×

Cum să îți transformi obișnuințele în avantaje, cu ajutorul tehnologiei

Chiar dacă folosirea telefoanelor sau/și a gadget-urilor inteligente este un subiect destul de controversat, nu putem nega faptul că ele aduc și anumite software-uri care ne pot ajuta să schimbăm sau sa îmbunătățim unele aspecte din viața noastră. În cele ce urmează vă spun câte ceva despre asta.

articol
A avea obișnuințe nu este un lucru 100% negativ. Eu cred că toți avem nevoie de puțină rutină în viața noastră și, chiar dacă pare greu de crezut, mai mult de 40% din acțiunile zilnice sunt obișnuințe și nu acte de decizie voluntare (sursa: Harvard Business Review - hbr.org).

Russel Poldrack, profesor de psihilogie la Universitatea Stanford, spune că obișnuitele pe care le-am creat, s-au instalat în urma unor acțiuni repetitive, pe care creierul uman le învăță și le automatizează, pentru a lăsa loc activităților spontane și a celor care chiar necesită un act de decizie. Nu cred că ar fi benefic pentru niciunul dintre noi dacă, de exemplu, nu am reuși să transformăm drumul zilnic până la serviciu într-o rutină și la fiecare pas ar trebui să decidem dacă o luăm la stânga sau la dreapta.

Deși mi-ar plăcea, nu o să vă vorbesc astăzi despre obișnuițele bune bune ci doar puțin despre acelea mai puțin bune, pe care le putem transforma.

Monitorizarea somnului

Privarea de somn poate fi și chiar este în unele cazuri o problemă serioasă care poate genera o mulțime de efecte nedorite de sănătate din care menționez doar incapacitatea de concentrare.
Recunosc că, până nu de mult, nu aveam o idee foarte clară despre calitatea somnului meu. Dar am descoperit brățara de fitness și aplicația ei adacentă. Cu ajutorul informațiilor colectate de aplicație, am aflat detalii despre tiparul meu de somn și am reușit să identific de ce în unele nopți dorm mai bine și în altele nu și numărul de ore necesare pentru o odihnă optimă.

Dacă principalul motiv al somnului insuficient și neodihnitor este petrecerea timpului în fața televizorului, telefonului, tabletei, etc., există unele aplicații care să îți amintească, chiar în timpul serialului pe care îl urmărești, că și mâine este o zi și că este cazul să te odihnești.

De asemenea, pe telefonul mobil există o setare pe care am descris-o în detaliu aici. Se pare că ceea ce este bun pentru copiii noștri, ne ajută și pe noi. Puterea exemplului chiar funcționează.

Activitatea fizică

Munca la birou, timpul petrecut în trafic, etc., sunt lucruri greu de evitat, dar nu imposibil de contracarat. Există o serie de aplicații pentru telefonul mobil, unele sunt chiar incluse în software, care vă ajută să vă monitorizați activitatea fizică. Sunt însă și mici lucruri pe langă măsurarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, numărul de pași, etc., pe care le puteți folosi.
De exemplu, mie îmi este de folos ca atunci când primesc notificarea că am stat prea mult timp pe scaun, să mă ridic, să fac câțiva pași și să beau apă de fiecare dată. Și dacă tot vorbim despre hidratare, ce părere aveți despre această ”sticlă pentru apă”?
 
 

Verificarea frecventă a telefonului (social media)

Recunosc aici, în fața voastră, că acesta este principalul obicei pe care mi l-am format și la care vreau să renunț. Verificarea frecventă a telefonului, fără un motiv anume, doar pentru că este lângă mine și pentru că trebuie să fiu mereu atentă la ce emailuri primesc, ce s-a mai postat pe Facebook sau Instagram, nu este un obicei foarte productiv nici la serviciu și nici în timpul meu liber.

Revin aici la utilitatea unui smartwatch sau a unei brațari de fitness, care are funcții de notificare exact pentru aplicațiile care vă interesează, pe care le puteți vedea doar cu o simplă întoarcere a mâinii, fără a vă mai întrerupe din ceea ce faceți în momentul respectiv.

Am descoperit și un produs pe cât de util, pe atât de interesant. Este vorba despre un ”buton”, sincronizat cu o aplicație pe computer care permite setarea unor ”sesiuni” de concentrare a atenției pe o anumită activitate, fără a permite întreruperi. De exemplu, să spunem că aveți un proiect foarte important pe care trebuie să îl terminați cât mai repede și ați vrea să nu vă mai întrerupeți pentru fiecare email primit. Se pare că acest ”buton” pune orice aplicație care v-ar putea întrerupe, în ”stand by” , în intervalul de timp pe care îl stabiliți voi.

Iată mai jos, despre ce este vorba:
 
 

Controlul posturii corpului

”Stai cu spatele drept!”,  ”coatele pe masă!”... vă sună cunoscut? Aceasta pare să fie poziția corectă a corpului nostru atunci când stăm la birou. Dar... să fim sinceri, câți dintre noi dăm atenție acestui lucru? Puteți să folosiți notificarea de care vă spuneam mai sus, cea care vă anunță că ați stat prea mult pe scaun, ca să faceți câțiva pași, să beți un pahar cu apă și să vă reasezați în poziția corectă.
Mult mai interesant mi s-ar părea mie însă, să am acest device interesant, care să îmi amintească să stau corect și care să îmi ofere și câteva metode de relaxare pentru gât și coloana vertebrală. Iată despre ce este vorba în videoclipul de mai jos.
 

Acestea ar putea fi doar câteva dintre cele mai simple moduri în care puteți folosi tehnologia pentru a vă îmbunătăți viața și pentru a transforma obișnuințtele nesănătoase în unele benefice pentru voi. Știați că este nevoie doar de 66 de zile pentru a transforma o acțiune repetitivă într-o obișnuință? Așa spun rezultatele unor studii ale specialiștilor.

Toate cele bune!
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.