×

Diviziunea digitală: încotro ne îndreptăm?

Ce înseamnă diviziunea digitală și la ce face referire acest termen? Ce înseamnă să fii digital? Aflăm împreună răspunsurile la aceste întrebări și nu numai, în rândurile care urmează.

articol

Ce înseamnă diviziune digitală?

Diviziunea digitală cunoscută și sub numele de Digital Divide, este un aspect social care se referă, în general, la diferența dintre numărul persoanelor care au acces la internet și cele care nu au acces.

În fapt, diferența nu se referă exclusiv la accesul la internet ci mai degrabă la accesul la tehnologiile informației și comunicațiilor (TI&C sau IT&C), care includ toate echipamentele necesare pentru prelucrarea informației și pentru a comunica (telefonul, telefonul mobil, laptop, tableta, etc) precum și software-ul necesar pentru obținerea informațiilor și transmiterea lor. Legat exclusiv de accesul la internet, se iau în calcul și calitatea calculatoarelor, calitatea conexiunii, costul serviciilor și accesul la asistență tehnică.

Unde ne aflăm acum?

Tehnologia a avansat considerabil în ultimii 20 de ani, timp în care conceptul de diviziune digitală a apărut și a început să fie analizat. Dispozitivele mobile – telefoane, laptop-uri, tablete – sunt acum aproape nelipsite în rândul populației, rețelele mobile au evoluat spectaculos și chiar ne-a schimbat viața în multe aspecte prin acoperirea largă în prezent și, cu toate acestea conceptul de diviziune digitală există, iar diferențele despre care vorbeam mai sus nu au fost complet depășite.

Există încă diferențe destul de mari legate de accesul la tehnologie în funcție de zona geografică și, evident, în funcție de nivelul de dezvoltate economică a societății.

Doar ca să am o imagine mai clară asupra acestor diferențe, am studiat Indexul Economiei și Societății Digitale (DESI) prezentat de Comisia Europeană.

Acest index măsoară progresele din domeniul digital în funcție de cinci elemente: conectivitate fixă și mobilă, capitalul uman – care ține de utilizarea interntului și a competețelor digitale, modul de utilizare a internetului, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale.

Iată, așadar care este imaginea diviziunii digitale la nivelul Europei:



Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în anul 2017,  mai mult de două din trei gospodării din România, adică 68,6% au acces la internet fix acasă, iar în plan teritorial conectarea la internet a fost mai răspândită în regiunea Ilfov-București, urmată de regiunile Vest și Nord-Vest. Românii folosesc internetul fix în proporție de 87,5% și doar 48,1% internetul mobil.

Cum se poate elimina diviziunea digitală?

Eliminarea diviziunii digitale nu se realizează doar dacă oferim câte un laptop sau o tabletă cuiva, ci presupune adresarea și rezolvarea mai multor aspecte, la fel de importante cum ar fi asigurarea infrastructurii digitale adică crearea rețelelor de acces la internet fix și mobil, accesul la servicii care trebuie să fie adaptate posibilităților financiare ale cât mai multor grupuri sociale, în așa fel încât populația să își permită instalarea și folosirea lor, educație digitală, etc.

De exemplu, l final de 2016, rețeaua Orange 4G a crescut de la 80% din populația națională și 97% din cea urbană. În 2018, la doar 18 luni, acoperirea 4G a crescut la 95% din populația națională și la 100% la cea urbană.

Și pentru că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iată cum arătă harta de acoperire Orange în 2016 vs. 2018:



Așa cum spuneam, o măsură importantă pentru a diminua diviziunea digitală este introducerea educației digitale în școli pentru a familiariza copiii, dar și profesorii și chiar părinții cu modurile în care pot folosi în siguranță și util tehnologia. Acesta este și unul dintre motivele pentru care pe 19 septembrie 2016, Fundația Orange a dat start proiectului Digitaliada, despre care vă povesteam în articolul Retrospectivă 2017: Digitaliada, o inițiativă a Fundației Orange și care are ca scop promovarea educației digitale în școlile gimnaziale din mediul rural.

Concluzia?

Eu nu contenesc să mă minunez de evoluția spectaculoasă a tehnologiei și realizez, puțin câte puțin în fiecare zi cât de multe avantaje are. Tehnologia scurtează distanțele, face mai ușoară comunicarea, ajută la creșterea calității vieții, oferă acces mult mai ușor la informații. Să nu mai pomenesc de beneficiile ei în absolut toate domeniile, de la medicină, la agricultură, turism, educație, etc. Însăși evoluția tehnologiei alături de oameni capabili și implicați vor contribui semnificativ la eliminarea diviziunii digitale.

Curând, poate chiar mai repede decât ne imaginăm.

Vă doresc o vară frumoasă și, ca întotdeauna, toate cele bune!
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.