Ce pot să fac dacă am șters o poză din telefonul meu Android?

Cred că tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să ștergem o imagine din telefon, fără să vrem. Dar pozele șterse pot fi recuperate, cu unele excepții. În cele ce urmează vedem împreună în ce condiții se poate face asta.

articol
Pozele șterse din greșeală din telefon pot fi recuperate, cu ajutorul unor aplicații speciale, dar există anumite condiții, mai mult sau mai puțin sigure, în care se poate face asta.

Contează dacă poza a fost stocată în memoria telefonului sau pe cardul SD?

În principiu, nu, pentru că o aplicație de recuperare a fișierelor poate să scaneze atât memoria de pe cardul SD cât și memoria telefonului, dar pentru accesarea memoriei interne ai nevoie de rootarea telefonului, despre care vom vorbi mai jos.

Are importanță când am șters poza?

Răspunsul este... și da și nu.

Dacă telefonul tău are memoria (internă sau card SD) foarte încărcată și dacă ai mai adăugat ceva fișiere după ștergerea nedorită a unei poze, fișierul adăugat, din lipsă de spațiu, va fi stocat peste cel șters, ceea ce înseamnă că poza nu va mai putea fi recuperată.

Dacă însă memoria este suficient de liberă, este posibil ca noile fotografii să ocupe spații noi și să nu se rescrie peste cele vechi, ceea ce înseamnă că, cel puțin teoretic, poza poate fi recuperată.

Dacă ai făcut o poză pe care apoi o ștergi din greșeală dar îți dai seama imediat de asta, atunci o poți recupera și asta pentru că, în general, fișierele ”șterse” nu dispar imediat din memoria telefonului, ci doar sunt făcute ”indisponibile” pentru o perioadă, după care sunt șterse permanent (cu excepția cazului menționat anterior, când fișiere noi sunt rescrise peste cele șterse).

Se pot recupera pozele șterse (sau orice alt fișier) după resetarea telefonului la setările din fabrică?

Răspunsul este, din păcate, nu.

De aceea, înainte de a face această operațiune este recomandat să faci un back-up al datelor din telefon, iar sfatul meu este să folosești un serviciu Cloud.

De exemplu, Orange Cloud vă oferă 10 GB sau 25 GB spaţiu de stocare, gratuit, inclus atât în unele tipuri de abonamente cât şi pentru utilizatorii PrePay sau poţi activa optiuni care îţi oferă spaţiu de stocare nelimitat. 

Multe aplicații solicită acces la ”rootarea” telefonului. Ce înseamnă asta?

Termenul ”rootare”, utilizat în cazul telefoanelor Android, face posibilă obținerea unui control mai mare asupra sistemului de operare și a telefonului și chiar acces la modificări mai profunde ale software-ului.

Dar lucrurile sunt puțin mai complexe de atât pentru că odată ce ai acces la root-ul telefonului, poți foarte ușor, chiar fără să îți dai seama, să ștergi sau să modifici fișiere foarte importante pentru funcționarea telefonului.

De asemenea, rootarea telefonului poate să ducă la pierderea garanției standard a telefonului și, de aceea, eu nu îți recomand să faci asta.

O recomandare?

Da. Să folosești aplicația Google Photos, care se găsește pe majoritatea telefoanelor Android. Practic, aplicația face un back up automat la toate pozele si fișierele video din telefon, iar ștergerea imaginilor este însoțită, întotdeauna de un mesaj intermediar:


Chiar dacă ai șters imaginea, ea va fi stocată în ”Bin” sau ”coșul de gunoi”, timp de 60 de zile.

Recuperarea imaginii se face foarte simplu, mai exact accesezi aplicația din lista de aplicații a telefonului și apoi selectezi din meniu ”Bin”:


Apoi vei vedea toate imaginile șterse pe care fie le poți recupera, fie le poți șterge definitiv:Sper ca aceste informații să vă fie de folos și vă doresc ca întotdeauna, toate cele bune!
 


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.

sus