×

Ce este 5G și ce va aduce nou?

Tehnologia 4G este un pas important în evoluția vitezelor de transfer a datelor. Dar iată că o nouă tehnologie este deja la ușă și așteaptă cuminte să o primim cum se cuvine. Dar ce este 5G și ce aduce această nouă tehnologie, vom afla împreună în cele ce urmează.

articol
5G este noua generație a tehnologiei mobile wireless, aflată încă în fază de dezvoltare, care promite să fie chiar mai spectaculoasă decât 4G și să revoluționeze accesarea internetului, dar care nu se va rezuma doar la telefoanele mobile ci la orice alt dispozitiv inteligent (aparate, mașini, senzori, etc).
5G este o tehnologie de comunicații care va utiliza o nouă interfață radio și o arhitectură de rețea nouă.
Principalele caracteristici diferențiatoare față de tehnologiile anterioare sunt: eficiența spectrală superioară care permite debite de date superioare, latența scăzută, utilizarea a unor benzi de frecvențe noi din domeniul undelor milimetrice, convergență intre fix si mobil (5G fiber).
 

Ce va aduce 5G în plus față de 4G?

  1. Viteză mult mai mare de transfer
Cea mai importantă caractetistică a tehnologiei 5G este viteza  incredibilă de acces la internet . Doar ca termen de comparație, 4G oferă o viteză maximă, ideală, de 1 Gbps (în pezent, viteza maximă ce se poate atinge în condiții ideale de mediu este de aproximativ 250 Mbps) în timp ce 5G va putea oferi o viteză de transfer de până la 10 Gbps (există și opinii ale unor dezvoltatori care spun că, în condiții optime de mediu, viteza poate atinge și 50 Gbps).
 
  1. 5G va fi catalizatorul pentru Internet of Things (Internetul tuturor lucrurilor)
Așa cum menționam în articolul Internet of Things – cele mai smart gadgets din 2017, Iot sau Internet of Things este un concept în foarte strânsă legătură cu noțiunea de conectare a mai multor  device-uri prin intermediul internetului – de la telefoane inteligente până la mașini ineligente, televizoare, frigidere, etc.
Specialiștii spun că până în anul 2020 vor fi aproape 50 de miliarde de device-uri conectate în toată lumea*, ceea ce înseamnă că actuala capacitate a tehnologiei 4G nu va mai fi suficientă. Aici va interveni o altă caracteristică a rețelelor 5G, de a permite conectarea unui număr mult mai mare de dispozitive.
 
  1. Latența va fi mult mai mică
Latența, cunoscută în domeniu sub denumirea de ”lag” reprezintă timpul necesar datelor să ajungă de la emițător la receptor. În mod evident, cu cât aceasta este mai mică, cu atât conexiunea va fi mai rapidă. La nivelul unui utilizator obișnuit care folosește un device conectat la internet, valorile acestei caracteristici prin 4G este destul de greu de sesizat, dar pentru Internet ofThings, o latență cât mai redusă este un aspect foarte important.
Latența 5G se preconizează că va fi de 1 milisecundă (ms), mult mai mică decât capacitatea de percepție audio umană și, doar pentru comparație, vă spun că latența 4G este cuprinsă între 20 și 50 de ms.

Când ne vom putea bucura de avantajele 5G?

Conform previziunilor, nu mai devreme de anul 2020, dar testările au început deja.

Orange România, împreună cu partenerii săi tehnologici, Samsung și Cisco, au prezentat zilele trecute, rezultatele primului test 5G din Europa, realizat in condiții reale de utilizare a unei rețele 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix (Fixed Wireless Access- FWA).
Iată câteva detalii prezentate în comunicatul de presă al Orange România:

”În test au fost selectați 15 clienți Orange ce au putut experimenta, în premieră, noua tehnologie chiar din confortul propriilor case. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul terminalelor 5G Samsung, amplasate alternativ atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirilor, ce au transmis semnalul 5G către routerele Wi-Fi CISCO. Pentru a testa capacitatea rețelei în condiții reale de utilizare, clienții au fost încurajați să folosească simultan aplicații ce presupun un consum mare de resurse, precum conținut video 4K sau cloud gaming.
Deşi încă în etapa de testare, avantajele noii tehnologii au fost confirmate de către clienţii selectaţi. Aceştia au apreciat uşurinţa procesului de instalare, stabilitatea conexiunii, dar şi performanţele conexiunii wireless pe care au considerat-o similară sau chiar superioară conexiunii prin fibră optică utilizată în prezent.”

Și un scurt video pentru voi cu detalii despre testul din localitatea Florești.
 


Așadar, viitorul este chiar mai aproape decât ne așteptam.

Vă doresc toate cele bune!
*sursa: www.ericsson.com


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.

sus