×

Noul Galaxy A8 de la Samsung

Se zice că prima impresie contează, iar în cazul Galaxy A8 s-a dovedit că prima impresie a fost corectă. Chiar este un telefon foarte bun pentru segmentul lui.

articol
Dar care este segmentul lui? Dacă familia Galaxy J este considerată entry level, adică pentru cineva care e la primul telefon mobil, iar Galaxy S este vârful de gamă, Galaxy A este undeva între ele, ceea ce numim ”mid-range”.

Doar că, în cazul Samsung Galaxy A8, telefonul este mult mai aproape de S decât de J.

Zic asta uitându-mă în primul rând la specificațiile tehnice. A8 este un octa-core, la fel ca S, bazat tot pe combinația dintre Cortex-A73 si A53, doar că unde S8 merge pe varianta 4x4, A8 merge pe 2x6, adică două procesoare A73 si șase A53. Și vitezele de lucru sunt cu 0,1 MHz mai mici pentru A8 față de S8.

Ambele telefoane sunt alimentate de aceeași baterie de 3000 mAh.

Design

Designul exterior este și el foarte asemănător cu S8, ambele telefoane fiind ”împachetate” într-un sandwich de sticlă pe un cadru de aluminiu. Display-ul, chiar dacă un pic mai mic la A8, are același aspect de 18,5:9, dar cu ceva mai puțini pixeli.

Pentru că mi-a fost mai la îndemână sa compar noul A8 cu telefonul din dotare, vârful de gamă al concurentului Huawei, adică P10, o să mai fac referiri si la acesta, pe lângă comparațiile cu S8.

Despre asta, mai jos.

Utilizare și performanță

În săptamâna cât am folosit noul Galaxy A8 ca telefon principal am constatat că se comportă extrem de bine, performanța livrată fiind cea la care m-aș fi așteptat de la un telefon vârf de gamă.

O încărcare completă mi-a asigurat o zi întreagă de navigare pe internet, email-uri, utilizare aplicații Microsoft Office (care au venit preinstalate pe telefon), YouTube, etc. plus navigare cu Waze cel puțin trei ore din ziua respectivă. Nivelul bateriei la sfârșitul zilei a fost, în medie, de 30-35%, în unele zile chiar mai mare de 40%.

În primele două zile am folosit ca funcție de securitate recunoașterea facială, pentru că unul din aspectele care-l fac pe A8 să iasă in evidență este prezența a două camere frontale, ceea ce găsești doar pe noile telefoane Apple.

Camere foto

Camerele frontale de pe A8 sunt însă ”normale” așa că recunoașterea facială pe întuneric nu funcționează. Din a treia zi am trecut pe securitatea biometrică, adică amprenta.

Aici trebuie menționat că A8 a rezolvat problema plasării senzorului de amprentă, care la S8 este pe aceeași linie orizontală cu camera principală, ceea ce a dus la multe reclamații din partea utilizatorilor. La A8, deși nu e perfect (este puțin prea mic), senzorul este plasat mult mai bine decât la S8, pe aceeași linie verticală cu camera.

Pentru că am menționat camerele, să notăm că cea principală e are un senzor de 16 MP, f/1.7, spre deosebire de camera dublă de pe Huwei P10, cu doi senzori 12 MP+20MP, dar cu f/2.2, în timp ce camera secundară, cum spuneam, este atuul noului A8, având doi senzori de 16MP+8MP cu f/1.9, față de P10 unde găsim doar un senzor de 8MP cu f/1.9.

Prezența celor două camere frontale oferă o funcționalitate pe care Samsung a numit-o ”live focus”, care dă posibilitatea de a avea acel efect de ”blur” al fundalului unui selfie, interesant fiind că acest efect se poate adăuga și după ce poza a fost făcută. 

Iată o imagine cu efect ”blur”:


Și una fără ”blur”:



Pe partea de video, A8 oferă doar înregistrare la 30 de cadre pe secundă

Impresii generale

A8 este un telefon solid, extrem de potrivit pentru un entuziast al platformei Android, dar care se uită și la buget.

Asemănarea extrem de mare cu S8 la nivel vizual, cred că este intenționată, Samsung căutând să repoziționeze seria A mai aproape de seria S. De aici și modificarea de numerotare, precedentul model din seria A fiind A5. În loc de A5 (2018) avem A8.

Personal, nu agreez soluția cu sticlă pe spatele telefonului, din cauza sensibilității la amprente care face ca telefonul să aibă un aspect inestetic în utilizare, dar și să fie foarte alunecos când este pus pe suprafețe ușor înclinate.

O altă lipsă a lui A8 față de S8 este încărcarea wireless, cu care m-am obișnuit, dar nu de la Huawei P10.

În concluzie, la un preț corect, A8 ar putea reprezenta un succes de vânzări pentru Samsung, fiind un telefon foarte bine realizat din (aproape) toate punctele de vedere.

Iar vestea bună este că la începutul săptămânii viitoare telefonul revine exclusiv în magazinul online, în mai multe culori.

Așa că, stați pe aproape. Revenim și cu alte vești bune! 
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!