×

Hands-On Samsung Galaxy Note9

Samsung Galaxy Note9 este unul dintre cele mai așteptate telefoane ale anului 2018. În cadrul evenimentului „Unpacked” proaspăt încheiat, telefonul a fost prezentat public. Eu am avut ocazia să folosesc un Note 9 pentru câteva zile și să prezint acest review, pregătit special pentru voi.

articol

Hardware

Telefonul folosit de mine a venit cu 128 GB spațiu de stocare (dar există și o variantă cu 512 GB), 6 GB RAM, o baterie de 4000 mAh, telefonul fiind pus în mișcare de un chipset Exynos 9810.

Diferențele la exterior între noul Samsung Galaxy Note9 și precedentul model Galaxy Note 8 sunt minimale, în principal plasarea senzorului de amprentă, care este tot pe spate, dar nu mai este în linie cu camera foto principală, ci puțin mai jos. Butonul de volum și butonul dedicat asistentului inteligent Bixby sunt cu câțiva mm mai sus, pe aceeași parte stângă.

Constructiv, telefonul are partea frontală din sticlă la fel ca și spatele, corpul propriu-zis al telefonului fiind din aluminiu. La o dimensiune de 6.4” noul Galaxy Note9 este o idee mai mare decât predecesorul său.Schema de culori disponibile pentru noul telefon include variantele Midnight Black, Ocean Blue (așa cum a venit și telefonul pe care l-am testat) si Metallic Copper, dar va exista si varianta Lavender Purple.Tot pe partea de hardware, merită să detaliem puțin ”motorul” noului Galaxy Note9, Samsung Exynos 9810, un SoC (System on a Chip) cu opt nuclee care lucrează la 2,7 GHz și oferă telefonului o viteză de funcționare remarcabilă. Soluția a fost folosită deja de Samsung pe modelele S9 și S9+, lansate în urmă cu câteva luni. Telefonul suportă viteze pe rețeaua de date mobile de până la 1.2 Gbps download, standardul fiind LTE-A(dvanced) Cat18.Ecranul vine cu o rezoluție de 2960x1440
și este dezvoltat tot de Samsung, pe aceeași tehnologie Super AMOLED ca și in cazul altor modele de telefoane ale producătorului.

Software

Varianta de sistem de operare cu care telefonul vine din fabrică este Android 8.1, dar, fiind un model foarte nou, upgrade-ul la nou anunțatul Android 9 Pie este garantat. Versiunea Samsung Experience, adică ”ambalajul” în care Samsung îmbracă software-ul venit de la Google este 9.5, iar Samsung Experience Home, interfața (launcher-ul) care vine nativ pe Note9 este foarte simplă și intuitivă, făcând utilizarea telefonului extrem de ușoară.

Pe lângă aplicațiile de la Google, există și Galaxy Apps, magazinul de aplicații Samsung, dar telefonul vine și cu aplicații preinstalate de la Microsoft, suita Excel, Word, PowerPoint, respectiv OneDrive.

Tot pe partea de software nu pot uita de Bixby. Asistentul inteligent de la Samsung are un buton dedicat pe telefon, dar poate fi invocat și prin comenzi vocale, răspunzând la ”Hi, Bixby”.La fel ca Siri, Alexa, Google Assistant sau Cortana, Bixby poate prelua anumite task-uri pe care să le ducă la bun sfârșit, la fel ca un asistent din lumea reală.

S-Pen

Ca la toate modelele Note, și noul Note9 vine cu deja obișnuitul S-Pen, creionul digital inteligent care permite utilizarea telefonului în moduri indisponibile pe alte modele de telefoane.O funcție extrem de utilă este posibilitatea de a lua notițe direct pe ecranul telefonului, fără deblocare, însemnările fiind salvate pe telefon pentru mai târziu. În orice aplicație care suportă introducerea de text, scoaterea S-Pen din ”teacă” duce la activarea modului de scriere de mână, software-ul telefonului fiind capabil să învețe mai multe tipuri de scrieri de mână și să recunoască textul introdus, transformându-l în text normal.Mai mult de jumătate din textul scris în acest review a fost introdus cu S-Pen, direct într-un document Word, iar experiența a fost foarte satisfăcătoare, în ciuda faptului că, după foarte mulți ani de tastatură, practic am uitat să scriu de mână. Galaxy Note9 s-a descurcat excelent să înțeleagă ce am scris.

Spre deosebire de generația precedentă, S-Pen de la Note9 a primit suport pentru Bluetooth, ceea ce permite să fie folosit, de exemplu, pentru comenzi de la distanță pentru muzică (play/pauză, skip) sau pentru fotografie (o apăsare pentru captarea imaginii, două apăsări pentru a schimba de pe o cameră pe alta între cea frontală și cea principală). Îmbunătățiri au fost aduse și pe partea de precizie a S-Pen, comparativ cu generația precedentă.

În funcție de culoarea telefonului, ”cerneala” cu care scrie S-Pen în anumite moduri este și ea în ton. Spre exemplu, S-Pen-ul unității folosite de mine este galben și scrie cu cerneală galbenă.

Camera

După ce camerele de pe modelele Galaxy S9 și S9+ au fost extrem de bine primite de entuziaștii fotografiatului cu telefonul mobil, Samsung a preluat hardware-ul camerei de pe S9+ și la noul Samsung Galaxy Note9.

Este vorba de o cameră duală de 12 MP, cu apertură dublă pentru fotografii reușite în condiții de luminozitate scăzută și zoom optic 2x. Camera frontală este tot cea de la S9/S9+, 8MP si suport HDR.


Îmbunătățirile aduse de Galaxy Note9 sunt, în principal, pe partea de software al camerei foto, implicarea inteligenței artificiale făcând, așa cum susține Samsung, ca posibilitatea de a realiza o fotografie proastă să fie foarte scăzută.

Concluzie

Nu credeam că o să-mi placă să folosesc un smart pen când interacționez cu telefonul mobil, dar recunosc că S-Pen de pe Galaxy Note 9 m-a surprins în mod pozitiv deși mi-ar fi plăcut ca durata bateriei să fie mai mare.

O altă surpriză extrem de plăcută este durata bateriei la noul Galaxy Note9. Într-o zi normală, cu telefonul scos de la încărcat pe la 7.30, folosit pe parcursul zilei pentru mail-uri, browsing, Twitter, plus umblat prin setări și folosit S-Pen pentru tot felul de teste, la final, aproape de miezul nopții, bateria indica 55%. Probabil că o folosire moderată ar garanta un ciclu de două zile între încărcările Samsung Galaxy Note9.

Viteza și fluența în utilizare, setările customizabile pe partea audio (inclusiv suportul pentru Dolby Atmos), numeroasele funcții de securitate, sunt alte lucruri pe care le-am apreciat în scurtul timp avut la dispoziție pentru folosirea Samsung Galaxy Note9.

Chiar dacă, la fel ca alte modele de telefoane lansate în 2018 (și nu doar de Samsung), telefonul reprezintă o evoluție și nu o revoluție, Samsung Galaxy Note9 este un telefon extrem de performant, un instrument indispensabil pentru cei interesați de productivitate on-the-go.
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!