×

Review Huawei P40 Pro și P40 lite

Într-o perioadă în care peste tot în lume cam totul în jur încremenise, Huawei făcea ce știe el mai bine: lansa noua gamă de telefoane P40. Deși noua familie Huawei este mai numeroasă, câteva modele anunțate la lansarea oficială din martie nu sunt disponibile încă, iar cu unul dintre telefoane nu m-am întâlnit încă, așa că am să povestesc mai multe despre P40 Pro și câte ceva despre P40 lite.

articol

Hardware și dimensiuni

Așa cum ne-a obișnuit de câțiva ani încoace, procesoarele folosite de Huawei în noua serie P40 sunt lansate în 2019, vârful de gamă Kirin 990 5G fiind disponibil în telefoanele cu capabilități 5G din seria Mate 30, iar Kirin 810 în telefoanele din gama Honor sau Nova.
Asta înseamnă că soluțiile hardware și-au dovedit deja capabilitățile în piață, dar cum nu am scris despre telefoanele din familia Mate 30 sau despre cele lansate sub brandurile Honor sau Nova, hai să vedem despre ce este vorba:
 
  Huawei P40 Pro 5G Huawei P40 lite
Procesor Kirin 990 5G Kirin 810
Nuclee 8 (2 2 4) 8 (2 6)
GPU Mali G76 Mali G72
Memorie 8GB 6GB
Dimensiuni 158.2 x 72.6 x 9 mm, 209g 159.2 x 76.3 x 8.7 mm, 183g
 
Noul Kirin 990 5G este un procesor cu 8 nuclee, grupate astfel: 2 Cortex A76 care lucrează la 2,86GHz, alte două A76 la doar 2,36GHz și patru Cortex A55 la 1,95 GHz. Această arhitectură permite telefonului să aibă performanțe foarte bune în condițiile unui consum mic de energie, nucleele mai puternice, dar și mai mari consumatoare fiind implicate doar atunci când este nevoie, pentru restul sarcinilor telefonul funcționând doar cu nucleele mai mici.

Procesorul Kirin 810 cu care vine echipat telefonul Huawei P40 lite are tot 8 nuclee, dar grupate diferit, anume 2 Cortex-A76 la 2,27GHz și 6 Cortex-A55 la 1,88GHz.

Deși arhitecturile hardware asigură consumuri mici de energie, ambele telefoane vin cu baterii generoase de 4200MAh.

Precum se vede din tabelul de mai sus, Huawei P40 lite este puțin mai lat și mai înalt decât P40 Pro, fiind, în același timp, o idee mai subțire, asta datorită modulului de cameră foto de pe Huawei P40 Pro care este ceva mai mare. Pentru că partea din spate a telefonului Huawei P40 lite este din plastic, acesta câștigă și la capitolul greutate față de ”fratele mai mare” care are sticlă atât pe față cât și pe spate.



Pentru ajutor pe partea de Inteligență Artificială, telefonul Huawei P40 Pro vine cu o unitate de procesare neuronală bazată pe arhitectura proprietară Huawei, Dual Big-Core+1 Tiny Core. Creșterea de eficiență în AI dată ca exemplu de Huawei este de 24x pentru recunoașterea facială. Tot această unitate este responsabilă și pentru niște funcționalități spectaculoase pe partea de procesare foto și video.

Ecran

Soluțiile alese de Huawei pentru ecranele telefoanelor din seria P40 diferă, pentru mai ieftinul P40 lite fiind folosit un ecran LCD de 6,4” cu o rezoluție de 1080x2310 pixeli, o densitate de pixeli pe inci de 398 și o rație ecran față de corpul telefonului de 83,5%. În același timp, Huawei P40 Pro are un ecran de 6.58”, cu o rezoluție de 1200x2640 pixeli, îmbunătățită față de modelul Mate 30 Pro 5G de anul trecut și cu o densitate de pixeli pe inci de 441. Rația ecran/corp telefon este de 91,6%.



Pentru o claritate sporită a imaginilor afișate pe ecran, Huawei P40 Pro vine cu o rată de reîmprospătare a imaginii de 90Hz, un spor substanțial față de standardul de 60Hz.
Ecranul de pe P40 Pro este denumit Quad-Curve Overflow, pentru că are colțurile rotunjite și ”curge” pe toate cele patru laturi ale telefonului. Așa se explică și rația ecran/corp telefon mai mică decât în cazul telefonului Mate 30 Pro 5G lansat în 2019.



Senzorul de amprentă este plasat în ecran doar la modelul P40 Pro, pentru modelul P40 lite fiind aleasă soluția senzorului pe butonul lateral de pornire/oprire.
Pentru modelul Huawei P40 Pro senzorul de amprentă este unul optic, plasat sub nivelul ecranului, cu o zonă de citire mărită și o viteză de răspuns mai bună. Zona de citire este luminată de fiecare dată când telefonul este mișcat, pentru o deblocare rapidă chiar și în condiții de lumină ambientală scăzută.

Camera frontală

În partea de sus a ecranului, Huawei a plasat camerele frontale în zone decupate în ecran, respectiv un mic decupaj circular pentru Huawei P40 lite, care adăpostește o cameră de 16MP cu un senzor de 1/1,31” și apertură f/2,0. Capabilitățile camerei se opresc la HDR și înregistrare video full HD, 1080p la 30fps. O cameră decentă, care va satisface nevoile de selfie ale celor mai mulți utilizatori.

Pentru modelul de top P40 Pro, decupajul pentru camera frontală este de trei ori mai mare decât la modelul P40 lite, pentru că acolo se află atât camera principală, cât și un senzor de infraroșu și un senzor de adâncime cu capabilități de măsurare 3D, pentru recunoașterea facială. Combinația dintre aceste module face ca deblocarea telefonului cu funcția de recunoaștere facială să se facă foarte rapid, chiar și în condiții de întuneric (am testat într-o incintă fără nicio sursă de lumină, în întuneric total).

Pentru fotografii și filmări, camera frontală de pe Huawei P40 Pro pune la dispoziția utilizatorului 32MP, un senzor cu apertură f/2.2, unghi larg și focalizare automată, care știe să filmeze 4K la 60fps. Capabilitățile inteligenței artificiale din telefonul Huawei P40 Pro se fac simțite și atunci când faci un selfie, optimizând fotografia rezultată ca luminozitate, culoare a pielii sau detalii. Pentru o fotografie de grup cât mai reușită, modulul AI din P40 Pro oferă posibilitatea focalizării pe mai mulți subiecți aflați în cadru, captând totul la același nivel al detaliilor.

Camera principală

Când vine vorba de camera principală a telefoanelor Huawei din seria P40, pot spune că producătorul nu a făcut economie de megapixeli sau funcționalități. Huawei P40 lite vine cu AI Quad camera, o combinație între modului de 48 MP, cu apertură f/1.8, 26mm (unghi larg), dimensiune a senzorului de 1/2.0", 0.8µm, și capabilități de auto-focus, un modul de 8 MP, f/2.4, (unghi ultra larg) și două module de 2 MP, unul dedicat fotografiei macro, iar celălalt măsurării adâncimii de câmp.



Pentru P40 Pro, ca și la alte telefoane premium din trecut, Huawei a colaborat cu inginerii Leica pentru un sistem de camere ultraperformant, care oferă tot ce-și poate dori un utilizator de la camera sa mobilă.
Modulul principal are 50MP, apertură f/1.9, distanța de focalizare de 23mm, și o dimensiune a senzorului de 1/1.28", 2.44µm. Acest modul suportă focalizare automată cu detecția fazei, dar și stabilizare optică a imaginii.



Al doilea modul din sistemul de camere are 12 MP, apertură f/3.4, distanța de focalizare de 125mm ceea ce permite realizarea unor fotografii ca cele făcute cu un teleobiectiv, oferind zoom optic de 5X, dar și zoom hibrid de 10X și 50X. Și aici avem capabilitățile de auto focalizare și stabilizare a imaginii.



Cel de-al treilea modul este dedicat fotografiei cu câmp larg de vizualizare, având 40 MP, apertură f/1.8, si distanța de focalizare de 18mm.

In fine, cel de-al patrulea modul este senzorul time-of-flight 3D, care măsoară distanța până la subiectul fotografiei pentru asigurarea unor detalii extrem de precise.

Pe partea de filmare, camera principală de pe Huawei P40 lite filmează full HD la 30fps, în timp ce în cazul lui Huawei P40 Pro, capabilitățile sunt ceva mai extinse: filmare 4K la 30 sau 60fps, full HD 1080p la 30 sau 60fps, filmare in super slow motion 720p la 7680fps, sau slow motion full HD 1080p la 960fps. În plus, camera suportă stabilizare electronică a imaginii în timpul filmării.
 

Diverse funcționalități susținute de capabilitățile AI ale telefonului sunt disponibile utilizatorilor Huawei P40 Pro, dintre care trebuie remarcat modul Dual View, care permite filmarea simultană cu două din camerele principale, pentru a capta atât întreaga scenă, cât și un detaliu mai important.
 

Pentru performanța sistemului de camere, a zoom-ului și focalizării automate, DxOMark a acordat telefonului Huawei P40 Pro un scor de 128 pentru camera principală și 103 pentru cea frontală, punctaje cu care cel mai nou telefon de la Huawei ocupă primul loc în clasamentul camerelor mobile.

Audio

Pe partea de sunet, Huawei a păstrat mufa jack de 3,5 mm pe modelul P40 lite, în timp ce pe modelul P40 Pro căștile se conectează prin singura mufă USB-C disponibilă. La nivelul sistemului de operare apare un modul nou denumit Huawei Histen, activ doar atunci când se detectează prezența unor căști audio și care permite setarea tipului de căști folosit și a patru moduri audio: Auto – pentru ajustarea automată a sunetului în funcție de tipul conținutului redat, 3D Audio – care simulează spațialitatea sunetului, foarte bun pentru jocuri, Natural – care prioritizează redarea sunetului original, respectiv Standard – care redă sunetul în condiții de economie de energie, reducând consumul bateriei.
În plus, la modelul P40 Pro, există și funcția Sound Booster, care folosește microfonul telefonului pentru a capta sunetul ambiental și a-l redirecta către căști pentru o audiție mai bună.

Software

Așa cum se știe deja, seria Huawei P40 vine cu sistemul de operare Android 10, în varianta A.O.S.P. (Android Open Source Project), în care serviciile mobile de la Google, denumite global GMS, au fost înlocuite cu serviciile mobile Huawei, adică HMS. Ce înseamnă asta pentru utilizatorul normal? Nimic altceva decât că, la fel ca seria Mate 30, seria P40 vine fără niciun serviciu Google: Gmail, Google Maps, Google Hangouts, YouTube, Chrome, Play Store, YouTube Music, etc

Asta se întâmplă din cauza celebrului ”ban” (interdicție) impusă de guvernul Statelor Unite pentru toate firmele care lucrează cu Huawei. Pentru a corecta această situație, Huawei a început cu ceva timp în urmă un efort la nivel global, pentru care a locat cel puțin 1 miliard de dolari (conform anunțului oficial făcut în cadrul Huawei Developer Conference din 2019) pentru a avea aplicații în propriul magazin mobil, App Gallery.
Rezultatul acestui program se vede deja în varietatea aplicațiilor disponibile în App Gallery, existând alternative pentru aproape toate aplicațiile Google.
Gigantul software Microsoft oferă aplicația Office, care permite editarea documentelor tip Word, Excel sau PowerPoint, precum și aplicația Microsoft Translator, ca aplicații preinstalate pe telefoanele Huawei din seria P40.

Snapchat, TikTok, HERE We Go (aplicație de navigație asistată pentru deplasări cu mașina, bicicleta sau pe jos), browser-ele Opera și Opera Mini, aplicații de mesagerie precum Viber sau Telegram și cele de shopping precum Amazon sau AliExpress sunt doar câteva dintre aplicațiile deja disponibile în App Gallery.

În plus, pentru o experiență cât mai cursivă în utilizarea telefonului mobil, Huawei recomandă ca la achiziția unui telefon din seria P40 să se migreze toate aplicațiile de pe precedentul telefon mobil, prin aplicația PhoneClone, preinstalat pe toate telefoanele Huawei.

Concluzie

În ciuda opreliștilor de tot felul, cu seria P40 Huawei a reușit să-și consolideze poziția în topul fabricanților de telefoane mobile, oferind un produs de foarte bună calitate, la multe capitole reușind să aducă performanțe peste cele oferite de concurență. Un telefon extraordinar pentru fotografie și video, P40 Pro este în același timp un adevărat flagship, o plăcere în utilizarea de zi cu zi.
Nu am avut încă ocazia să testez telefonul în rețeaua 5G, nefiind în aria de acoperire, dar promit să revin cu un update la acest material imediat ce o voi putea face.


 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!