×

Smartwatch. Ce înseamnă tehnologia wearable

Vă invit în cele ce urmează să aflăm împreună ce înseamnă de fapt 'wearables', cum funcţionează şi care sunt beneficiile pe care vi le ofera un smartwatch.

articol
În ultimii ani se pare ca tehnologia…se poartă. La propriu. Mă refer la aşa cunoscutele accesorii wearable sau "purtabile”, foarte la modă şi foarte chic.

Ce înseamnă de fapt tehnologie wearable?

Deşi denumirea pare oarecum intuitivă – tehnologie care se poartă – ea nu spune întreaga poveste. Faptul că aceste gadgeturi se pot purta nu înseamnă că aceasta este cea mai semnificativă caracteristică a lor. Este doar una dintre ele şi nici pe departe cea mai spectaculoasă. Un ceas digital sau o pereche de caşti, deşi "purtabile”, nu reprezintă tehnologie wearable. Wearable se referă la capacitatea acestor accesorii de a interacţiona constant şi permanent cu utilizatorul lor. Ele funcţionează continuu, nu se pornesc şi nu se opresc şi devin practic, parte integrantă din viaţa noastră de zi cu zi. Sunt prevăzute cu senzori speciali care monitorizează funcţiile corpului, au memorie internă şi procesoare inteligente care pot fi conectate la smartphone-ul nostru – prin bluetooth. Scriind asta, nu pot să nu mă gândesc cât de fascinantă mi se părea "magica” insignă pe care o purtau personajele din Star Trek, cu care puteau să comunice cu oricine oriunde s-ar fi aflat şi cu ajutorul cărora se puteau teleporta cu o simplă atingere.

Eu sunt o mare admiratoare de ceasuri şi cred ca mi-aş cumpăra câte unul în fiecare lună.

Dacă ar fi să îmi cumpăr sau să fac un cadou pentru o persoană importantă din viaţa mea, ce smartwatch aş alege? In afara de design, cred ca ar m ai fi cateva lucruri de luat in seama atunci cand alegi un smartwatch.

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca este compatibil, ca sistem de operare, cu telefonul tau. Exista unele, cum este de exemplu MyKronoz ZeClock care este compatibil atat cu dispozitivele Android cat si cu cele iOS. Dar altele, cum ar fi cele din seria Samsung Gear S sau Apple nu pot fi folosite decat cu dispozitivele aceluiasi producator.

Apoi, in functie de stilul de viata si job-ul pe care il ai, este util sa vezi si ce functii are smartwatch-ul pe care ti-l doresti. De exemplu, daca ai un job pentru care tinuta ta trebuie sa fie business, poti alege poti alege un smartwatch elegant si mai performant care sa iti ofere pe langa functiile de baza – notificari pentru apeluri si mesaje – si notificarile de email si de pe retelele sociale. Daca esti si un pasionat de sport, te poti orienta si dupa functiile care te ajuta sa fii in forma si sa ai grija de sanatatea ta: monitor cardiac, pedometru si tot felul de aplicatii de genul acesta.

La capitolul elegant, recunosc că noul smartwatch Vector mi-a reţinut atenţia.

Are o eleganţă fină şi un aspect rafinat care atrag în mod cert privirile. Îţi afişează toate notificarile de care ai nevoie într-un mod foarte discret, îl poţi personaliza cu toate aplicaţiile pe care le foloseşti frecvent şi, în plus, are o autonomie a bateriei de 30 de zile. Este un ceas de care s-ar bucura cu siguranţă oricine şi mai ales o persoana pentru care ceasul nu este doar un accesoriu.

L-am intrebat si pe Radu, colegul meu, care este cel mai util beneficiu al smartwatch-ului Samsung Gear 2 pe care il foloseste.

"Sunt multe, dar cea mai importanta functie pentru mine este cea de notificare. Pot sa vad imediat despre ce este vorba si doar daca este ceva important, deblochez telefonul sa vad si alte detalii. Stii pasiunea mea pentru ciclism, asa ca iti pot spune ca folosesc si o aplicatie speciala care imi arata cati kilometri am parcurs, cati pasi am mers in ziua respectiva. Si il pot folosi ca handsfree, ceea ce este foarte util pentru mine.”

Cum bine spune Radu, sunt multe functii interesante pe care le poti folosi la un smartwatch. Unele au GPS incorporat cum este Apple Watch, iti permit sa navighezi pe internet, sa asculti muzica de pe telefon si chiar sa initiezi si sa primesti apeluri, cum este Samsung Gear S.

My Kronoz ZeWatch2 este un smartwatch sport cu un design deosebit care are o functie interesanta pentru mine.

Este dotat cu o alarmă anti-pierdere care te anunţă cu o vibraţie usoară, că telefonul nu este în apropierea ta. În felul ăsta nu rişti să îţi mai uiţi telefonul acasă şi să îţi dai seama că nu îl ai abia când eşti în metrou şi realizezi că nu ai ce să citeşti. Mie mi se intâmplă frecvent.

Concluzia mea este ca mi-ar placea sa am un smartwatch si sa am toate informatiile la incheietura mainii. Cred că voi petrece ceva timp admirându-le aici înainte să îl aleg pe cel care mi-ar plăcea cel mai mult.

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.