×

One UI - O nouă (inter)față pentru telefoanele Samsung

La aproape 10 ani de la lansarea primului telefon sub marca Galaxy (iunie 2009), Samsung se pregătește de o schimbare majoră, nu doar a liniei de telefoane mobile, ci, mai ales, a interfeței acestora. Despre ea vorbim în cele ce urmează.

articol
Lansată în 2010, odată cu telefonul Samsung Galaxy S, interfața TouchWiz reprezintă ”haina” cu care Samsung îmbracă sistemul de operare Android instalat pe telefoanele producție proprie. Din 2016, TouchWiz a devenit Samsung Experience, iar din 2018, One UI.

Motivația din spatele acestei evoluții este, conform Samsung, dificultatea crescândă pe care utilizatorii o au în operarea telefoanelor mobile în viața de zi cu zi, mai ales că acestea au devenit, cu trecerea anilor și avansul tehnologiei, niște instrumente extrem de complexe prin care ne conectăm unii la alții, ne luăm porția zilnică de informații sau entertainment, creăm amintiri sau ne facem auziți.

Cu One UI, Samsung a încercat să realizeze o interfață care să permită utilizatorului să se concentreze pe ceea ce contează cu adevărat pentru el. O interfață intuitivă, bazată pe modul în care utilizatorii chiar folosesc telefoanele.
Ce a rezultat a fost anunțat de Samsung la conferința dezvoltatorilor, organizată pe 7 și 8 noiembrie 2018 în San Francisco.
Am avut ocazia să experimentez One UI pe noul Samsung Galaxy S10+, iar impresia inițială a fost una pozitivă.

Să intrăm puțin în detalii.

O nouă abordare

Cu One UI, Samsung își dorește ca partea de conținut de pe ecran, partea care este importantă pentru utilizator, să fie separată de restul ecranului și plasată într-o zonă cât mai vizibilă. Pentru asta, în One UI, zona de content este separată de zona de controale printr-un spațiu gol. Pot exista mai multe zone de content pe același ecran, ele fiind separate de aceste spații goale.



Accesibilitatea controalelor este mult îmbunătățită în One UI, Samsung având în vedere creșterea vertiginoasă a dimensiunilor ecranelor telefoanelor mobile. Dacă primul telefon din seria Galaxy avea un ecran de 4 inci si rezoluție de 480x800 pixeli, cel mai nou flagship Samsung, Galaxy S10+ măsoară 6,4 inci și are o rezoluție de 1440x3040 pixeli. Asta înseamnă că pe ecranul unui Samsung Galaxy S10+ e loc de foarte multe icon-uri de aplicații, la care un utilizator trebuie să ajungă, ideal cu o singură mână.

Cu One UI, controalele sunt plasate în partea de jos a ecranului, unde pot fi accesate mai ușor, iar conținutul în partea de sus, o zonă mai ușor de vizualizat. De exemplu, în aplicația de mesaje, redesenată de Samsung pentru One UI, mesajele sunt listate în partea de jos a ecranului, unde pot fi accesate ușor, spre deosebire de vechea aplicație unde erau listate începând cu partea de sus a ecranului, asta făcând ca primul mesaj, de regulă cel mai nou, să fie destul de greu de deschis.

One UI vine și cu noi elemente vizuale în toate secțiunile, de la setări, contacte, mesaje sau galeria foto, până la aplicația de ceas sau aplicația Samsung Notes. Mai mult, tema implicită a interfeței One UI corespunde culorii exterioare a telefonului, pentru o armonie vizuala sporită.

Tot la nivel de concepție de construcție a noii interfețe trebuie menționată și adaptarea formelor de pe ecran la conturul telefonului. Toate icon-urile aplicațiilor au colțuri rotunjite de aceeași formă ca și colțurile telefonului, același lucru putând fi remarcat și la blocurile de conținut.

Pentru a respecta acest principiu, toate icon-urile aplicațiilor native au fost redesenate, iar utilizatorii noilor telefoane din seria Galaxy S10 se bucură deja de noul design, în timp ce pe unele din vechile telefoane, îmbunătățirile vor veni în urma unui update.

Modificări de esență

Pentru One UI, Samsung a ales să facă modificări nu doar în aspectul vizual, ci și în cel funcțional al interfeței. Acestea pot fi grupate pe trei direcții majore: concentrare pe ceea ce faci, interacțiune naturală, confort vizual.

Pentru a ajuta utilizatorii să beneficieze de primul din cele trei elemente menționate, în One UI funcțiile similare sunt grupate pentru a fi mai ușor de găsit și de memorat. Pe parcursul interacțiunii cu telefonul, anumite informații adiționale sau funcționalități sunt aduse în atenția utilizatorului ”din mers”, ca un ghidaj către următorul pas ce trebuie urmat pentru finalizarea operațiunii dorite.

Interacțiunea naturală este ajutată de mutarea meniurilor, a casetelor interactive și a butoanelor de acțiuni în zona care este ușor de atins la utilizarea telefonului cu o singură mână, cea de la marginea de jos a ecranului până aproximativ la jumătatea acestuia.



Butoanele care trebuie apăsate pentru efectuarea unui task sunt aproape unul de celălalt și ușor de accesat.



Pentru partea de confort vizual, One UI vine cu un ”mod de noapte” care face ca toată interfața, dar și aplicațiile native să aibă fundalul negru. Asta face ca utilizarea telefonului să nu solicite privirea la fel de mult ca o temă cu un contrast mai puternic, ajutând și la durata de viață a bateriei.Toate controalele care presupun poziții pornit/oprit sunt acum mult mai ușor de identificat, fiind mai vizibile datorită unor accente în ton cu tema aleasă.

Un alt element care contribuie la confortul utilizatorului este noua experiență de start din One UI, cea prin care treci la prima pornire a noului tău telefon Samsung.

Concluzie

Interfața unui telefon este acea componentă cu care utilizatorul interacționează în permanență în timpul utilizării. Un telefon este judecat în primul rând prin prisma interfeței cu utilizatorul și apoi prin cea a specificațiilor tehnice. Faptul că Samsung a ales să modifice atât de radical interfața de utilizare a telefoanelor sale reprezintă o recunoaștere a acestei realități. Într-o piață în care telefoanele flagship au, cu mici diferențe, aceleași capabilități tehnice, interfața poate face diferența între un telefon de succes sau ”încă un flagship”.


 
TAGS:
TEHNOLOGIE

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!