×

Localizare telefon pierdut/furat - TOT ce ai nevoie să știi

Pierderea telefonului mobil poate să fie una dintre cele mai stresante situații pentru foarte mulți dintre noi și asta nu doar din cauza valorii telefonului respectiv, care poate să fie semnificativă ci, mai ales din cauza datelor pe care le avem în telefon. Nu există nicio garanție că asta nu ți se va întâmpla ție niciodată, de aceea îți propun să vezi ce poți să faci ca să limitezi, pe cât se poate, efectele unei eventuale pierderi sau chiar a furtului telefonului.

articol

Localizarea telefonului pierdut/furat cu Find my Device pentru Android sau Find My Phone pentru iPhone

Pentru Android

Find my device este o aplicație de mobil gratuită din Google Play și un serviciu online accesibil la adresa https://www.google.com/android/find. Nu este necesar să memorezi această adresă, ci doar să știi că o poți găsi dacă tastezi în orice browser cuvintele: find my device.
Imediat ce ai deschis pagina, ți se va afișa o listă cu dispozitivele tale (înregistrate pe același cont google). Alege apoi dispozitivul pe care crezi că l-ai pierdut. Vei vedea apoi o hartă și, cu puțin noroc și localizarea lui. Spun asta pentru că, dacă telefonul a fost furat și nu se mai află în rețea (SIM-ul a fost scos), șansele sunt foarte mici să îl poți localiza.
Dar, pentru această situație, aplicația îți oferă câteva funcții utile:
 • Play a sound - activarea unei alerte auditive, foarte puternice care te poate ajuta dacă telefonul se află încă în apropiere.
 • Secure service - care permite blocarea telefonului și delogarea din contul Google. Tot această secțiune se află și varianta de a lasa un mesaj și un număr de telefon de contact pentru eventualitatea în care cineva găsește telefonul și vrea să îl returneze.
 • Erase phone - permite ștergerea integrală a conținutului telefonului. Este bune de știut că pentru a efectua această operațiune, este necesar să te înregistrezi din nou în contul Google.
Aici mai intervine un aspect și anume, dacă ai ales autentificarea în doi pași pentru siguranța contului Google, respectiva opțiune implică accesul la telefon pentru a intra în Device Manager. Cum telefonul a fost furat, nu mai poți primi respectivele coduri suplimentare pe care trebuie să le introduci pe lângă parolă pentru a vă accesa contul. Din fericire, însă, atunci când setezi autentificarea în doi pași, poți alege fie un alt număr de telefon pe care să îți fie trimis codul sau există posibilitatea de a genera o serie de coduri sumplimentare de rezervă pe care le poți folosi pentru autentificare. Este important să păstrezi aceste coduri undeva pe calculator sau chiar pe o hârtie pe care să o ții la îndemână.De asemenea, să știi că orice încercare de a-l localiza după ștergere nu va mai funcționa.

Pentru iOS

Find my iPhone este o funcție care poate fi activată pe telefon și care te poate ajuta să localizezi telefonul în cazul în care l-ai pierdut sau ți-a fost furat. Iată ce poți să faci dacă funcția a fost activată înainte de pierderea telefonului:
 1. accesează icloud.com/find și autentifică-te cu ID-ul Apple și parola contului iCloud setat pe dispozitivul pierdut sau furat
 2. Selectează “Găsește-mi iPhone-ul”. În aplicație poți să selectezi device-ul pe care să îl vizualizezi pe hartă. Dacă device-ul este în apropiere, poți să îi dai comanda de a emite un sunet anume pentru a-l localiza
 3. Dacă ești sigur că telefonul nu mai poate fi recuperat, activează modul pierdut. În acest mod, poți să îți criptezi telefonul cu o parolă anume, oriunde s-ar afla acesta, poți să alegi să apară un mesaj cu un număr de telefon de contact numărul tău pe iPhone-ul pierdut, astfel încât cel care l-a găsit să te poată suna pe acel număr sau poți alege ștergerea completă a datelor din telefon. Atenție însă, pengtru că ștergerea datelor implică faptul că telefonul nu va mai putea fi localizat.
Dacă aveai activată opțiunea Apple Pay și cardurile tale de credit, debit etc. sunt în telefonul, odată ce ai activat modul pierdut, nimeni nu mai poate folosi aplicația Apple Pay.
Dacă folosești opțiunea “Family Sharing”, orice membru al familiei îți poate localiza device-ul pierdut. Tot ce trebuie să facă este să se logheze în iCloud cu ID-ul Apple și să caute device-urile asociate cu contul de “Family Sharing”.

Alte modalități de localizare a telefonului

Există și alte modalități de a localiza un telefon pierdut, despre care vă spun în continuare.

Printr-un cont Samsung, utilizând funcția Find My Mobile

Pentru telefoanele Samsung există opțiunea https://findmymobile.samsung.com/ pe care o poți accesa pe baza contului Samsung, și care are două funcții foarte utile:
 • Localizarea telefonului printr-o conexiune de date, dacă acesta nu a fost închis, care îți permite să urmărești locația aproximativă și traseul dispozitivului pierdut, să blochezi ecranul, butonul de pornire și Samsung Pay, să apelezi telefonul timp de 1 minut la volumul maxim sau să creezi copii de rezervă ale datelor de pe dispozitiv pe serverul Samsung Cloud.
 • Localizarea telefonului chiar și în modul offline este o funcție foarte utilă care permite localizarea telefonului chiar dacă nu există o conexiune de date, pe baza unui semnal transmis de telefon prin bluetooth altor telefoane aflate în zona în care se află telefonul, către serverul Samsung care știe al cui este dispozitivul și anunță persoana respectivă.
Un aspect foarte important de care ar trebui să ții cont este faptul că, pentru ca aceste metode să funcționeze dacă ți-ai pierdut telefonul, trebuie să faci câteva setări din telefon atunci când este în posesia ta.
Iată despre ce este vorba:
 1. intră în meniul telefonului la Settings > Biometric and security > Find My Mobile
 2. activează opțiunile:
 3. Remote unlock spune că îți poți debloca și controla telefonul de la distanță.
 4. Send last location face ca telefonul să raporteze singur poziția către serverele Samsung atunci când bateria este pe cale să se închidă.
Odată ce ai făcut aceste setări, dacă ți-ai pierdut telefonul, poți să accezezi https://findmymobile.samsung.com/ și să urmărești localizarea telefonului pe hartă.

Prin codul IMEI al telefonului

În eventualitatea în care rămâi fără telefon și vrei să rezolvi problema pe cale legală, vei avea nevoie de codul IMEI al telefonului.
Iată aici tot ce ai nevoie să știi despre codul IMEI. Dacă sesizarea ta la poliție va fi însoțită de actele care dovedesc că ești proprietarul telefonului, șansele de a-l localiza sunt mai mari.

Alte aplicații pe care le poți folosi pentru localizarea telefonului

Indiferent de marca telefonului tău sau de sistemul de operare instalat pe el, ai la dispoziție și alte aplicații pentru găsirea telefonului mobil.
Una dintre ele, pe care eu o recomand celor care folosesc un telefon Android este **Orange Antivirus** pentru Android, care are și o serie de funcții anti furt: apel de la distanță, alerte prin SMS, capturi foto. Vă sfătuiesc să o instalați și să o testați. Veți fi impresionați.
Alte aplicații utile:
 • Signal Flare;
 • Anti-Theft de la Avast
 • Google Latitude
 • Cerberus
 • Lost Android
 • Prey Anti-Theft
 • Mobile Spy
 • Family Locator
 • Where’s my droid

Sfaturi practice pentru a-ți ține telefonul în siguranță

Chiar dacă te gândești că nu ți se poate întâmpla ție, eu îți recomand să îți iei câteva măsuri de siguranță pentru că, nu-i așa, paza bună trece primejdia rea.
 • folosește întotdeauna o parolă pentru deblocarea telefonului
 • asigură-te că ai toate datele contului Google, ID-ul Apple și parola contului iCloud, contul Samsung, etc.
 • instalează și activează orice aplicație din cele menționate mai sus
 • menține un back-up periodic al datelor tale importante
 • salvează un număr de urgențe, care poate fi accesat chiar și fără deblocarea telefonului. Acest sfat îți va fi util dacă îți pierzi dispozitivul și persoana care îl găsește vrea să ia legătura cu tine, pentru a ți-l înapoia.
 • dacă realizezi că telefonul este iremediabil pierdut sau furat, după ştergerea datelor, dacă ai un abonament, îți recomand să restricţionezi posibilitatea de apelare de pe telefonul respectiv din contul online. Iată aici cum poți să faci asta, în câţiva paşi simpli.

Când e posibil să nu mai găsești un telefon pierdut/furat

Situația în care este destul de puțin probabil să mai găsești telefonul este dacă acesta a fost furat. De regulă, persoanele răuvoitoare au grijă să se asigure că nu pot fi detectate, prin scoaterea SIM-ului din telefon pentru ieșirea din aria de acoperire a semnalului GPS.
De asemenea, descarcărea bateriei, închiderea telefonului sau reconfigurarea aparatului la setările din fabrică sunt acțiuni care fac imposibilă localizarea unui telefon.

Dacă ai trecut printr-o situație în care ți-ai pierdut telefonul și vrei să ne spui cum ai procedat, te invit în Comunitatea Orange! 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.