×

Ce este Google Pay și cum îl folosești?

Vă propun astăzi să vorbim despre Google Pay, cum se poate folosi pentru plata cu telefonul, ce avantaje are și cât de sigur este.

articol

Ce este Google Pay?

Google Pay este o aplicație de plată digitală care funcționează ca un portofel digital, în care poți încărca toate cardurile bancare pe care le folosești (cu condiția ca banca respectivă să permită acest lucru) precum și alte metode de plată, cum ar fi de exemplu plata anumitor servicii/produse Google pe factura Orange.
Aplicația Google Pay este preinstală pe toate telefoanele cu Android 5.0 sau o versiune ulterioară. Pentru a putea face plăți cu telefonul, însă, este nevoie să ai activată funcția NFC din telefon.

Cum îmi fac cont în Google Play?

Înainte de a putea folosi orice aplicație Google, este necesar să ai un cont Google Play, pe care îl poți crea atunci când accesezi prima dată Play Store. În momentul în care îl deschizi, ți se va cere să îi asociezi un cont gmail. Dacă ai deja cont, introdu adresa de e-mail și parola, bifează ca ești de acord cu politicile Google si vei avea acces la aplicațiile dorite. În caz contrar, trebuie să urmezi pașii pentru a-ți crea un cont Google. Ți se va cere să te loghezi o singură dată, la accesarea Google Play. Ulterior poți căuta aplicația dorită și o poți instala foarte ușor după ce ai descărcat-o.

Cum activezi plățile cu Google Pay?

Pentru a configura Google Pay, trebuie să urmezi câțiva pași foarte simpli:
 1. Accesează aplicația mobilă de pe telefon sau pe website
 2. Selectează opțiunea “Adaugă un card” (Add a card) și apoi tipul de card pe care vrei să îl adaugi (card de debit sau de credit, carduri de loialitate de la diferite supermarketuri sau farmacii sau carduri cadou)
 3. Pentru opțiunea de adaugăre a unui card bancar, mai apasă încă o dată pe semnul + în ecranul care se afișează
 4. Introdu datele cardului respectiv și apasă pe butonul “Salvează” (Save)

Din motive de securitate, adăugarea cardului se face doar după verificarea detaliilor și acceptul băncii emitente a cardului, iar acest lucru se face, de regulă, prin confirmarea unui cod primit prin email sau într-un mesaj text pe telefon. După adăugarea unui card, vei vedea o mică debitare temporară în cont de la Google. Debitarea confirmă validitatea cardului și a contului. Aceasta nu va afecta soldul (debitarea are valoarea 0) și va dispărea în curând.

Un aspect important pentru a putea face plăți la comercianți este acela de a activa Google Pay ca metoda de plată implicită în telefonul tău (meniul poate să difere în funcție de modelul telefonului).

Odată ce ai făcut aceste setări simple, poți să plătești cu telefonul tău la orice POS, făr să fie nevoie să introduci PIN-ul cardului, cu condiția ca telefonul să fie deblocat.

Din experiența mea, primul card adăugat în aplicație a fost cel setat ca implicit pentru plățile cu telefonul. Dacă însă vrei să setezi un alt card, tot ce trebuie să faci este să ții apăsat pe cardul respectiv, iar din opțiunile care apar, să alegi folosirea lui ca implicit.

Cât de sigur este Google Pay?

Google Pay îți protejează informațiile de plată folosind una dintre cele mai avansate infrastructuri de securitate din lume. Când plătești în magazine, Google Pay nu transmite numărul real al cardului, ci transformă datele cardului în alte 16 cifre cu care autentifică plata. Practic, maschează cifrele reale de pe cardul tău. Astfel banca primește confirmarea plății fără ca POS-ul să vadă cifrele reale ale cardului.
Iată ce date folosește Google:
 • date pentru a facilita tranzacțiile cu Google Pay
 • date pentru a afișa istoricul tranzacțiilor tale
 • date pentru a putea rezolva nefuncșionalități cu Google Pay
 • date pentru a-ți oferi informații despre alte funcții Google Pay disponibile în zona în care te afli

Cum elimin un card din Google Pay?

 1. Accesează aplicația Google Pay
 2. Selectează cardul pe care vrei să îl elimini ca metodă de plată
 3. Ține apăsat lung pe card, iar din ecranul care apare, selectează meniul cu cele trei puncte verticale
 4. Dintre opțiunile care apar, selectează “Elimină metodă de plată” (Remove payment method)


În cazul în care dorești să renunți la Google Pay și vrei să revii la plata implicită cu un alt procesator de plăți, tot ce trebuie să faci este să intri in meniul telefonului la Setări și să alegi alt alt procesator.

Toate cele bune!
 
TAGS:
TIPS&TRICKS

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Aplicația Google Pay s-a lansat în România

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.