×

Review Razer Phone 2, un telefon pentru pasionații de jocuri

În mulțimea de telefoane mobile pe care producătorii le lansează și vând în fiecare an, telefoanele de nișă reprezintă un segment mic, dar important. Mă refer aici la acele dispozitive care pot rezolva și anumite sarcini specifice pe lângă funcțiile uzuale ale unui telefon mobil. Cele mai cunoscute sunt telefoanele orientate spre productivitate, dar de ceva vreme au apărut și telefoane dedicate jocurilor. Astăzi vorbim despre un astfel de telefon – Razer Phone 2.

articol
Când spun jocuri nu mă refer la Candy Crush sau Talking Tom, ci la jocuri cu capabilități mult mai mari și cerințe pe măsură. FPS, RPG, Battle Royale, single sau multi player, chiar și MMORPG sunt acum disponibile și pe mobil, iar pentru ele, este nevoie de un dispozitiv pe măsură cum este Razer Phone 2.

Pentru fanii gaming-ului pe PC sau console, Razer este un nume care nu are nevoie de nici o prezentare. Toate accesoriile de gaming imaginabile sunt produse de această companie, care, iată, s-a hotărât să-și încerce puterile și cu gaming-ul pe mobil. De fapt, s-a hotărât să facă asta încă de anul trecut, când a lansat Razer Phone. Cu Razer Phone 2, performanța este doar împinsă în sus.

Aspect și Hardware 

Razer Phone 2 iese în evidență printr-o soluție de construcție care-l deosebește de restul flagship-urilor din 2018. Unde alți producători caută forme fluide, cu colțuri rotunjite și margini cât mai puțin vizibile, Razer Phone 2 vine cu o formă perfect paralelipidedică, cu colțuri extrem de puțin rotunjite și margini foarte clar definite.



Pe partea din față avem două margini (sus și jos) foarte mari, care găzduiesc difuzoarele, camera foto și flash-ul. Spre deosebire de alți producători, Razer nu folosește notch-ul, pentru că nu urmărește să ascundă toate aceste elemente.
Pe spate avem camera foto duală și un alt flash, dar și inconfundabilul logo Razer, care, cu ajutorul softului dedicat, Razer Chroma, luminează în 16,8 Milioane de culori și poate fi sincronizat cu notificările de pe telefon.



Corpul telefonului, construit din aluminiu, adăpostește un procesor octa-core Snapdragon 845, cu nucleele tactate la 2.8GHz (patru dintre ele), respectiv 1.7GHz (restul de patru). Memoria este de 8GB, iar spațiul de stocare este de 64GB. Trebuie să menționez că spațiul de stocare este ceva cam mic, având în vedere că un joc modern, cum este PUBG Mobile, ocupă 1.55GB.

Autentificarea cu amprentă se face prin senzorul plasat pe partea laterală a telefonului, chiar pe butonul de pornit/oprit, o soluție nu foarte des întâlnită la telefoanele prezente pe piață, care au senzorul de amprentă plasat clasic, pe fața sau spatele telefonului, sau, mai nou, în ecran.



Ecranul telefonului este de tip IGZO IPS LCD, de 5.72 inci, o creștere infimă față de ecranul de 5.7 inch al Razer Phone. Unde se poate constata o îmbunătățire substanțială la Razer Phone 2 față de precedentul model este la luminozitatea ecranului, care, pentru modelul din 2018 este la 580 nits, față de 380 nits la modelul de anul trecut. Rezoluția oferită este de 1440x2560 pixeli. Ecranul este protejat de un strat de Corning Gorilla Glass 5 tratat oleofobic pentru a nu reține urmele de grăsime (inevitabile în cursul utilizării). Ecranul Razer Phone 2 suportă content HDR, iar rata de refresh, extrem de importantă pentru jocuri, este de 120 Hz. Procesorul grafic este noul Adreno 630.



La fel ca pe PC, unde jocurile solicită foarte mult procesorul, memoria și placa video, ducând la încălzirea acestor componente, în cazul Razer Phone 2 producătorul a trebuit să acorde o atenție deosebită disipării căldurii. Soluția aleasă, un sistem de răcire cu vapori, dă rezultate foarte bune. În testele efectuate (adică în sesiuni foarte lungi de jocuri) telefonul s-a încălzit minimal, iar performanța a fost aceeași pe toată durata sesiunii.

Tot acest ansamblu gândit să ofere performanță de top este susținut de o baterie de 4000 mAh, cu suport pentru standardul QuickCharge+ de la Qualcomm și încărcare wireless prin accesoriul dedicat, produs de Razer. În teste, bateria s-a descărcat mai puțin de jumătate după trei ore de vizionat conținut video, dar a ajuns la pragul de alertă (18%) după ceva mai mult de o oră de joacă.

Camera și sunet 

Pe un telefon dedicat jocurilor, camera foto este doar una normală, dar care face o treabă foarte bună. Camera frontală, de selfie, este de 8 MP, cu f/2.0 și suport Full HD, iar sistemul foto principal este compus dintr-o cameră de 12MP cu f/1.75, cu deschidere largă, respectiv o cameră tele de 12MP cu f/2.6. Senzorii de imagine sunt produși de Sony și oferă capabilități de stabilizare de imagine și suport pentru filmare 4K.

Cu sunetul de pe Razer Phone 2, este o altă poveste. Cele două difuzoare frontale sunt, prin comparație cu alte soluții de pe piață, imense. Ele sunt conforme cu standardul Dobly Atmos și beneficiază de amplificatoare certificate THX. Procesorul de sunet din telefon funcționează pe 24 biți, pentru un sunet de înaltă calitate atât prin difuzoare cât și prin căștile audio care se conectează prin USB-C. Razer a inclus și un adaptor de la USB-C la mufa clasică de 3.5mm pentru cei care vor să folosească căști ”vechi”.



La lansarea primului joc pe care l-am folosit pentru teste am fost impresionat de puterea și claritatea sunetului redat prin difuzoare, iar prin căști, în timpul jocului, experiența oferită pe partea de sunet a contribuit decisiv la intrarea în atmosferă prin spațialitate, chiar dacă pentru teste nu am folosit niște căști foarte performante. 

 Aplicația Cortex și concluzii 

Cu Razer Phone 2, rularea celor mai pretențioase jocuri pe mobil nu este o problemă. Am folosit pentru teste două jocuri recomandate de aplicația Cortex, un centru de comandă pentru jocuri, care oferă recomandări de jocuri, acces rapid la librăria de jocuri instalate pe telefon, respectiv un meniu intitulat ”game booster” unde se pot face setări pentru ca performanța telefonului să fie maximă în timpul jocului.

În Shadowgun Legends, un FPS cu tema futuristică, controlul personajului, chiar și în momente cu foarte multă acțiune și mulți inamici pe ecran, imaginea nu s-a ”agățat” nici un moment, totul rulând extrem de lin. Am jucat și unul din jocurile cu suport pentru rata de refresh de 120Hz, UnKilled, iar performanța a fost și aici, cum era de așteptat, foarte bună.



Dacă jocurile pe mobil, oricât de complicate ar fi, sunt ceea ce vă ține telefonul lipit de mână, Razer Phone 2 este alegerea cea mai bună în acest moment în România și este diponibil exclusiv în magazinul online Orange.
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!