×

5 funcții ale telefonului tău despre care probabil nu știai

Telefoanele noastre inteligente, mici computere, de fapt, au o multitudine de funcții pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem. Vă prezint în cele ce urmează 5 astfel de funcții pe care și eu le-am descoperit de curând și care mi se par foarte utile.

articol
Înainte de a intra în detaliile acestor funcții, aș vrea să fac o mențiune importantă și anume faptul că denumirea acestor funcții poate să difere de la un model de telefon la altul, dar descrierea generală a opțiunilor din meniu vă poate ajuta să le identificați mai repede.

Cum să faci o poză în timp ce filmezi?

Sunt momente pe care vrei să le surprinzi într-o imagine și momente pe care ai vrea să le filmezi. Dar, ce faci dacă vrei să faci și una și alta în același timp? Este foarte simplu: tot ce trebuie să faci este să apeși pe butonul care apare chiar lângă cel de înregistrare, după ce ai pornit filmarea. Funcția este disponibilă atât pentru Android cât și pentre iOS.

Cum să folosești camera foto ca o lupă?

Nu știu cum sunt alții, dar mie îmi este uneori foarte greu să descifrez tetul acela mic, mic de tot, pe care îl găsesc pe unele ambalaje. Din fericire, am descoperit funcția ”magnifier” care poate să țină loc de lupă.
Pentru telefoanele cu Android poți activa funcția urmând pașii: Settings – Accessibility – Magnification. După activarea funcției, când ai nevoie de lupă, deschide camera foto a telefonului și apasă de trei ori pe ecran. În felul acesta se dechide lupa, la care poți folosi același gest de mărire sau de micșorare pe care îl folosești când vrei să vezi detalii ale unei imagini.
Pentru iOS, urmează pașii: Settings – General - Accessibility – Magnifier. Odată funcția activată, deschide camera foto a telefonului și apasă de trei ori pe butonul Home (dacă folosești un model mai vechi de iPhone) sau poți apăsa o singură dată pe butonul lateral (Power – pentru modelele mai noi).

Cum să monitorizezi timpul petrecut pe telefon?

Este o funcție care mi se pare extrem de utilă, dacă o activezi pe telefonul copilului tău. Este vorba despre funcția ”Screen Time Management” care te ajută să monitorizezi timpul pentrecut de copilul tău pe telefon.
Pentru Android, urmează pașii: Settings – Digital Balance ( sau Digital Wellbeing) – Screen time management. După activarea funcției, pentru un telefon Huawei, de exemplu, vei putea alege dintre cele două opțiuni disponibile, adică ”telefonul meu” sau ”telefonul copilului meu”. Din ecranul care se deschide, vei vedea opțiunea ”Screen time”pe care o poți seta cum vrei tu, adică poți seta timpul permis copilului să îl petreacă pe telefon în timpul săptămânii sau în weekend și poți seta anumite aplicații la care copilul să aibă acces oricând sau doar în anumite intervale de timp, cu ajutorul funcției ”App limits”.

Cum poți să îți pregătești telefonul pentru...somn?

Poate să sune ciudat să îți pregătești telefonul pentru...somnul tău, dar, la fel ca Screen Time, poate să fie foarte utilă dacă o activezi pe telefonul copilului.
Funcția este disponibilă tot în meniul Screen Time Management, dar se numește ”Bed Time” sau ”Wind down” pentru Android. Odată activată, funcția va micșora luminozitatea ecranului și va trece în modul ”gri întunecat”, anumite aplicații nu vor mai fi accesibile, iar apelurile vor fi restricționate în intervalul de timp setat de tine.
Pentru telefoanele iOS, găsești funcțiile de mai sus astfel: pentru monitorizarea timpului petrecut pe telefon, intră în meniu, la Settings – Screen Time și se alege ”Down time”, iar funcția Bed time o găsești în meniu, la Settings – Do not disturb.

Cum setez un număr de contact pe ecranul telefonului?

Este o funcție pe cât de simplă pe atât de interesantă și utilă în cazul în care îți uiți telefonul undeva. De exemplu, eu mi-am uitat telefonul la un magazin din apropierea casei și l-am recuperat doar pentru că persoana de la casa de marcat era o amică și a reușit cumva să dea de mine. Dar, dacă aș fi avut un număr de telefon de contact pe ecranul telefonului, vizibil și atunci când telefonul are ecranul blocat, lucrurile ar fi fost mult mai simple.
Pentru un telefon Android (Huawei), funcția se găsește în Settings – Home Screen & Wallpaper – Lock Screen Signature.
Pentru telefoanele iOS nu am găsit această funcție dar există însă, pentru situații de urgență, funcția Emergency SOS care se poate declanșa prin apăsarea rapidă a butonului lateral de 5 ori.  Mai mult, în aplicația Health din meniul telefonului se poate seta un număr de telefon al unei persoane de contact în caz de urgență, în așa fel încât, după alerta SOS, telefonul va trimite un mesaj text către numărul de contact setat, cu indicații exacte despre locul în care se află telefonul.

Vă invit să încercați activarea acestor funcții și să testați chiar voi utilitatea lor.

Toate cele bune!
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.