționa mai jos.

Dimensiunea boxei portabile 

Marele avantaj al unei boxe portabile este faptul că o poți lua cu tine peste tot, dar dimensiunea și greutatea ei este importantă. Există în acest moment pe piață o varietate foarte mare de boxe portabile, de toate dimensiunile și formele. Depinde însă pentru ce anume vrei să o folosești. De exemplu, dacă vrei să o poți lua cu tine în bagaj, poți alege un model mai mic, compact, cu o greutate redusă, cum ar fi boxa JBL Go 2 .
Este bine să știi însă că dimensiunile boxei sunt în strânsă legătură cu autonomia bateriei și, evident, calitatea sunetului. Cu alte cuvinte, o boxă mai mare are o baterie mai puternică și poate oferi o calitate mai bună a sunetului. O variantă bună este boxa portabilă Ultimate Ears MEGABOOM 3 .

Calitatea redării sunetului

Este una dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere când alegi o boxă portabilă. Există 3 parametri importanți care te pot ajuta să alegi boxa potrivită pentru nevoile tale.

Puterea redării sunetului

Unul dintre aceștia este puterea redării, exprimată în Watt (W). Pentru un model de interior, 10 W sunt suficienți pentru a acoperi o cameră mare, dar pentru exterior va trebui să alegi ceva mai puternic, care atinge sau depășește 20W. O recomandare: nu folosi boxa niciodată la putere maximă, pentru că sunetul va fi distorsionat.

Numărul de difuzoare 

Numărul de difuzoare este, de asemenea, important. Mai multe difuzoare concepute să acopere frecvențele joase, medii și înalte, promit o calitate audio superioară.

Frecvența

Un alt aspect important este frecvența, exprimată în Hertz (Hz). În general, urechea umană poate să perceapă clar sunetele cuprinse între 20 Hz și 20.000 Hz. Dacă o boxă are o frecvență mai mare, înseamnă că sunetul este mult mai clar, pentru că acoperă un interval mai mare al spectrului audio.

Tipul de alimentare și autonomia

O boxă portabilă trebuie să aibă o baterie care să îți permită să o folosești la capacități optime pentru cât mai mult timp posibil. Autonomia va varia în funcție de ce și cum asculți. De exemplu, dacă vei asculta muzică la un volum ridicat, bateria se va descărca mult mai rapid decât dacă ai asculta un eBook la un volum redus. Indiferent însă de ce asculți, cea mai bună boxă portabilă trebuie să îți asigure o autonomie de cel puțin 5-6 ore chiar și atunci când asculți muzică la un volum ridicat. O variantă demnă de luat în seamă ar putea fi această boxă portabilă de la JBL .

Conectivitatea

Tipul de conexiune al unei boxe portabile este un criteriu important de diferențiere. Astfel există următoarele tipuri de boxe populare în funcție de sau tipul de conexiuni:
 

Boxă portabilă cu Bluetooth

Boxa portabila cu Bluetooth este una din cele mai folosite variante pentru că  se poate conecta rapid la majoritatea dispozitivelor mobile. Pentru a fi sigur că vei beneficia de un sunet de bună calitate, trebuie să optezi pentru o boxă portabilă care specifică în mod clar că este compatibilă cu Bluetooth 3.0 sau o versiune superioară. De asemenea, distanța dintre dispozitive va conta mult. Cele mai performante sisteme Bluetooth permit o distanță de maximum 10 m între boxă și dispozitiv. În momentul în care această distanță va fi depășite, conectivitatea se va pierde.
Creștem densitatea cuvântului: boxă bluetooth, boxa portabila cu bluetooth

Boxă portabilă cu NFC

NFC sau Near Field Communication este un sistem de conectivitate mult mai rapidă decât cea prezentată mai sus deoarece dispozitivele se vor conecta automat la simpla atingere. Pentru a funcționa totuși este nevoie ca cele două dispozitive conectate să fie la o distanță de maxim câțiva centimetrii. De asemenea, telefonul sau tableta trebuie să aibă suport pentru acest tip de conectivitate.
Creștem densitatea cuvântului: boxă portabilă cu NFC

Boxă portabilă Wi-Fi

Aceasta este o variantă mai rar întâlnită, pentru că necesită accesul la o rețea de internet, iar ambele dispozitive trebuie să se afle în raza de acoperire a router-ului Wi-Fi. Boxa portabilă cu Wi-Fi oferă un sunet de calitate și o autonomie de funcționare mai mare, dar nu este o variantă potrivită dacă intenționezi să o folosești mult în exterior.
Creștem densitatea cuvântului: boxă portabilă wi-fi, boxa wi-fi

Raza de acțiune 

Se referă la distanța dintre boxă și dispozitivul conectat. Majoritatea sistemelor permit o rază de acțiune cuprinsă între 1 și 10 metri. O boxă portabilă bună însă, permite o distanță chiar și de 20 de metri între dispozitiv și amplificator.

Alte funcții pe care le pot avea boxele portabile 

Există și alte funcții pe care le poți găsi la o boxă potabilă și voi menționa doar câteva care mi se par mie a fi un ”nice to have”:
  • AM/FM - posibilitatea de a accesa posturi de radio poate să fie o funcție utilă atunci când o altfel de conectivitate la un dispozitiv nu este posibilă
  • Rezistența la apă – dacă vorbim de boxe portabile, pe care să le iei cu tine oriunde, la mare, la munte sau la piscină, rezistența la apă este un aspect important de avut în vedere.
  • Auto stingere – este funcția care permite boxei să se stingă automat dacă nu este folosită un interval mai mare de timp
  • Micro SD/USB – este un plus dacă vrei să poți folosi și un stick USB de pe care să redai conținutul audio care te interesează
  
Acestea ar fi caracteristicile pe care să le verifici înainte de a cumpăra o boxă portabilă. Dacă vrei însă să faci o investiție mai mare, te poți orienta și spre o boxă portabilă cu microfon, o boxă portabilă smart, care să îți permită să o folosești pentru toate dispozitivele smart din casă.

Bucură-te de ofertele noastre din magazinul online Orange și nu uita să te abonezi la newsletter.

Toate cele bune!
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.