×

Ce este 5G și ce va aduce nou?

Tehnologia 4G este un pas important în evoluția vitezelor de transfer a datelor. Dar iată că o nouă tehnologie este deja la ușă și așteaptă cuminte să o primim cum se cuvine. Dar ce este 5G și ce aduce această nouă tehnologie, vom afla împreună în cele ce urmează.

articol
 

Ce înseamnă tehnologia 5G?

5G este noua generație a tehnologiei mobile wireless, aflată încă în fază de dezvoltare, care promite să fie chiar mai spectaculoasă decât 4G și să revoluționeze accesarea internetului, dar care nu se va rezuma doar la telefoanele mobile ci la orice alt dispozitiv inteligent (aparate, mașini, senzori, etc).
5G este o tehnologie de comunicații care va utiliza o nouă interfață radio și o arhitectură de rețea nouă.
Principalele caracteristici diferențiatoare față de tehnologiile anterioare sunt: eficiența spectrală superioară care permite debite de date superioare, latența scăzută, utilizarea a unor benzi de frecvențe noi din domeniul undelor milimetrice, convergență intre fix si mobil (5G fiber).
 

De ce este necesar noul standard 5G?

Rețeaua 5G este semnificativ mai performantă atunci când vorbim despre specificații. Utilizatorii beneficiază de viteze incomparabil mai mari, iar latența este mult mai scăzută. 5G operează într-o frecvență radio diferită, care evită aglomerarea rețelei. Distorsiunile și zgomotele sunt eliminate, iar experiența utilizatorului este mult mai bună.

Avantajele 5G. Ce va aduce 5G în plus față de 4G?

  1. Viteză mult mai mare de transfer
Cea mai importantă caractetistică a tehnologiei 5G este viteza  incredibilă de acces la internet . Doar ca termen de comparație, 4G oferă o viteză maximă, ideală, de 1 Gbps (în pezent, viteza maximă ce se poate atinge în condiții ideale de mediu este de aproximativ 250 Mbps) în timp ce 5G va putea oferi o viteză de transfer de până la 10 Gbps (există și opinii ale unor dezvoltatori care spun că, în condiții optime de mediu, viteza poate atinge și 50 Gbps).
 
  1. 5G va fi catalizatorul pentru Internet of Things (Internetul tuturor lucrurilor)
Așa cum menționam în articolul Internet of Things – cele mai smart gadgets din 2017, Iot sau Internet of Things este un concept în foarte strânsă legătură cu noțiunea de conectare a mai multor  device-uri prin intermediul internetului – de la telefoane inteligente până la mașini ineligente, televizoare, frigidere, etc.
Specialiștii spun că până în anul 2020 vor fi aproape 50 de miliarde de device-uri conectate în toată lumea*, ceea ce înseamnă că actuala capacitate a tehnologiei 4G nu va mai fi suficientă. Aici va interveni o altă caracteristică a rețelelor 5G, de a permite conectarea unui număr mult mai mare de dispozitive.
 
  1. Latența va fi mult mai mică
Latența, cunoscută în domeniu sub denumirea de ”lag” reprezintă timpul necesar datelor să ajungă de la emițător la receptor. În mod evident, cu cât aceasta este mai mică, cu atât conexiunea va fi mai rapidă. La nivelul unui utilizator obișnuit care folosește un device conectat la internet, valorile acestei caracteristici prin 4G este destul de greu de sesizat, dar pentru Internet ofThings, o latență cât mai redusă este un aspect foarte important.
Latența 5G se preconizează că va fi de 1 milisecundă (ms), mult mai mică decât capacitatea de percepție audio umană și, doar pentru comparație, vă spun că latența 4G este cuprinsă între 20 și 50 de ms.

Ce telefoane au deja tehnologie 5G?

Apărute întâi în 2019, smartphone-urile care permit conectivitatea 5G s-au dezvoltat într-un ritm accelerat și aproape ca nu există producător care să nu își fi concentrat atenția pe dezvoltarea terminalelor mobile de mare viteză.

Iată doar câteva dintre ele:

Samsung Galaxy S21, S21 Plus și S21 Ultra

Samsung Galaxy S20, S20 Plus și S20 Ultra

Samsung Galaxy Note20 și Note20 Ultra

Samsung Galaxy S20 FE

Samsung Galaxy A51 5G

Samsung Galaxy A42

Xiaomi Mi 10T Pro 5G

Xiaomi Mi 10T Lite 5G

Xiaomi Redmi Note 9T 5G

iPhone 12 și iPhone 12 mini

Huawei P40 Lite 5G

Huawei Mate P40 Pro 5G

OPPO Reno 3 Pro 5G

OPPO Reno4Z 5G

OPPO Reno4 Pro 5G

Motorola Edge Plus 5G


Vezi aici toate modelele 5G din magazinul online Orange.


Vă doresc toate cele bune!


 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.