×

Review Motorola One Zoom

E suficient să auzi numele acestui telefon pentru a înțelege care este caracteristica ce îl definește. Motorola One Zoom este unul din telefoanele-cameră foto apărute pe piață în ultima perioadă, un dispozitiv ”hibrid”, am putea spune, unde camerele foto și funcționalitățile aferente reprezintă cea mai mare parte din ce ”vinde” acest un telefon.

articol
Fără alte introduceri, hai să vedem ce știe și ce poate Motorola One Zoom!

Hardware

Lansat în luna septembrie a acestui an, Motorola One Zoom este un telefon plasat în zona medie ca preț și capabilități hardware.



Construit în jurul procesorului Snapdragon 675, telefonul este pus în mișcare de o combinație de opt nuclee, din care două de performanță, Kryo 460 Gold, la 2.2 GHz și șase pentru funcționarea în regim normal, Kryo 460 Silver, la 1.7 GHz.

Procesorul video este un Adreno 612, iar sistemul de operare este Android 9.0 (Pie). De menționat că producătorul a anunțat update-ul telefonului la Android 10 undeva în luna decembrie sau la începutul anului următor.

Construit pe un cadru de aluminiu, Motorola One Zoom vine cu o alegere constructivă diferită de alte telefoane din același segment de piață. Partea frontală este din sticlă, dar producătorul a ales să folosească Panda King glass, o alternativă la omniprezentul Gorilla Glass. Pentru partea din spate s-a folosit Gorilla Glass a celor de la Corning, dar cu un finisaj special, rezistent la urmele de amprente inerente în utilizarea telefonului. După ce am folosit intensiv telefonul în ultima perioadă, pot să confirm că nu am văzut urme de utilizare pe partea din spate.

Telefonul vine cu 4GB RAM și 128 GB spațiu de stocare și nu există variante cu mai multe sau mai puține resurse. În varianta dual-SIM, Motorola One Zoom suportă un card de memorie (care ocupă locul celui de-al doilea SIM), cu capacități de până la 512 GB.

La exterior, telefonul are dimensiuni care-l fac foarte comod în utilizare, 158 x 75 x 8.8 mm, cu o greutate de 190g. Ecranul de 6.39” tip super AMOLED oferă 100,2 cm2 suprafață utilă, ceea ce reprezintă un factor de 84,6% între ecran si telefon. Rezoluția este de 1080x2340, cu o densitate a pixelilor de 403 ppi. Ecranul telefonului găzduiește și senzorul de amprentă, poziționat fix în mijlocul jumătății inferioare.

În construcția telefonlui, producătorul a găsit loc pentru o mufă jack de 3,5mm, pentru căștile audio ”tradiționale”, dar, tot pe partea audio, difuzorul telefonului este doar mono.
Bateria este foarte respectabilă, la 4000 mAh, iar Motorola oferă în specificațiile telefonului o durată între încărcări de aproximativ două zile. În testele noastre, telefonul a avut nevoie de încărcare după aproximativ o zi și jumătate, încărcătorul standard oferind încărcare rapidă, deși cu doar 15W.

Software

Lenovo, producătorul telefoanelor Motorola a ales să folosească o variantă de Android 9.0 foarte puțin diferită față de cea oferită de Google (numită oficial ”stock Android”).
Totuși, Motorola a venit cu câteva lucruri în plus pe partea de software, în primul rând aplicația de cameră foto, dar nu numai. O aplicație numită simplu Moto, permite utilizatorului să acceseze așa numitele Moto Actions, câteva gesturi pe care le poate face cu telefonul pentru a lansa anumite funcționalități. De exemplu, una din Moto Actions este cea care permite lansarea rapidă a camerei prin răsucirea rapidă a încheieturii mâinii cu telefonul, de două ori. Tot două mișcări, dar de ”tăiere” (sus-jos cu telefonul ținut pe lateral) duc la declanșarea sau oprirea lanternei. Navigarea cu un singur buton poate fi aleasă tot din Moto Actions, la fel ca posibilitatea de a captura ecranul prin apăsarea lui cu trei degete.

Setările pentru posibilitatea de a interacționa cu notificările de pe ecran atunci când telefonul este inchis (peek display), respectiv pentru a împiedica ecranul să se oprească atunci când ochii utilizatorului se uită spre el (attentive display) sunt și ele prezente în aplicația Moto.

Aplicația de cameră foto oferă câteva moduri interesante de fotografiere, cum ar fi portret, decupare, nocturn, dar și posibilitatea de aplica filtre de culoare pe imagine înainte de a fi captată.

Camera foto

Cum scriam la început, Motorola One Zoom este un telefon a cărui funcție principală este fotografia. Ca atare, producătorul a pus mai multe module foto, care pot satisface cerințele oricărui pasionat de fotografie.
Camera foto principală, plasată pe spatele Motorola One Zoom, constă în patru module separate, grupate astfel:


 
  • Un modul de 48 MP, cu apertura f/1.7 și dimensiunile senzorului de 1/2", 0.8µm. Acesta suportă focalizare automată cu detecție de fază și stabilizare optică.
  • Un al doilea modul de 8 MP, f/2.4, pentru telefoto, care suportă zoom optic până la 3x și stabilizare optică.
  • Al treilea modul are 16 MP, f/2.2 și este dedicat cadrelor foarte largi, având 117 grade câmp vizual
  • Ultimul modul, de 5 MP este folosit pentru măsurarea adâncimii de câmp.

Pe partea frontală, modului de cameră (singurul) are 25 MP, f/2.0, un senzor de 0,9 microni și suport HDR.

Trebuie menționat că atât camera principală, cât și cea frontală folosesc tehnologia quad-pixel (Quad Bayer Mask) care pune la comun informația provenită de la patru pixeli pentru a oferi rezultate mai bune în fotografia la lumină scăzută. Asta înseamnă ca fotografiile rezultate sunt de 12MP pentru camera principală respectiv 6,25 MP pentru cea frontală.

Fotografiile realizate cu Motorola One Zoom sunt, evident, de bună calitate, chiar dacă nu sunt la nivelul celor realizate cu telefoane flagship, care au module de cameră foto mai performante, dar și prețuri pe măsură. Iată câteva exemple:
O fotografie realizată în condiții de cer senin, fără zoom. 



Fotografie realizată cu cerul înnorat, fără zoom:

 

Același cadru cu zoom 2X:



…cu zoom optic 3X: 



…și în modul Wide:



Una din funcțiile camerei foto de pe Motorola One Zoom permite decuparea automată a obiectului încadrat prin ștergerea restului de detalii din fotografie:



Pentru captarea celor mai mici detalii avem la dispoziție modul Macro:



Fotografia realizată în condiții de luminozitate foarte scăzută beneficiază de dimensiunea senzorilor pentru a capta cât mai multă lumină, dar telefonul are o problemă cu focalizarea pe obiectul principal din cadru:



Concluzia de final este că Motorola One Zoom este o opțiune solidă, oferind funcții interesante (Moto actions) și posibilitatea realizării unor fotografii de calitate bună, totul la un preț mediu.
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!