×

Review iPhone XS si XS Max

Așa cum ne-a obișnuit de câteva generații de telefoane, după un iPhone nou, în anul următor, Apple lansează o variantă îmbunătățită a acestuia. Cu noile iPhone XS si XS Max Apple respectă această rețetă…și nu prea. Detalii în cele ce urmează.

articol
În 2017, Apple a lansat iPhone 8 și iPhone 8 Plus, ca o continuare firească a liniei iPhone 7 și iPhone 7 Plus. În plus, tot in 2017, s-a lansat și iPhone X, o ediție specială, aniversară de iPhone.

În 2018, Apple a ales să întrerupă linia lui iPhone 8 și să o continue pe cea a lui iPhone X, care din modelul special a devenit astfel modelul de bază. Așa se face că din luna septembrie anul curent, avem iPhone Xs și iPhone Xs Max, telefoane pe care le-am testat pentru scurt timp în scopul scrierii acestui articol.

Design

La o comparație directă între modelul de anul trecut și cele de anul acesta, se poate constata cu ușurință că deosebirile, cel puțin la suprafață, sunt extrem de puține. Probabil inginerii Apple au mers pe ideea de a nu strica ceva ce funcționează foarte bine.

În consecință, avem modelul iPhone Xs care este identic cu iPhone X din punct de vedere al dimensiunilor, în timp ce cu iPhone Xs Max, totul este împins spre limita de sus.
 
  Înălțime Lățime Grosime Ecran
iPhone X 143,6 mm 70,9 mm 7,7 mm 5,8”
iPhone Xs 143,6 mm 70,9 mm 7,7 mm 5,8”
iPhone Xs Max 157,5 mm 77,4 mm 7,7 mm 6,5”
 


Din punct de vedere al construcției, toate noile modele de la Apple se bazează pe un cadru de oțel, ”împachetat” între două felii de sticlă rezistentă la zgârieturi și tratată oleofobic. Deși este dezvoltată tot de Corning, sticla de pe telefoanele Apple nu este Gorilla Glass 5.

Dacă la suprafață deosebirile sunt greu de observat, nu același lucru se poate spune despre soluția care pune în mișcare telefoanele Apple.

Hardware

Cu noul procesor A12 Bionic, Apple a pus în mâna utilizatorilor o imensă putere de calcul. Dezvoltată ”in house”, platforma A12 Bionic beneficiază de 6 nuclee, 2 Vortex și 4 Tempest, susținute de 4 GB RAM și un procesor grafic cu 4 nuclee dedicate. În plus, alte 8 nuclee sunt dedicate așa numitului ”neural engine”, un procesor dedicat inteligenței artificiale, gândit să ajute utilizatorul în a scoate cât mai mult de la noul său iPhone.  Acesta va monitoriza resursele telefonului și le va direcționa cât mai judicios pentru a îndeplini task-ul cerut de utilizator.
Pentru a putea ”îngramadi” atâta tehnologie într-un pachet foarte mic, Apple a produs A12 Bionic prin procesul pe 7nm, față de 10nm de la precedentul A11.  Această evoluție tehnologică vine, conform Apple, cu o performanță cu 50% mai mare decât a precedentului model.
Așadar un procesor mai puternic, 1GB de RAM în plus, dar și o viteză de transfer de date mai mare (LTE-A Cat16 față de LTE-A Cat12, adică 1Gbps față de 600 Mbps), sunt câteva din plusurile ”invizibile” ale noilor modele iPhone din 2018.



Tot la interior găsim, însă, o modificare cerută și așteptată de către utilizatorii iPhone de mulți ani: slot-ul pentru dual-SIM.

Apple oferă, în sfârșit, posibilitatea de a folosi un iPhone cu două numere de telefon diferite, chiar dacă soluția adoptată nu este la fel cu cea a celorlalți producători de telefoane mobile: Apple oferă un nano-SIM și un eSIM, în loc de două nano-SIM-uri.

Cu noile iPhone Xs și iPhone Xs Max, Apple a ridicat și standardul de rezistență la praf și apă, de la IP67 la IP68, ceea ce presupune că puteți scufunda un iPhone până la 2m sub apă pentru 30 de minute.

În utilizarea curentă, noile iPhone se mișcă excelent, navigarea prin meniurile noului iOS 12 făcându-se foarte lin și rapid. Asistentul virtual Siri, a răspuns extrem de repede la întrebări sau la task-urile pe care i le-am dat prin comenzi vocale, iar cu noua variantă a sistemului de operare, Apple a introdus și ”Siri shortcuts”, niște legături directe către diverse task-uri pe care le faci în aplicații și pe care, prin atribuirea unui shortcut, îi poți cere lui Siri să le execute pentru tine. Noul iPhone va monitoriza activitățile pe care le faci pe telefon și îți va sugera să creezi un shortcut atunci când este necesar, dacă aplicația suportă această funcționalitate.

Software

Odată cu lansarea noilor modele iPhone, Apple a lansat oficial și noua versiune a sistemului de operare iOS. Ajuns la versiunea 12, iOS vine cu câteva noutăți și îmbunătățiri, din care o să menționez: posibilitatea de a purta convorbiri video cu mai multe persoane în același timp, prin FaceTime, suport pentru mai multe Animoji, dar și posibilitatea de a crea un avatar 3D al propriei persoane, numit Memoji, care poate fi folosit în aplicațiile de mesagerie.

O mai bună gestionare a aplicațiilor deschise, care pot fi vizionate sub formă de carusel și închise printr-un simplu swipe sau îmbunătățirea funcției Face ID sunt alte noutăți venite cu iOS 12.

Una dintre funcțiile nou introduse de Apple cu iOS 12 este Screen Time, un mod extrem de util de monitorizare si control al timpului petrecut în fața unui device Apple. Cu Screen Time poți vedea cât timp ai petrecut cu telefonul în mână și ce ai făcut în tot acest timp, dar, mai important, poți controla cât folosești mobilul setând limite de timp pentru aplicațiile instalate. Personal, am găsit această funcție foarte utilă pentru a reduce timpul petrecut pe tabletă de fiica mea.

Camera

Am rugat-o pe colega Mădălina, fotograf amator și posesoare de iPhone să mă ajute la acest review folosind pentru câteva zile iPhone Xs în locul telefonului ei (iPhone 6S), iar feedback-ul ei pe partea de fotografie, într-o frază:

”Mi-a plăcut foarte mult că pozele au rămas fidele imaginii originale, fără ca vreun efect dramatic automat să altereze ceea ce se vedea cu ochiul liber. Calitatea imaginilor este mult peste ceea ce poate un iPhone 6S, atât în fotografii statice, cât și în mișcare, cu sau fără zoom, zi-noapte.”



Tehnic vorbind, camera de pe iPhone Xs și iPhone Xs Max este aceeasi cu cea de pe iPhone X, un sistem cu două camere de 12 MP, aperturi de f/1.8 respectiv f/2.4 și capabilități HDR. Totuși, Apple susține că experiența foto cu camerele de pe noile telefoane este deosebită și asta printr-o implicare mai mare a procesorului de imagine, a procesorului neural despre care am vorbit deja și a unor algoritmi care sunt gândiți pentru a asista utilizatorul în obținerea unor cadre perfecte.



Acest mod de lucru în care întreg telefonul este implicat în realizarea unei fotografii beneficiază de incredibila putere de calcul a procesorului A12 Bionic, cotată la 5 trilioane de operațiuni pe secundă.

În concluzie

Pentru finalul acestui articol o să dau ”microfonul” tot colegei mele Mădălina:

”Un utilizator de iPhone 6S va trece prin două încercări la primul contact cu noul iPhone Xs.

Prima este, evident, lipsa home button. După câteva explorări și exersări, gesturile care țin loc de home button devin însă rutină. Pentru minimizarea și trimiterea în background a aplicațiilor e suficient un swipe-up rapid chiar din locul în care înainte era butonul. Ceva mai multa grijă, cel puțin la început, mi s-a părut că trebuie să am atunci când vreau sa aduc “caruselul” cu toate aplicațiile deschise în background, un gest lejer sau neglijent pârând să nu funcționeze mereu din prima.

A doua încercare pentru un heavy user al camerei sau al GPS-ului este lipsa afișării procentului de baterie (afișat anterior lângă semnul de baterie). Cu un mic efort, un swipe down din colțul din dreapta sus, procentul este afișat, alături de celelalte shortcut-uri care pana acum apăreau prin swipe up.

Odată înțelese aceste schimbări, m-am putut bucura atât de familiarul iOS, cît și de plusurile lui iPhone Xs.

Conectarea la sistemul audio din mașina mea (pentru Deezer sau Waze) a rămas in continuare posibilă și direct, prin cablu USB (ceea ce nu reușisem să fac cu alte telefoane).

Am mai încercat puțin și sunetul și în lipsa unei boxe, muzica se aude mai clar pe difuzorul iPhone Xs.

A, să nu uit ceva foarte important: unui mic jucător de jocuri pe mobil i-a plăcut că “se vede mai bine”

Screen Time este interesant; deși cele 6-7 ore afișate pentru o zi m-au speriat groaznic, dar m-am liniștit când am văzut ca cea mai mare parte se datorau lui Waze, urmate apoi de cameră.”
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!