×

Codul QR: ce este, cum se scanează și cum se generează?

Cu siguranță, mulți dintre voi ați văzut aceste coduri QR pentru că ele sunt folosite in ce în ce mai des, pe ambalajele anumitor produse, pe cărțile de vizită, etc. Dar ce sunt ele, de fapt, cum au apărut și cum se folosesc, vedem în cele ce urmează.

articol

Ce este un cod QR?

 
QR code este prescurtarea de la Quick Response Code, care, în traducere, ar fi cod răspuns rapid. Chiar dacă aspectul este unul foarte simplist, cu ajutorul codurilor QR se pot stoca cantități foarte mari de date și, mai mult, indiferent cât de multe informații conțin, prin scanarea lor, utilizatorul are acces la aceste informații foarte rapid – de aici și denumirea de cod de răspuns rapid.
Primul sistem de coduri de bare a fost inventat în 1994 în Japonia, de către compania Denso Wave, o filială Toyota. Ele au venit ca răspuns la nevoia de a gestiona mai ușor mașinile și părțile componente în procesul de producție.
 
Codul QR reprezintă, de fapt, o variantă a codurilor de bare obișnuite, care însă, pot fi citite doar într-o singură direcție, de sus în jos și, ca urmare, pot stoca cantități mai mici de informație, de regulă în format alfanumeric. Codul QR poate fi citit din două direcții – de sus în jos și de la dreapta la stânga – și, de aceea, pot stoca cantități mult mai mari de informație.
 
Invenția celor de la Denso Wave a fost curând adoptată și în alte domenii ale  industriei manufacturiere, cu atât mai mult cu cât invenția nu a fost patentată de inventatorii ei. Dar, oricât de utilă ar fi fost, posibilitățile de scanare a acestor coduri era relativ limitată, motiv pentru care, in 2002, a fost lansat primul telefon mobil care conținea un cititor de coduri QR. Apoi, multe companii producătoare de telefoane mobile au început să includă această opțiune, inclusiv Apple. 
  

La ce sunt folosite codurile QR

Datorită posibilității de a stoca cantități mari de informație, codurile QR sunt folosite astăzi în multe scopuri, cum ar fi stocare de:
  • Adrese poștale
  • Numere de telefon
  • Adrese de email
  • Adrese URL sau link-uri către anumite aplicații – poate vă este familiară scanarea unui cod QR pentru folosirea aplicației WhatsApp pe calculator
De asemenea, codurile QR pot fi folosite pentru stocarea informațiilor bancare și efectuarea de plăți, pentru autentificarea în unele conturi online sau chiar pentru autentificarea în rețelele Wi-Fi.

Cum scanez un cod QR? 

Cea mai ușoară modalitate de scanare a unui cod QR este prin folosirea telefonului mobil. Cele mai noi modele de telefoane, atât iPhone cât și Android, au astfel de cititoare de coduri QR incluse în setările camerei foto principale. Pentru a scana codul QR, tot ce trebuie să faci este să îndrepți camera telefonului spre codul respectiv și aplicația scanează automat. 

 
Cum scanez un cod QR pe Android (Samsung, Huawei, Xiaomi)? 

Dacă telefonul tău are aplicația de scanare coduri QR încorporată, iată cum trebuie să procedezi:
  1. Deschide aplicația încorporată pentru camera foto
  2. Selectează opțiunea de scanare QR code (de obicei este reprezentată de o pictogramă cu un design intuitiv) fie din setările camerei foto fie din centrul de control
  3. Îndreaptă camera foto spre codul QR și încearcă să încadrezi cât mai bine codul în cadranul de pe ecran
  4. Urmează instrucțiunile de pe ecran pentru a finaliza conectarea.

Pentru un telefon Xiaomi Mi 10T, de exemplu, funcția de scanare QR code se găsește în centrul de control (slide în jos cu degetul în partea dreaptă sus a ecranului):
 


Dacă folosești un telefon Samsung, iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:
 
1.Glisează ecranul pentru a accesa setările rapide și atinge scanerul QR
2.Apasă OK pentru a trece la pasul următor
3. Aplicația Camera va fi apoi lansată și poți scana codul
 

Cum scanez un cod QR pe iOs - iPhone? 

Pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă ai un iPhone din ultimele generații, cu aplicația de scanare încorporată, sunt următorii:
  1. Deschide aplicația Cameră din ecranul principal, centrul de control sau ecranul de blocare al dispozitivului
  2. Selectează camera din spate. Ține dispozitivul astfel încât codul QR să apară în vizorul aplicației Cameră. Dispozitivul va recunoaște codul QR și va afișa o notificare.
  3. Atinge notificarea pentru a deschide linkul asociat cu codul QR



 

Aplicații pentru scanarea codurilor QR  

Dacă telefonul tău nu are o aplicație de scanare a codurilor QR, poți oricând să descarci una din Play Store pentru Android sau App Store pentru iOS. Nu aș putea să îți recomand pe care să o folosești, dar pot să îți spun ce am utilizat eu de-a lungul timpului: este vorba despre QR & Barcode Scanner pentru Android sau QR Code Scanner pentru iOS. Utilizarea fiecăreia este similară cu ce menționam mai sus: deschizi aplicația și încadrezi codul QR în cadranul care apare pe ecran, iar codul este citit automat.
 

Cum generezi un cod QR?  

Crearea sau generarea unui cod QR este o acțiune relativ ușoară și se poate face cu una dintre multele instrumente speciale pe care le poți găsi cu o simplă căutare pe Google:



Înainte însă de a începe crearea codului QR, asigură-te că știi ce tip de informații vrei să stochezi și unde vei distribui codurile QR. De exemplu, poți să creezi un cod QR cu adresa site-ului tău sau cu parola de la rețeaua Wi-Fi.
 
Toate cele bune și hai în Comunitatea Orange să ne spui dacă și cum folosești tu un QR code!


 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.