×

Google Maps vs. Waze: Comparație caracteristici & performanță

tunci când ai nevoie să ajungi într-un loc în care poate, nu ai mai fost și mai ales dacă ești presat de timp, găsirea celei mai rapide rute, cu cel mai mic trafic, este o necesitate. Pentru asta, există Google Maps și Waze. Vedem în continuare diferențe și asemînări între cele doua aplicații de navigare ale gigantului Google.

articol

Google Maps vs. Waze: scurt istoric

Google Maps - este o aplicație standard de navigare lansată de Google în februarie 2005, care oferă indicații și direcții indiferent de mijlocul de transport folosit, chiar și pentru mersul pe jos. Aplicația este disponibilă atât pentru iOS cât și pentru Android - pe dispozitivele cu sistem de operare Android, aplicație este chiar preinstalată. În 2007, Google introduce și funcția Street View pentru mai multe orașe din SUA, iar în perioada 2009 - 2012, ea a fost extinsă atât în SUA cât și în multe alte țări din lume.

Waze - este o aplicație de navigare dezvoltată inițial ded compania israeliană Wze Mobile ți achiziționată de Google în 2013. Waze ste, de asemenea, disponibilă atît pentru Android cât și pentru iOS, și oferă indicașii și direcții exclusiv conducătorilor auto, având la bază în special informațiile de la utilizatorii Waze care împărtățesc detalii despre trafic în timp real.

Google Maps vs. Waze: comparația caracteristicilor

Este bine de știut că ambele aplicații oferă o cantitate uriașă de informații actualizate, direcții în timp real, recomandări și multe altele. Mulți utilizatori însă, fac o diferență destul de mare între cele doua sisteme. Iată și o listă a caracterisitcilor celor două aplicații, în comparație:
 
GOOGLE MAPS WAZE
1. Direcțiile și navigarea vocală sunt disponibile pentru conducere, mers pe jos, ciclism și transport în comun. 1. Direcțiile sunt axate exclusiv pe conducere.
2. Aplicația are o abordare bazată în principal pe informații și direcții ale comunității locale. 2. Aplicația foloseste de la șoferi informatii live, conduse de comunitate, provenite de la mulțime, despre condițiile rutiere,în timp real.
3. Poate fi utilizat atât online, cât și offline, cu indicații pas cu pas oferite în modul offline. 3. Waze necesită o conexiune de date.
4. Include companii locale și repere, inclusiv informații precum meniuri, program, numere de telefon, fotografii, etc. 4. Urmarește condiții rutiere fără informații comerciale comunitare.
5. Are o interfață de navigatie de bază, dar tradițională, care include o mulțime de informații, dar care uneori poate parea aglomerată. 5. Waze are o interfață elegantă, minimalistă, cu multe opțiuni de personalizare ți grafică 3D.
6. Opțiunile de navigare vocală includ condusul auto, ciclismul și mersul pe jos, partajarea în timp real a locației și direcții de realitate augmentată. 6. Waze ofera optiuni de navigare vocală, inclusiv voci de vedete si posibilitatea de a înregistra comenzi în propria voce.
7. Funcția de desemnare a benzii le permite șoferilor să știe pe ce bandă ar trebui să se afle înainte de viraje. 7. Aplicația îți monitorizează viteza și te anunță când ai depășit viteza legală.
8. Cuprinde: Asistentul Google, Google Street View, companiile din rețeaua de transport, partajarea călătoriilor și Cautarea Google. 8. Reține rutele utilizate frecvent, destinațiile frecvente și orele de deplasare.
9. Șoferii își pot găsi mașina parcată, deoarece aplicația salvează locurile de parcare și are un locator de stație de încărcare EV. 9. Aplicația oferă acces cu un singur buton la o hartă a parcărilor din apropierea destinației tale.
10. Te ajută să ajungi la destinație în timp util și, de asemenea, te avertizează despre accidente si blocaje în trafic. Alertele sunt mai generale decât cele Waze, deoarece Google Maps nu are același grad ridicat de integrare socială. Cu toate acestea, are o vizualizare a hărții mai mare și mai informativă, care arată adesea rutele și serviciile inconjuratoare mai clar. 10. În ceea ce privește condusul auto în oras, Waze excelează la găsirea unor rute alternative în jurul accidentelor și a blocajelor de trafic și te avertizează înainte de incidentele rutiere și eventualele prezențe ale echipajelor de poliție.

Relevanța și acuratețea destinațiilor căutate

Deși nu se cunoaște foarte exact ce contitate de informație este partajată între cele două aplicații, un lucru este foarte clar și anume acela că atât Google Msaps cât și Waze colectează date despre trafic, în timp real, de la utilizatori.

Din acest motiv, amble aplicații oferă direcții precise care iau în calcul aglomerațiile în trafic, închiderea unor drumuri, etc.

Timpul estimativ de ajungere la o destinație este, de asemenea, destul de exact și precis, pentru ambele aplicații și comparabil.

Iată un exemplu: am stabilit aceeași destinație pornind din același loc:

Google Maps:



și Waze:

Traseul și elementele de navigare

Așa cum spuneam și mai sus, deși știm că cele două aplicații folosesc, cel puțin parțial, aceleași date, algoritmul de căutare si calcul al rutelor este diferit.

Și asta pentru că Waze este construit în așa fel încât să te ghideze către destinația ta în cel mai scurt timp posibil, chiar dacă e vorba de a economisi și un minut sau doar câteva secunde.

Waze poate să fie extrem de util în situațiile în care timpul de ajungere la destinație este important, dar, uneori, rutele alese pot fi destul de neplăcute pentru că trebuie să străbați tot felul de străduțe și alei, destul de greu de accesat.

Google Maps însă, oferă alternative de traseu mai directe, pe drumuri principale, chiar dacă uneori, durata traseului este puțin mai mare. Și, în plus, poți să alegi foarte ușor o rută chiar și atunci când folosești mijloacele de transport în comun, ceea ce Waze nu oferă, cel puțin până acum. De asemenea, opțiunile de Share location oferite de Google Maps pot fi foarte utile. Mai multe despre asta, însă, găsiți aici.

Detaliile despre trafic

La acest aspect, trebuie să recunosc că Waze este câștigător pentru că sistemul de raportare a incidentelor, a zonelor în lucru (inclusiv alertele de poliție) și informațiile despre limitele de viteză sunt foarte utile. Evident, diferența aici o face latura socială a fiecărei aplicații, aspect la care Waze este de asemenea, pe primul loc. Se pare că și Google Maps a introdus informațiile despre limita de viteză, fără alertele de depășire încă și se află în teste cu raportarea incidentelor din trafic.

Un alt aspect interesant și util, ca un plus pentru Google Maps este faptul că paginile Google Business sunt integrate în platformă și, de aceea, este foarte ușor să găsești diferite puncte de interes aflate în apropierea locului în care te afli, cum ar fi restaurante, atracții turistice, ănsoțite de imagini și chiar review-uri.

Indicațiile vocale, notificările și interfața

Interfața Google Maps este mai personalizabilă, cu opțiuni pentru vizualizarea hărții și a satelitului. Waze oferă o interfață mai desenată și mai prietenoasă. Ambele sunt adecvate pentru navigație, cu o interfață suficient de clară, dar niciuna nu este perfectă. Google Maps face o treabă mai bună de a afișa în mod constant informații despre stradă, în timp ce Waze tinde să deplaseze dinamic etichetele pe măsură ce locația se actualizează.

Interfața Google Maps:



Interfața Waze:

Consumul de date mobile

Consumul de date variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi timpul de folosire, distanțele parcurse, etc. Dar, în general, userii raportează un consum mic de date, atât pentru Waze cât și pentru Google Maps.

Întrebări frecvente

Funcționează cele două aplicații fără internet (offline)?

Pentru a putea folosi Waze, ai nevoie întotdeauna de o conexiune de date (acces la internet). Google Maps însă oferă opțiunea de descărcare a hărților care te interesează, pe care le poți folosi și offline.

Cât de sigure sunt cele două aplicații din punct de vedere al datelor personale?

Ambele aplicații au specificații foarte clare în legătură cu tipul de date personale pe care îl colectează de la utilizatori, iar acestea se găsesc în Termenii și condițiile de utilizare ale fiecărei aplicații.


Concluzii

► Waze este o aplicație bazată în special pe componenta socială, mai exact pe comunitatea utilizatorilor (așa numiții Wazers)
► Waze este dedicată exclusiv conducătorilor auto, în timp ce Google Maps oferă direcții de navigare atât pentru șoferi cât și pentru cei care folosesc mijloacele de transport în comun, bicicleta sau mersul pe jos
► Waze necesită o conexiune la internet, în timp ce Google Maps este disponibilă și offline
► Google Maps este integrată cu paginile Google Business pentru aflarea multor puncte de interes local (restaurante, atracții turistice, etc)

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.