×

Tot ce trebuie sa știi despre ecranul smartphone-ului tău

Unul dintre aspectele importante la care ne uităm atunci când vrem să cumpărăm un smartphone este ecranul. Dar numeroasele acronime folosite de producători pentru descrierea telefonului sunt, uneori, destul de greu de descifrat. De aceea, în cele ce urmează, voi încerca să vă prezint câteva dintre ele care să vă ajute la alegerea unui telefon.

articol

Cum se calculează mărimea ecranului?

Măsura standard pentru diemensiunea ecranului este inch-ul, iar măsurarea se face pe diagonală. Un inch are 2.54 cm, asta ca să vă faceți o idee. Așadar, atunci când vă uitați la un telefon cu ecran de 5.8 inch, să știți că este vorba despre 14.6 cm pe diagonală, dacă se ia în calcul dreptunghiul complet. Iată o imagine relevantă pentru Samsung S9:

Ce înseamnă rezoluția ecranului?

Rezoluția ecranului se referă la numărul de pixeli care formează o imagine. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât mai în detaliu se vor vedea imaginile, video-urile, jocurile și, în general, orice conținut.

Rezoluția este definită prin două valori: lațime și înalțime. Astfel, rezoluția Full HD înseamnă 1920x1080 pixeli, deși adesea vom vedea doar a doua valoare în descrierea caracterisicii, adică 1080p. După această regulă, pentru a afla numărul de pixeli dintr-o imagine, vom înmulți cele două valori: pentru exemplul de mai sus, rezoluția Full HD înseamnă peste 2 milioane de pixeli.

Iată și alte exemple:
1280x720p – dimensiunea cunoscută ca fiind imagine HD
2048x1080p – cunoscută sub denumirile de 2K, QHD sau HD+
3840x2160p – cunoscută ca rezoluție 4K, UHD sau Ultra HD

Ce este densitatea punctelor – dot density?

Dot density – poate o expresie nu foarte cunoscută, este o altă valoare care influențează în mod semnificativ calitatea ecranului sau, mai exact, claritatea imaginii. Cu cât rezoluția dpi este mai mare cu atât imaginea este formată din mai mulți pixeli și, în consecință, este mai clară, oferind mai multe detalii (cel puțin teoretic).
O mai găsiți și sub denumirea de dpi – dots per inch – sau ppi – points per inch și reprezintă numărul de puncte care se înscriu într-un pătrat de 1 inch.

Cum alegem mărimea ecranului?

Există multe persoane care ar putea gândi că un ecran mai mare înseamnă și o calitate mai bună a imaginii, ceea ce nu este întotdeauna real. Eu cred că există și alte carracterisitici care se pot lua în calcul în afară de rezoluție cum ar fi greutatea și/sau grosimea unui telefon, dar toate acestea trebuie corelate cu utilitatea lui: pentru ce anume îl folosim cel mai mult?

Dacă folosești telefonul ca să te uiți la filme, seriale sau video în general, cred că un ecran mai mare, cu o mai bună rezoluție, Full HD sau 2K este de luat în calcul. Dacă însă vrei să ai un telefon pe care să îl ții confortabil în buzunar și pe care îl folosești doar ca să citești o carte, un email sau să vorbești pe WhatsApp, atunci cred că o dimensiune mai mică, poate un ecran de 5.2 inch și 2K ar putea fi ceea ce îți trebuie.

LCD, OLED sau Super AMOLED?

LCD – Liquid Crystal Display –ecranul este format din mai multe straturi de sticlă între care se află un strat de cristale lichide, iluminate din fundal. Ecranele LCD oferă o bună calitate a culorilor, poate cu excepția negrului care este redat ca un gri închis, se comportă foarte bine la lumina soarelui dar are un contrast mai scăzut și un consum relativ mai mare de energie.

OLED – Organic Light Emitting Diode – este a doua mare tehnologie folosită pentru ecranele telefoanelor mobile, cu un pricipiu de funcționare complet diferit.
Ca să nu vă plicitsesc prea tare cu o explicație prea tehnică, vă spun doar că panourile OLED sunt construite dintr-un material organic numit polimer care este iluminat cu ajutorul elecricității. Construcția aceasta permite un consum mai redus de energie, o mai bună luminozitate decât în cazul LCD, iar negrul este redat mult mai natural.

AMOLED – Active Matrix Organic Light-Emitting Diode - o variație a tehnologiei OLED – are la bază tot un material organic care emite lumină atunci când trece curentul prin el. Ecranele AMOLED au un contrast semnificativ mai bun decât LCD, culorile sunt mai profunde și mai saturate, dar au o vizibilitate mai slabă în lumina soarelui.

Ecranele AMOLED consumă mai puțină energie atunci când afișează negrul sau culorile închise pentru că pixelii respectivi nu primesc curent, dar consumă mai multă energie pentru culorile deschise și au o durată de viață mai scurtă.

Super AMOLED este o versiune AMOLED realizată de Samsung, cu o construcție similară dar cu diferența că ecranul super AMOLED integrează un așa numit digitizer care reflectă mai puținlumina soarelui decât în varianta standard.

Cum pot să protejez ecranul?

Chiar dacă ecranele smartphone-urilor de generație mai nouă sunt destul de rezistente datorită faptului că folosesc tehnologia cristalelor sintetice – Gorilla Glass, nu strică niciodată să folosiți o protecție suplimentară.

Există două tipuri de folii (ecrane) protectoare: din plastic sau o sticlă tratată termic, cunoscută sub denumirea de tempered glass. Foliile de plastic oferă protecție împotriva zgârieturilor, de regulă, dar nu oferă protecție împotriva spargerii ecranului, ca folia din sticlă. În plus, folia de sticlă se așează foarte bine pe ecran, oferă o experiență tactilă foarte aproape de ecranul propriu-zis și nu are reflexii neplăcute la lumină.

Sper ca aceste explicații să vă fie utile atunci când decideți să vă cumparați un smartphone și vă dresc, ca întotdeauna, toate cele bune!
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.