×

Hotspot-ul mobil: ce este, cum îl activezi și cum îl dezactivezi pe telefonul tău

Indiferent de telefonul pe care îl ai, Android sau iOS, el se poate transforma într-un hotspot Wi-Fi mobil urmând doar cîțiva pași foarte simpli, pe care îi prezentăm în cele ce urmează.

articol

Ce înseamnă hotspot Wi-Fi mobil?

Un hotspot este un punct de acces la o rețea de internet de pe telefonul tău mobil. Mai exact, prin activarea funcției hotspot mobil poți să ai acces la rețeaua 4G de pe telefonul tău, pe laptop, tableta sau PC.

Cum te poate ajuta funcția hotspot?

Este o funcție foarte utilă mai ales dacă te afli într-o zonă unde nu ai acces la o rețea Wi-Fi și trebuie să te conectezi cu laptopul sau tableta. Avantajul major al acestei funcții este faptul că, pentru abonamentele cu internet nelimitat, nu există nici un cost suplimentar.

Cât de sigură este conexiunea prin hotspot mobil?

Mult mai sigură decât o conexiune la un hotspot Wi-Fi public cu certitudine, pentru că traficul de date prin rețeaua 4G/5G este în general criptat. Hotspot-ul de pe telefon folosește protocolul de securizare a datelor de tip WPA2 (sau chiar WPA3 pentru unele telefoane), care necesită o parolă pentru conectare.

Câte device-uri se pot conecta la un hotspot mobil?

Hotspotul se poate folosi cu orice device care are Wi-Fi: laptopuri, tablete, alte telefoane și chiar console de jocuri. Hotspotul permite conectarea mai multor dispozitive la telefonul tau. Majoritatea telefoanelor cu sistem de operare Android pot conecta pana la zece dispozitive simultan.

Pentru sistemele de operare iOS lucrurile diferă în funcție de modelul telefonului. Începând cu modelul 4S până la iPhone X, se pot gazdui până la cinci conexiuni simultan. Nu trebuie să uităm că , mai mulți utilizatori conectați la un hotspot mobil, înseamnă o viteză este mai mică pentru fiecare dintre ei.

Hotspot-ul mobil afectează bateria telefonului?

Funcția hotspot consumă destul de mult energia bateriei telefonului cât timp este activ.  Îți recomand fie să folosești funcția hotspot pentru o perioadă scurtă de timp sau să te asiguri că ai acces la un încărcător și la o priză.

Cum să faci hotspot mobil pe Android (Samsung, Huawei)?

Pentru orice telefon cu sistem de operare Android trebuie să urmezi doar câțiva pași foarte simpli.
Accesează Settings - Mobile Network - Hotspot mobil&tethering - Personal hotspot sau Hotspot mobil. Denumirile pot să difere în funcție de modelul telefonului, dar în principiu, ele sunt foarte asemănătoare.

Pentru modificarea parolei implicite, pe care îți recomand să o schimbi, va fi nevoie să accesezi meniu de Configurare Hotspot, unde poți vedea și alte caracteristici ale conexiunii. Această configurare este necesară doar dacă ești la prima activare a hotspot-ului mobil. Ulterior, tot ce va trebui să faci este să activezi funcția Hotspot și nimic mai mult.

Mai jos am pregătit un scurt tutorial pentru activarea hotspot-ului mobil pe un telefon Samsung, care să te ajute. În mod similar se poate activa și pentru un telefon Huawei sau orice alt telefon cu sistem de operare Android.
 
 

Cum dezactivezi hotspot-ul mobil pe Android?

Pentru dezactivarea hotspot-ului mobil, trebuie să urmezi aceeai pași ca mai sus: Settings è Mobile Network è Hotspot mobil&tethering èPersonal hotspot sau Hotspot mobil și să selectezi oprirea lui.

Cum să faci hotspot mobil pe iOS (iPhone)?

Acessează Settings è Personal Hotspot. Apoi activează slider-ul ”Allow others to join” sau ”Personal Hotspot”, in funcție de ce versiune iOS folosești. Vei vedea apoi instrucțiunile pe ecran, inclusiv opțiunea de a schimba parola. Numele rețelei este același cu denumirea telefonului.
Odată activată funcția hotspot, ea va fi vizibilă pentru device-urile din vecinătate care se pot conecta la o rețea Wi-Fi dar conectarea efectivă se va putea face doar pe baza parolei setate de tine.

Îți recomand și acest tutorial care poate să îți fie de ajutor:
 
 

Cum dezactivezi hotspot-ul mobil pe iOS?

Pentru a opri hotspot-ul mobil, trebuie să faci aceeasi pași de mai sus. Îți recomand să îl oprești dacă nu ma ai nevoie de acea conexiune pentru a evita consumarea bateriei telefonului.

Ce poți face dacă hotspot-ul mobil nu funcționează?

Indiferent dacă folosești un telefon cu Android sau iOS, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că ai acces la internet, mai exact dacă opțiunea de date mobile este activă.  Reactivează hotspotul Wi-Fi personal și încearcă din nou. În mod alternativ, repornește telefonul și orice dispozitiv conectat și încearcă din nou.
 
Sper ca aceste informații să îți fie de ajutor și nu uita să te abonezi la newsletter-ul nostru!

Toate cele bune!
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.