×

iPad Air și iPad Mini – combinația perfectă

Vorbim astăzi despre iPad, Air și Mini și vă spun experiența mea în urma testării lor.

articol
Încep prin a spune că nu utilizez o tabletă în mod uzual. Între telefoanele mobile, laptop-uri si PC-uri, o tabletă nu prea și-a găsit loc în viața mea digitală. Asta m-a făcut să fiu puțin încurcat când pe ”bancul de lucru” au aterizat nu una, ci două tablete, mai exact un iPad Air de generația a treia și un iPad Mini de generația a cincea. Ce să fac cu ele? Inspirat de experimentul unui prieten, care a fost nevoit să folosească o tabletă zi de zi la muncă, în locul obișnuitului laptop, am decis să folosesc iPad-ul Air pentru activitatea curentă de la birou, iar iPad-ul Mini pentru entertainment.

Înainte de a vă spune cum m-am descurcat, hai să vorbim puțin despre cele două tablete:
 
  Dimensiuni Display Procesor Memorie Spatiu stocare
iPad Mini 203.2 x 134.8 x 6.1 mm 7,9 inci A12 Bionic 3GB RAM 256GB
iPad Air 250.6 x 174.1 x 6.1 mm 10,5 inci A12 Bionic 3GB RAM 256 GB

Iată cum arată iPad Air:



Și iPad Mini:


Dincolo de dimensiuni, cele două tablete împart aceeași platformă, centrată în jurul noului procesor A12 Bionic, cu tehnologia Neural Engine, pe care Apple l-a lansat cu seria iPhone XS în toamna anului trecut. Resursele de memorie și spațiu de stocare sunt și ele identice, cu 3GB RAM și 64/256GB (modelele testate au venit cu 256GB ambele).

În plus, ambele modele au suport pentru conexiune de date tip LTE, atât prin instalarea unui NanoSIM cât și prin noua tehnologie eSIM.

Ambele tablete au camere foto de 8MP pe spate, respectiv 7MP pe față. Din păcate, nici una din ele nu suportă Face ID, doar autentificarea cu amprentă, senzorul fiind plasat în butonul de home.
Superstar-ul acestor configurații este procesorul A12 Bionic, care aduce suficientă putere de calcul pentru a putea duce la bun sfârșit orice sarcină.

Pentru a le putea utiliza așa cum mi-am propus, am instalat pe iPad Air suita Office de la Microsoft, plus tastatura virtuală SwiftKey (cu care mă impac mai bine la scris) și aplicația de cloud OneDrive, pe care o folosesc în mod curent.

Pe iPad-ul Mini am instalat Orange TV Go, Netflix, Amazon Prime Video și HBO Go (hello Game of Thrones, sezonul final).

După ce am configurat contul de e-mail Orange pe aplicația nativă de pe iPad-ul Air, am închis laptopul de birou și mi-am văzut de treabă. Corespondența prin e-mail a mers fără nicio problemă, iar lucrul pe fișiere Excel sau prezentări în PowerPoint a funcționat la fel de bine.

Pentru a nu sta cu grija conexiunii la internet, am adăugat pe iPad Air, prin eSIM, un abonament care imi oferă trafic de date suficient pentru activitatea de zi cu zi.
Înarmat cu toate acestea, am pornit hai-hui prin birouri. Am ”parcat” într-o sală de ședințe, la biroul unui coleg din altă echipă, aflat în concediu, sau în spațiul de co-working de pe etaj (pe care cu drag îl numim sufragerie). Productivitate 100%!

Atât iPad Air, cât și iPad Mini sunt compatibile cu Apple Pencil, ”stiloul” inteligent, dar doar cu prima generație a acestuia. iPad Air este compatibil și cu tastatura externă Smart Keyboard, dar acestea sunt comercializate separat.
Ecranul noului iPad Air oferă o rezoluție de 2224x1668 pixeli la o densitate de 264 pixeli per inch, respectând standarul P3 pentru gama de culori. În plus, ecranul este acoperit cu un strat oleofobic, care-l face să nu păstreze multe urme și amprente din folosirea în modul touch.

Ciclul de descărcare al bateriei (oferit de Apple) este de 10 ore pentru navigare pe internet și consumul de conținut multimedia, dar pentru utilizarea în activitățile curente de birou, încărcarea se poate face și la câteva zile.

Sunetul redat de cele două difuzoare plasate pe marginea de jos, în stânga și în dreapta conectorului Lightning, este puternic și curat, oferind o experiență completă în vizionarea conținutului video sau audiției muzicale.

Prin capabilitățile sale, mai ales puterea de calcul a procesorului, noul iPad Air este un pretendent serios pentru oricine se gândește la o tabletă care să poată duce la bun sfârșit orice sarcină este nevoie, rămânând un companion ușor și portabil.

Cum spuneam, am păstrat noul iPad Mini strict pentru experiența multimedia, urmărind serialele preferate (eu) sau videoclipuri despre îngrijirea pisoilor (fiica mea). Dimensiunile fac din noul iPad Mini tableta perfectă pentru o astfel de întrebuințare: nu este prea mare sau prea grea, poate fi ținută cu ușurință în mână pentru mai mult timp sau poate fi sprijinită pe orice suport improvizat.

Ca și fratele (sora?) mai mare, noul iPad Mini suportă stiloul inteligent Apple Pencil, combinația dintre cele două fiind una perfectă pentru luatul de notițe, de exemplu.

Un mare plus pentru noul iPad Mini față de modelele anterioare este calitatea ecranului Retina, cu rezoluție de 2048x1536 pixeli și densitate de 326 pixeli per inch.
Tehnologia True Tone, prezentă pe noile iPad-uri face ca tonul ecranului să se schimbe în funcție de condițiile din jur, pentru a menține tot timpul o imagine confortabilă pentru ochii privitorului.

Jocurile de mobil rulează extrem de bine pe noul iPad Mini, mulțumită, evident, procesorului A12 Bionic. Aplicațiile de productivitate sau chiar și cele de editare foto/video funcționează fără probleme, dar cred că pentru acestea este mult mai potrivit noul iPad Air sau unul din noile modele de iPad Pro.

La fel ca noul iPad Air, bateria din noul iPad Mini promite să nu ceară încărcare mai devreme de 10 ore de folosire uzuală. În plus, atunci când nu este folosită, reușește să conserve foarte bine bateria, pierzând foarte puține procente între sesiunile de lucru.

Pentru cei care au nevoie de o tabletă mică, super portabiă, dar și super puternică, noul iPad Mini este o alegere foarte potrivită.

Noile iPad Air și iPad Mini sunt disponibile în oferta Orange.



 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!